У нас се подслушва повече и от САЩ

В България се подслушва многократно повече отколкото в целите Съединени американски щати. Това съобщи председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев на семинар в Троян. Специалните разузнавателни средства се използват многократно повече, за да се компенсира невъзможността да се направят експертизи и заради тенденцията на намаляване на гражданите, които се наемат да свидетелстват. Тези случаи са най-чести, когато се разследват организирани престъпни групи.

Проф. Лазар Груев посочи, че в България специалните разузнавателни средства, които се използват като доказателства в съда, са от порядъка на 10 000 годишно, докато според цитиран от него доклад на САЩ от 2008 г. в целите Съединени щати за 2007 г. са използвани само 2370 СРС, и при това се отчита увеличението им спрямо предишната година. Председателят на ВКС цитира още решение на Европейският съд по правата на човека в Страсбург, където се подчертава, че в България се използват прекалено много СРС. Това според заместник-председателя на ВКС и ръководител на наказателната колегия на съда Гроздан Илиев се наблюдава, защото в досъдебното производство съществува голям проблем със събирането на другите видове доказателства.

„Тенденцията е този доказателствен източник непрекъснато да намалява по обем и качество и това произтича от нежеланието на гражданите да свидетелстват" обясни Илиев. Затова като компенсаторен механизъм се засилва използването на СРС и оперативна информация. Това се засилва особено много при организираните престъпни групи, където няма друг начин за доказване, ако липсва таен свидетел. „Мен лично ме притеснява хипотезата на използване на СРС, разпоредени от ръководителите на специалните служби и висши служители в тях, които са извънпроцесуални фигури и това е твърде проблематично, защото тогава не може да се провери и гарантира достоверността им", коментира Гроздан Илиев. Големият въпрос според двамата шефове на Върховния съд обаче е липсата на лаборатории, които да изследват достоверността на този вид доказателства, придобити от СРС, и да правят всички други експертизи по един процес.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини