Пирати прибират по 10 млн. лв от филми и музика

До 10 милиона лева на месец стига печалбата от пиратски филми и музика в мрежата. Сумата се разделя между интернет доставчици, които поддържат сървъри с нелегално съдържание, сочат данните на службите за сигурност, научи "Монитор".

Проверка на вестника показа, че най-големите провайдъри на услуги в интернет се държат от хора, близки до разпадналите се силови групировки СИК и ВИС.

"Парите от наркотици и рекет се инвестират в този сектор, защото той е най-бързо развиващият се и предлага бърза възвръщаемост", обясниха разследващи. Такъв е случаят с голям доставчик на интернет в столичния квартал „Лозенец". По данни на разследващите хората, които стоят зад него, от години се занимават с трафик на амфетамин произведен в Ливан. По документи компанията се управлява от жена на име Надя. Нейният съпруг Радослав Пирбазари е разследван от отдел "Наркотици" в ГДБОП, като през юли миналата година мъжът бе задържан и за отвличане. Според криминалисти Пирбазари е бил съдружник със сръбския наркотрафикант Драгомир Райкович. Двамата имат апартаменти на тихата ул. "Кричим" в елитния столичен квартал "Лозенец".

Жилището на Радослав се намира на първия етаж, охранява се от камери, а входната врата е масивна и с подсилени панти. Няколко етажа по-нагоре в същия блок е бил и апартаментът на Райкович, но според съседите, сърбинът вече не живеел там. Интересен факт е, че цените на жилищата в този район вървят около 1500 - 2000 евро, а съседка на Пирбазари била и известна фолкпевица.

По идентичен начин стои въпросът със собствеността на интернет компаниите и по Черноморието. Фирмата, която е монополист във Варна, се държи от хора, приближени до СИК, а срещу единия от собствениците - Бойко, имаше опит за покушение.

"Когато се появи доходоносен бизнес, мафията винаги се опитва да сложи ръка върху него. Както в миналото мутри контролираха поточните линии за пиратски компакт дискове, така сега контролират и интернет доставчиците", коментираха антимафиоти.

Практика е управители на фирмите да са с кристално чисти досиета. Обикновено това са отличници от Техническия университет, които са добри професионалисти на около 30 години. Истинските шефове в сянка обаче са представители на силови групировки от близкото минало. Те прибират големия процент от печалбите. Според запознати един от тях е син на взривен подземен бос от близкото минало.

"По документи имената на бандитите не фигурират във фирмите, но компаниите се отчитат на приближени до тези хора", обясниха разследващи. Според тях най-големият проблем е, че доставчикът е този, който може да следи и шпионира цялата кореспонденция и контакти на потребителите в интернет.

"Няма никакъв проблем да четат електронната поща на фирмите, които са сключили договори за интернет с тях. Ти като видиш кои адреси посещават, бързо може да получиш вътрешна информация за клиенти и доставки", разкриха антимафиоти. Ако компютърът ви бъде заразен с вирус, доставчикът вече може да чете и личните ви разговори по скайп, твърдят специалистите. Тази информация е изключително ценна, тъй като много от престъпниците в момента избягват разговорите по телефона и си уреждат срещи по скайп, тъй като се твърди, че това е най-сигурната програма за чат през интернет.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини