Берлускони: Имаме блестящи отношения с България

Италианският министър-председател Силвио Берлускони определи като блестящо състоянието на отношенията с България в политическата, икономическата и културната сфера.

Оценката беше дадена на церемония в София, на която заедно с премиера Бойко Борисов откриха паметник на италианския национален герой Джузепе Гарибалди, съобщи правителствената информационна служба.

„Щастлив съм, че в този момент съм близо до моя приятел”, обърна се Силвио Берлускони към българския си колега.

"Аз бях адвокат на България, като настоявах с голяма убедителност страната отново да се завърне в европейското семейство", припомни гостът.

Той пожела на всички италиански фирми, които работят в България, да постигнат големи успехи, а на българите да постигнат мечтите си.

В началото на церемонията Силвио Берлускони отбеляза, че случайно събитието съвпада с рождения ден на премиера Бойко Борисов. "Искам да честитя рождения ден на Бойко Борисов, макар, че той е толкова голям, че понякога ме засенчва", каза гостът.

Двамата премиери договориха визитата при официалното посещение на българския правителствен ръководител в Рим на 21 май т. г., когато на централния площад „Торвалдсен” бе открит паметник на патриарха на българската литература Иван Вазов.

„Днес продължаваме делото, което започнахме в Рим”, подчерта министър-председателят Борисов и припомни, че Гарибалди се е прекланял пред героизма на българския народ, проявен в борбата му срещу турското робство.

Все така да се развиват българо-италианските отношения, пожела Борисов.

Мнозина от нас вложиха душата си в тази инициатива, с която се реализира една мечта отпреди 10 години, посочи италианският посланик Стефано Бенацо.

Кметът Йорданка Фандъкова определи като чест и привилегия за София откриването на паметника. Тя припомни близките отношения на Капитан Петко войвода с Гарибалди и писмо на Вазов до италианския революционер, в което поетът изразява възхищението си от подвизите му за освобождението на Италия и симпатиите му към страдащите народи.

„Гарибалди беше истински италиански, но и не само италиански герой. От идеала за създаването на една държава той даде цел и път на един народ. Неговият пример послужи на много народи. Италия, за да стане нация, трябваше да бъде независима. В този огромен подвиг, който извършиха италианците, помогна и една група от 30 българи. Затова ние всички сме щастливи, че паметник на такъв голям герой се намира в центъра на вашата столица”, посочи премиерът Силвио Берлускони.

По думите му, това е свидетелство за стара близост и приятелство, което напоследък се проявява с все по-голяма сила. Берлускони пожела на всички италиански фирми в България да постигнат успех, а на българските граждани – да постигнат мечтите си.

Официалните лица изказаха специални благодарности на автора на статуята - скулпторът Георги Чапкънов, и на арх. Станислав Константинов, изработил идейния проект.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини