Борисов: В сряда ще зарадвам народа. Преглед на националния печат

„24 часа": Бойко Борисов: Не желая министри да ме обичат-вземат заплати за работа

Времето е различно. Тогава нито службите, нито данъчните, никой не работеше в държавата, а тя беше пропита от контрабандни канали от всякакви схеми.

Аз съм убеден, че това ние няма да го допуснем, но повтарям - трябва много, много да ме убеждават и те, както виждате, от миналия ноември ме убеждават, сега сме май, аз не съм го вдигнал ДДС, обяви премиерът Бойко Борисов в интервю за в. "24 часа".

Нека да отчитаме тези реалности, половин година мина, сиреч половината от данъчния период, и ние не сме го пипнали ДДС. Освен това съм си оставил тази крайна вратичка за ДДС, защото 750 млн. трябва да се намерят. Могат да крият ДДС, ако не ги пресираме. Факт е, че с 10% са повече данъчните декларации, все повече хора си викат: "Тоя че ни улови, по-добре да си пуснем". Горе-долу същото е и във фирмите. Сега една от големите далавери, по които не са работили, но ще работят от днес, е строителното желязо. Купуват строително желязо, включително и от българските заводи, оформят го като износ и като отидеш в магазина, те питат - искаш ли фактура, или не искаш?

Ако е без 20% ДДС, ти дават и ДДС, и 10% по-ниска цена. Фактически един път нанасят щета на ДДС и втори път заводът си го тегли това ДДС. И пернишкият, и много други.

 

„24 часа": 20 лв. за ден на морето ни - вече сме като немци

Почивка на Черно море за 20 лв. на човек в три- или четиризвезден хотел с включени закуска и вечеря вече е реалност за българите. Тарифите, сравними с тези на квартирите, се постигат, ако почивката се закупи от каталога на германски туроператор, разказаха пред в. "24 часа" от български агенции.

Седмица за двама родители и дете по този начин излиза около 300 лв., докато закупена на българския пазар ще излезе 980 лв., показа сравнение, направено от в. "24 часа".

Доскоро германците искаха клиентите им от България да ползват или поне да платят чартъра от Германия до морето, но това вече не е така, разказа Кирил Ацев от "Турист сервиз".

Евтините почивки се пазаруват през български туристически агенции, които работят с големите немски туроператори.

"Както при всяко друго пътуване четете внимателно договора, преди да подпишете, за да не попаднете на нелоялна агенция", съветва шефката на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова.

 

„Труд": Виж мерките в Гърция, у нас - в сряда

Още два дни надежда остават за българина, че няма да му бъде вдигнат ДДС, докато южните ни съседи - гърците, вчера бяха ударени с вестта за нови 2 процента върху този налог.

В неделя премиерът Бойко Борисов, който отиде да нагледа как вървят възстановителните работи в храма на манастира в с. Гигинци, не пожела да отговори дали ще има ремонт в кабинета му. Обеща обаче в сряда да обяви предложените от него икономически мерки. Тогава ще се разбере ще има ли вдигане на ДДС или не. По думите му обаче народът щял да остане доволен.

 

„Труд": БСП не може да се изправи. Идва нов ляв проект

В навечерието на Първи май, празник на труда, солидарността и единството, елитът на БСП сюрпризира своите съмишленици - раздроби се. Дискусията на пленума показа ,че основни дейци на БСП са недоволни от състоянието на партията, от работата на нейното ръководство, от нейния председател. Това беше ясно и преди - от изнесените заседания в Бургас, Благоевград и другаде, на които се въртя познатата плоча: успехите на нашето правителство бяха големи, имаме грешки, но ние бяхме и сме много добри. Като пенсионери в БСП се отдават на спомени. Но не винаги аргументите на миналото служат на настоящето и още по-малко на бъдещето, дори и когато са верни.

А и в политиката е важно не само това, което се говори, но и кой го казва. Вместо да се занимава с проблемите на обществото, ръководството на партията се занимава със себе си.

 

„Стандарт": Махат точките за пенсия

Точките за пенсия остават в миналото. Вместо тях най-вероятно ще работим по-дълго, научи "Стандарт". Това е един от петте варианта за реформа на социалното министерство, потвърди управителят на НОИ Христина Митрева.

Консултативният съвет по пенсионната реформа към ведомството на Тотю Младенов вече е готов с разчети за ефекта от повишаването на осигурителния стаж с до 5 години. Възможно е новите правила да влязат в сила още догодина, а не през 2012 г., както предвиждаха първоначалните планове на ведомството. Работещите баби и дядовци пък ще получават бонуси към парите за старост след всяка прослужена година. Хората, които нямат нужния стаж, ще могат да се пенсионират до 5 години по-рано, но с по-малко пари.

„Стандарт": Борисов: В сряда ще зарадвам народа

Премиерът Бойко Борисов обеща добра новина в сряда. След заседанието на Министерския съвет той щял да обяви антикризисни мерки, от които българите ще останат доволни. Борисов отрече твърденията, че вече е взето решение за вдигане с 4% на ДДС.

Антикризисните мерки, от които народът ще остане доволен, е оставянето на ДДС на ставка от 20%, разказаха за "Стандарт" от НАП. По думите на данъчните събираемостта на приходите е изключително слаба, тъй като все още има "силно криминализирана икономика". "Въпреки това ДДС няма да бъде повишаван, а дефицитът ще се компенсира с още акции срещу контрабандата и източването на данъка", разказаха от НАП. В момента данъчните и МВР планират нови операции за дедесари, които ще излязат на светло до седмица, научи "Стандарт". По думите на премиера Бойко Борисов, акциите срещу корупцията и контрабандата "са най-антикризисната мярка". Според депутати от ГЕРБ министър-председателят бил твърдо против повишаването на данъка, но параметрите на бюджета във вторник ще покажат има ли други варианти за приходи освен скок на ДДС.

„Монитор": Цакат с двойни такси кандидати за Алма матер

Посредници вземат двойни такси за подаване на кандидатстудентски документи. Това показа проверка на "Монитор" след съобщение в сайта на Софийския университет, което предупреждава за злоупотреби. Има подадени оплаквания за надвзети такси от служители в офисите на Центъра за кандидатстудентска подготовка и информация, които извършват услугата по прием на кандидатстудентски документи, потвърждават от висшето училище. Посредниците са обявили ниски такси за подаване на документи в университета. За близките до столицата градове тя варира от 1,75 лева за Перник до 3,25 лева за Кюстендил и Пазарджик. Най-много трябва да плащат варненци и бургазлии, за да им подадат документите, без да се разхождат до София ­ от 12,25 до 13,75 лева. За сравнение конкурентите им от Националната асоциация за прием на студенти са обявили цени от 28 и 29 лева за варненци и бургазлии и 12 лева за кандидатите от Пазарджик.

„Монитор": Аматьорска кола бомба затвори Таймс скуеър

Нюйоркската полиция откри аматьорска, но потенциално смъртоносна самоделна бомба в джип на Таймс Скуеър в събота вечер, след което опразни улиците от хилядите разхождащи се туристи, за да може да я обезвреди, предаде АП. "Избегнахме събитие, което можеше да се окаже смъртоносно", заяви на пресконференция вчера кметът Майкъл Блумбърг. Макар и аматьорско по думите на кмета, обезвреденото взривно устройство със сигурност е можело да избухне с голям пожарен и експлозивен ефект, съобщи на същата пресконференция началникът на нюйоркската полиция комисар Рей Кели. Полицаите са отстранили на място три газови бутилки, фойерверки, два пълни 20-литрови бидона с бензин и два часовника с батерии, електрически проводници и други компоненти от багажника на високопроходимия спортен Нисан Патфайндър. Намерената метална кутия, приличаща на сейф за огнестрелно оръжие, ще бъде взривена на специален полигон.

„Монитор": Глобяват наред за кучета без паспорт

Служители на Столичния инспекторат глобяват наред собственици на домашни кучета, които нямат документи за регистрация и имунизации. Екипи от общински служители и полицаи вече са проверили 106 стопани на домашни любимци в Борисовата градина и Южния парк, съобщиха от общината. Инспекцията е назначена по заповед на столичния градоначалник Йорданка Фандъкова. В Южния парк полицаите са прекъснали разходката на 42 кучета заради проверките. Общо 180 лв. глоби са събрани от 15 немарливи стопани. Оказало се, че две от животните нямат паспорти за регистрация в кметството и имунизации. Останалите са санкционирани, защото разхождат кучетата извън позволените зони с алеи.

 „Дума": Нови хитрости на телефонните измамници

За нови хитрости на телефонните измамници предупредиха официално вчера от МВР-Разград. По данни на полицията измамниците успяват да звънят на 1000 пенсионери дневно. Въпреки че полицаите постоянно подавали информация, много хора все още ставали жертви. Мошениците са много изобретателни,  почти всеки ден измислят нови манипулации и стратегии, за да бъде успешна измамата, твърдят от МВР. Напоследък измамниците са усъвършенствали един от най-познатите си методи "Сгазих дете, помогнете ми!". Тази измама е най-успешната и вече се прилага в продължение на три години, а в Разградско цената, която плащали потърпевшите, е в пъти по-висока - 6 до 15 хил. лв., сочат данните на полицията. В новия модифициран вариант на измамата мошениците вече не плачат по телефона, а говорят със строг глас, като се представят за адвокати, дознатели от полицията и дори съдии. "Представителят на властите" съобщава, че малкото момченце или момиченце е починало в болницата, а роднините на виновника за измислената катастрофа да не казват на никого, защото иначе детето им няма да излезе от ареста до края на живота си. Тук се разчита на вярата на хората, че като си платят на когото трябва, всичко ще се оправи, категорични са от МВР-Разград. Нов момент в схемата било и това, че измамниците карат жертвата да държи отворена слушалката на телефона до момента на предаването на парите. Така избягват вероятността човекът да се усъмни и да звънне в полицията.

 

„Сега": Кабинетът не бърза да се разплати с бизнеса

Нито една фирма не си е взела дълговете от държавата. Премиерът Бойко Борисов обеща преди повече от месец, че 550 млн. лв., дължими от държавата на бизнеса, ще бъдат платени за 15 дни. Това бе и една от антикризисните мерки на кабинета. Разплащането през Българската банка за развитие (ББР) обаче още не е стартирало, показа проверка на "Сега".

До момента е известно само, че 13 строителни компании са подали заявления, че си искат парите, в регионалното министерство (МРРБ) и пътната агенция. Едностранно наложената от правителството схема предвижда фирмите да вземат от съответното ведомство удостоверение за сумите, които имат да получават, да го представят в ББР и банката да им плати парите, орязани със 7%. От МРРБ обаче още не са издали нито едно удостоверение, защото ги обработвали. Пред "Сега" от министерството обясниха, че ще бъдат готови евентуално към края на седмицата. МРРБ е сред най-големите длъжници на бизнеса и има към 200 млн. лв. забавени плащания.

 

„Дневник": Пореден обрат с ДДС - може да остане 20%

Запазването на 20-процентната ставка на данъка върху добавената стойност (ДДС) ще зависи от това какви допълнителни антикризисни мерки ще предложи финансовият екип на кабинета, дали положителните сигнали за икономиката ще се задържат, както и дали правителството ще мине в режим на реформи и ще устои на натиска за бюджетни разходи.

Това стана ясно през уикенда, след като в рамките на два дни премиерът Бойко Борисов първо анонсира увеличението на данъка, а след това се отказа от него. В неделя Борисов обяви, че на заседанието си в сряда (5 май) правителството ще предложи като алтернатива нови антикризисни мерки, от които "народът да остане доволен".

"Задният ход" на премиера дойде след остро негодувание на бизнеса, опозиционни мнения сред членове на кабинета и след излизането на няколко положителни за икономиката макроикономически данни.

Агенция "Митници" обяви ръст на годишна база на приходите от ДДС от внос, а социалният министър - спад на безработицата за втори пореден месец. Пети месец продължава и тенденцията на нарастване на износа.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини