Ограничават със закон плащанията в брой над 5000 лв.

Националната агенция за приходите е подготвила проектозакон, ограничаващ плащането в брой. Това обяви на семинар днес изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов. Ще се ограничат плащанията в брой над 5000 лева, предаде БТА.

"Сега сме свидетели на разплащания в брой в размер на милиони левове", посочи Стефанов.

Проектозаконът е подготвен и е представен в Министерството на финансите. Вероятно той ще бъде внесен и разгледан от парламента след актуализацията на бюджета.

"Очакваме от тази мярка да изкараме на светло над 90 процента от оборотите", каза Стефанов. "За това ще допринесе и свързването чрез Интернет на касовите апарати на търговците със системата на НАП", добави той.

Стефанов посочи, че НАП разполага с необходимия софтуер, за да бъде осъществена такава връзка. Към касовите апарати обаче трябва да бъде осигурен модем и затова е предвидено свързването да става поетапно - до две години от влизането в сила на наредбата.

"Очаква се наредбата да бъде обнародвана до две седмици. Първи ще бъдат свързани с НАП обектите, търгуващи с горива, уточни изпълнителният директор на НАП. НАП е внесла във финансовото ведомство и предложение за промяна в Данъчноосигурителния процесуален кодекс. Изменението предвижда управляващи лица във фирми, уличени в извършване на данъчни престъпления, да нямат възможност да регистрират други дружества", посочи Стефанов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини