Ректори натискат за платено обучение

Университетите да приемат платени студенти извън държавния план до запълване на свободния капацитет на висшето училище. Това ще предложат представители на Съвета на ректорите на премиера Бойко Борисов. Идеята за мярката се повдигна вчера на заседание на академичните ръководства на всички университети у нас, пише Монитор.

В момента правителството отпуска определена бройка за студенти държавна поръчка и платено обучение. Идеята е над ограничението всеки ВУЗ да приема допълнителни учащи, доколкото стигат местата в залите и възможностите на преподавателите. Максималният брой позволени студенти са разписани в дадената акредитация от НАОА.

Причината за предлаганата мярка е орязването на бюджетите на висшите училища с 10 на сто. Бюджетите на висшите училища са колкото 90 на сто от миналогодишните им субсидии, коментираха вчера ректори по време на заседанието. Намаляването с още 10 на сто се равнява на 80%, а само за работни заплати средно се използват около 75-77%, недоволстват те. Мениджърите на висшите училища прогнозират как масово учебните заведения може да останат "на червено", като освен за заплати пари ще се дават само за текущи разходи като канцеларски материали. Ще се спрат всички ремонти и капиталови вложения като купуване на компютри, обясниха ректорите.

Дупката в бюджетите можела да се компенсира, ако се въведе такса за платено обучение около 1000 лв. за студент.

Така в по-големите университети, където има свободни по 3000 места, веднага ще могат да запълнят пукнатината от 3 млн. лв. и така орязаният бюджет няма да се усети.

Концепцията за платено обучение е заложена в проекта за Закон за висшето образование. Там се предвижда и мярка с обратната тежест, насочена към частните висши училища. Те пък ще могат да приемат и студенти с държавна субсидия, ако задминат по рейтинг на качеството на държавен ВУЗ в същото направление.

Доц. Петър Колев от Висшето транспортно училище изрази опасения за платеното обучение в държавните университети по време на ректорското събрание. "Скептичен съм за идеята, защото може да се тълкува като антиконституционна. В момента държавния план-прием съответства на местата в университетите", смята Колев.

Колегата му от Пловдивския университет Иван Куцаров предложи допълнителни приходи да се влеят в касите на университетите от таксите на чуждите студенти извън ЕС. Куцаров поиска ръководството само да определя какви такси да иска на задграничните кандидат-висшисти.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини