Отбелязваме Световния ден на околната среда

Под патронажа на програмата за Околна сред на Организацията на обединените нации се отбелязва Световния ден на околната среда.

В България по традиция Министерството на околната среда и водите организира големи национални кампании. Министър Нона Караджова ще поздрави гостите на празник в Южния парк. Там ще бъде и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тази година Денят на околната среда по света ще мине под знака на призива "Многообразни видове, Една планета, Едно бъдеще". Инициативите искат да фокусират вниманието на хората върху нуждата от по-добро управление на световното богатство от многообразни видове и екосистеми. Световният ден на околната среда се стреми да мобилизира повече от всякога хора с широк обсег на дейности, фокусирани върху запазването на биологичното разнообразие.

Световен домакин на празненствата за Световния ден на околната среда през 2010-а е Руанда в Африка.

Световният ден на околната среда се отбелязва в цял свят от 1973 г. по решение на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда, проведена в Стокхолм, Швеция, през 1972 г. На този форум е приета Декларация за околната среда - първият международен договор за принципите за екологична защита на Земята. Всяка година за международното честване на Световния ден на околната среда се избира град-домакин, който тази година е Сан Франциско, САЩ.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини