Сирия ще застане зад всяко решение на Турция за Газа

Сирийският президент Башар Асад заяви днес, че Дамаск ще застане зад "всяко решение", взето от Турция, имащо за цел вдигане на блокадата на Ивицата Газа, съобщава израелският в. "Аарец".

"Ние искаме не просто осъждане, искаме действия", заяви Асад.

На съвместна пресконференция в Истанбул със сирийския лидер турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че правителството му е готово да достави на Газа всичко, от което се нуждае, допълвайки, че израелската блокада над управляваната от "Хамас" територия трябва да бъде прекратена незабавно.

"Това, което стана с флотилията, е престъпление срещу човечеството", каза още Ердоган.

Очаква се Турция да призове за налагане на международни наказания на Израел за кървавото нападение срещу турски кораб с помощи и да окаже натиск за вдигане на израелската блокада над Ивицата Газа, коментира агенция Ройтерс.

Лидерите на Русия, Иран, Пакистан и Афганистан ще посетят среща на върха за Евразия и Близкия изток, но Израел изпрати на събитието нископоставен дипломат от консулството си в Турция, вместо високопоставена фигура, която да бъде изложена на гнева на международната общност за нападението, отнело живота на 9 хуманитарни активисти.

В навечерието на започването на преговорите турският министър на отбраната Ахмет Давутоглу заяви, че Анкара вече не може да толерира политиката на Израел към палестинците.

"Турция беше една от първите страни, признали Израел", коментира Давутоглу. "Но вече не можем да толерираме политиката на напрежение, политиката на блокада срещу Газа, политиката на наказване, както и политиката на нападане на цивилни в международни води. Не можем да толерираме тези неща", коментира Давутоглу.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини