Цените на имотите се върнаха до нивата от 2006-2007 г.

Пазарът на недвижими имоти е в много лошо състояние. Такава криза не е имало от 1997 г. Пари не идват отникъде. Това коментираха брокери по време на дискусия за пазара на имоти в интернет.

Спадът се изразява в намаляване на цените и намаляване на сделките на имотите. Има градове, като Варна, където търсенето е по-засилено през последните месеци, но има и градове като София, където то намалява. Това обаче е временна тенденция и утре нещата може да се обърнат, коментира Иванов.

Кризата намали броят на агенциите и брокерите на пазара, но тя е тази, която ще отсее качественото от некачественото. Тези, които не са си подготвили стратегията, не са преструктурирали дейността си, ще отпаднат, каза още Иванов.

Според него предимствата на кризата са, че сега клиентите намират по-качествени имоти. Такива цени никога не е имало. Те са на ниво от 2006–2007 г., допълни още Страхил Иванов. Ако в началото на 2008 г. печалбите на предприемачите са били в пъти, то сега те правят проценти.

След всяка криза обаче има и възход, категоричен бе Иванов. За жалост никой не може да каже какво ще стане утре, тъй като няма пари. Всички се надяваме кризата да свърши тази година, каза Страхил Иванов.

Според него никой не може да направи вярна прогноза за края на кризата - нито финансовият министър Симеон Дянков, нито западните инвеститори.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини