Фирмите все по-често забавят заплатите. Преглед на националния печат

„24 часа": 26-ият по богатство в Хонконг купи БТК

До няколко седмици "Виваком" става притежание на милиардера от Хонконг Ричард Ли, научи "24 часа" от няколко независими източника.

Според списание "Форбс" личното му богатство е 1,3 млрд. долара, което му отрежда 26-о място в Хонконг. Той е син на един от най-богатите хора в Азия, чието състояние се оценява на 26 млрд. долара.

В сряда бизнесменът е бил на посещение в България и е имал среща при премиера Бойко Борисов, за да му представи инвестиционните си планове. А те включват изкупуване на задълженията на AIG, с които американският застраховател финансира покупката на "Виваком", придобиване на самия оператор и инвестиране на 500 млн. евро в него през следващите 5 г. От "Виваком" не коментираха евентуалната сделка.

Според запознати банките кредитори, сред които са RBS, Deutsche Bank, RZB, били съгласни с преструктурирането на задълженията и влизането на новия собственик. Всъщност сделката е стартирала още през март, когато Pacific Century Group на Ричард Ли купи управляващото дружество на компанията, собственик на "Виваком".

 

„24 часа": Отличници окупираха топспециалности във ВУЗ

Отличниците от предварителните кандидатстудентски изпити пълнят най-хубавите места в университетите. С шестиците си те окупираха най-желаните специалности още преди класическата кампания и класиранията. Това важи почти за всички вузове.

Както вестник "24 часа" писа, заради демографската криза, която намали драстично броя на кандидат-студентите, вузовете вече организират кампании целогодишно.

Младежите, изкарали шестици, могат да предпочетат друг ВУЗ или да заминат в чужбина, това ще оваканти места, успокояват бъдещите кандидати от ръководствата на университетите.

5,45% имат отлични резултати от предварителния изпит по математика за Софийския университет. Те автоматично могат да влязат в специалности като информатика, компютърни науки и софтуерно инженерство. От 1905 явили се на изпита по български език и литература 2% са с бележка между 5,50 и 6. Резултатът също им отваря врати за много специалности в Алма матер. По биология отличниците са 10%, по география - 2,55%, а по история - 8,4%. Традиционно топспециалностите в Софийския университет са право, публична администрация, скандинавистика.

 

„Труд": Не плащаш на КАТ - вземат ти автомобила

Националната агенция за приходите (НАП) ще обявява за публична продан автомобилите на шофьорите с големи неплатени глоби към КАТ. Заплахата тегне над водачите с натрупани задължения над 1000 лева, съобщиха данъчните вчера. В момента в черния списък влизат само петима българи, уточниха от НАП. Начело е шофьор, който дължи над 3000 лева по общо 79 наказателни постановления от КАТ.

Данъчните ще дават едноседмичен срок на длъжниците да платят глобите или да дадат обезпечение. При неизпълнение инспекторите ще запорират колите и ще ги продават на търг.

 

„Труд": Берлускони: Той е толкова голям, че ме засенчва

"Много се радвам днес да съм до моя приятел - Борисов. Той е толкова голям, че понякога ме засенчва." Така възкликна италианският премиер Силвио Берлускони вчера на пъпа на София. Италианският премиер пристигна на 4-часова визита, за да открие един паметник и... за да поздрави за рождения ден домакина си Бойко Борисов.

Двамата показаха за първи път официално статуята на пълководеца Джузепе Гарибалди на едноименния площад в София. Около час преди това, докато поне 200 души се потяха под адското юнско слънце, се случи дребен инцидент. Зад загражденията, но срещу трибуната за гостите, стояха мъж и момиче с табела, на която на италиански пишеше: "Гарибалди обедини Италия, Берлускони я разруши! Срам!".

След като "провокаторите" бяха забелязани тутакси се прибегна до "демократични" мерки - полицаи отведоха мъжа, но момичето с табелата остана. После и девойката бе отстранена. По същото време снайперисти се разположиха по покривите на околните сгради.

 

„Стандарт": Трупаш глоби, гориш с колата

КАТ и данъчните намериха цаката на хулиганите зад волана.

Който не си плати глобата за нарушение на пътя, остава без кола, съобщиха от Националната агенция за приходи. Опасен шофьор например дължи над 3000 лв. от глоби, наложени му за 79 прегрешения. Книжката му е отнета, но той не е внесъл нито лев в хазната. Данъчните ще му дадат срок от един месец да плати или да даде обезпечение. Ако не го направи, автомобилът му ще бъде продаден на търг. Същата заплаха важи и за още четирима джигити, които имат над 1000 лева неплатени актове към КАТ.

„Стандарт": Избори 2 в 1 догодина

Изборите за местна власт и президент догодина най-вероятно ще бъдат в един ден през месец октомври. Това разказа за "Стандарт" шефката на ПГ ГЕРБ Искра Фидосова. Още преди време тя обяви, че не е изключено вотът да бъде 2 в 1. От ГЕРБ са категорични, че ако останалите парламентарни групи приемат предложението, то ще стане факт. "Обмисляме оттук нататък всички избори в една година, които се провеждат в рамките на месец или до три месеца, да се правят в един ден. Местният вот е фиксиран за през октомври догодина. Оказа се, че разликата между него и изборите за президент е просто една седмица", заяви Фидосова. Тя бе категорична, че "99% на кметските избори ще има и втори тур", а вероятността на президентските да има балотаж също не е изключена. По думите на Фидосова, ако изборите не са в един ден, гласоподавателите ще пуска бюлетини 4 поредни съботи. Затова целта на промяната в изборното законодателство е това да става само два пъти - две съботи в края на октомври 2011 г.

"В момента математически експерти изчисляват как ще бъде разположен вотът за 20-30 години напред, кога съвпадат изборите и от какъв вид са те. Целта е да направим новото изборно законодателство не за следващата година, а за да може да работи ефективно много след това", уточни още Фидосова. По думите й не е ясно обаче колко ще се спести от провеждането на изборите догодина. "Не правим промените само заради финансовата част и затова не сме стигнали до заключение по този въпрос", заяви още Фидосова.

„Монитор": Ексшефове на МВР и ДАНС на разпит заради Трактора

Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов и ексвътрешният министър Румен Петков ще бъдат привикани в прокуратурата на разпит. Двамата трябва да дадат показания по делото срещу Алексей Петров-Трактора. Това научи "Монитор" от високопоставени източници в държавното обвинение. Бившият съветник в ДАНС бе арестуван през февруари заради организиране на престъпна група. Според разследващите бандата му е действала в продължение на десет години, включително и когато Петров е работел за службите.

„Монитор": Прокурори погват мераклии за магистратура

Студентите, попълнили умишлено по-висок успех в документите при кандидатстване за магистратура, ще бъдат разследвани от прокуратурата, след като им се отрежат напълно студентските права. Крутите мерки са разписани в правилника за прием на магистри за учебната 2010/2011 година в Софийския университет „Св. Климент Охридски". Мераклиите за по-евтиното обучение с държавна субсидия ще трябва да държат конкурсни изпити за избраната специалност. Освен оценката от изпита обаче кандидат-магистрите ще трябва да представят документ с оценки от семестриалните и държавните изпити от специалността бакалавър.

„Дума": Първата турска АЕЦ ще заработи преди 2017 г.

Първата атомна електроцентрала в Турция се предвижда да бъде построена  до 2017 г., а цената на киловат час енергия ще струва не повече от 15,33 цента, съобщи турският в. "Заман". Изданието твърди, че разполага с подробности от историческото споразумение между Турция и Русия за строежа на АЕЦ в Мерсин, Южна Турция. Турция и Русия подписаха споразумение за строежа и експлоатацията на атомна електроцентрала в района на Аккую, на турското средиземноморско крайбрежие, по време на посещение на руския президент Дмитрий Медведев в Турция миналия месец. Реализацията на проекта бе възложена на руската компания "Атомстройекспорт".

Руското предложение се състои в изграждането на четири енергоблока с мощност над пет гигавата, предаде ИТАР-ТАСС. Първата копка е предвидено да бъде направена през ноември т.г., а до 2017 г. трябва да започне експлоатацията на най-малко един енергоблок.

В първоначалния етап 100 процента от активите на проектната компания ще принадлежат на Русия. В бъдеще обаче, както съобщава "Заман", до 49% от акциите може да бъдат продадени на турски акционери.

 

„Сега": Фирмите все по-често забавят заплатите

Тенденцията работодателите да бавят заплати в кризата продължава въпреки твърденията на управляващите, че икономиката постепенно се измъква от дъното. С 50% са скочили установените нарушения за забавени или неизплатени заплати през първото тримесечие на 2010 г. спрямо същия период на 2009 г., показва справка на Главна инспекция по труда. От началото на тази година те са 6287, а година по-рано са били 4024.

Бавенето на заплати беше една от новите тенденции на нарушенията на трудовото законодателство, която се появи в кризата. Година по-късно проблемът продължава да се задълбочава. За сравнение през 2008 г. за двойно по-дълъг период - първото полугодие, засечените случаи са били 5745.

 

„Дневник": За втора година бизнесът замразява дивидентите

За втора поредна година корпоративният сектор в България ще се въздържи като цяло от разпределянето на дивиденти заради икономическата несигурност и повишените рискове в условията на криза. Това показва проучване на "Дневник" в банковия сектор и сред най-активно търгуваните компании на Българската фондова борса.

Само три от банките - Корпоративна търговска банка, Уникредит Булбанк и Рафайзенбанк, и само 8 от общо 40-те най-търгуван дружества ще разпределят миналогодишните си печалби сред акционерите. Това става ясно от предложенията на ръководствата им за предстоящите общи събрания.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини