Северна Корея има нов премиер

Северна Корея смени премиера си. Ким Чен-ир е присъствал на извънредната сесия на парламента, на която е обявена промяната. Новият премиер на КНДР е Чхуе Йон-рим, предаде Асошиейтед прес.

Държавното радио на Северна Корея тази сутрин е съобщило, че Чхуе сменя досегашния премиер Ким Йон-ир. Новината е потвърдена и от информационната агенция КЦТА, цитирана от БТА. Тя не посочва причина за промяната в ръководството на правителството.

Новият премиер е високопоставен член на Работническата партия, съобщава КЦТА.

Освен това зетят на Ким Чен-ир - Джан Сон-тхек, е назначен на поста заместник-председател на влиятелната Национална комисия за отбрана, която изготвя отбранителната политика. Смята се, че Джан е ключов поддръжник на третия син на Ким Чен-ир - Ким Чен-ун, който според някои анализатори ще заеме мястото на баща си.

Назначени са също шестима нови вицепремиери и нови министри на леката промишленост, спорта и снабдяването и продоволствието.

Решението за промени в правителството идва на фона на все по-големите икономически трудности, належащия въпрос кой ще е приемникът на севернокорейския лидер и задълбочаващото се напрежение заради потъването на южнокорейския кораб "Чхонан", при което загинаха 46 моряци, отбелязва АП.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини