С договорите за кредит банките "извиват ръцете" на клиентите

Договорът за кредит е съгласие банката да „извива ръцете” на своя клиент, заяви за Дарик финансистът Любомир Христов. По думите му лихвите по кредитите може да растат, защото намаляват парите в икономиката.

Любомир Христов каза още, че в периода 2006-2008 г. Българска народна банка не е изпълнила докрай регулаторната си функция. Така някои големи банки са работили с чужди капитали, които сега са изтеглени от България.

Ето какво още каза Любомир Христов:

Първо, казвам, че всеки, който тегли какъвто и да е кредит, трябва да знае, че това, което подписва, не е договор за кредит, а е съгласие банката, неговият кредитор, да му извива ръцете. Ние говорим много за наследството от предишното правителство. Трябва да се знае, че има наследство и от предишното бездействие на Българска народна банка. А то се състои в това, че тя допусна и позволи нарастване на кредите през 2006-а, 2007-а, 2008-а година с 60,70, 80%, което стана за сметка на притока на капитали от чужбина. Сега тези капитали се изтеглиха, и така парите намаляха, затова и лихвите се вдигнаха. Нямаше да имаме това вдигане на лихви по депозити, нямаше да имаме това вдигане на лихви по кредити, при условие, че БНБ си изпълняваше регулативните функции и не допускаше отделни банки да имат кредитен портфейл в размер на 130-140% от депозитната им база. Значи, че те са ги финансирали с пари, приток от чужбина. И сега този приток като се изтегля, т.е. трябва да върнат тези средства, те вдигнаха лихвите по депозитите, за да могат да съберат парите на хората, да могат да си върнат дълговете. Всичко това е една структура, в която ние живеем. И няма смисъл да се оплакваме, че през зимата вали сняг, това е въпроса с лихвите.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини