Избирателната активност в област Кърджали към 11:00 часа е 8,73 процента

Към 11:00 часа избирателната активност в област Кърджали е 8,73 процента или по-висока към същия час на предходните избори на 9 юни с 1%, каза председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Беркант Барзат.

По думите му до урните сега са отишли 23 337 избиратели от 269 805 имащи това право, докато през юни броят им е бил 20 679. В процентно отношение избирателната активност е най-висока в община Крумовград – 11,72 на сто, а като брой на гласувалите – в община Кърджали –  8895 човека. В община Ардино за народни представители са гласували 6,05 процента, в община Джебел – 9,56 процента, в Кирково – пет процента, в Кърджали – 8,84, Момчилград – 9,69 на сто и в община Черноочене – 10,28 на сто.

В РИК вече са подадени и първите жалби за деня. Те са общо пет, а като най-фрапантна от тях Беркант Барзат определи, че една от общините – община Момчилград, не е предоставила автомобил за подвижната секционна избирателна комисия, с който да обикалят по адресите. Автомобил вече е предоставен, допълни Барзат.

Останалите жалби са за това, че част от кметовете на населени места са агитирали за определена политическа сила пред секциите. Става въпрос за секции, които са разположени в сградата на кметството, обясни председателят на РИК. 

Той допълни, че проблеми с машините има в около 10 секции в областта. Основно проблемът е, че машините изкарват празни разписки или такива, на които не се вижда ясно вотът. „В тези случаи на избирателя се дава възможност да гласува само и единствено с хартиена бюлетина“, каза Беркант Барзат. Той уточни, че в края на изборния ден членовете на комисията ще броят хартиените бюлетини и разписките от машинното гласуване. Белите и тези с вот, който не се вижда, няма да бъдат броени, като за тях комисията ще състави протокол.

БТА

Снимка:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини