Вземат колата за 1000 лв. глоби към КАТ

Шофьори, които дължат над 1000 лева към КАТ за глоби, ще се сбогуват с возилата си. От Националната агенция за приходи са решили да продават автомобилите на длъжниците на търг, ако не си платят дълговете към държавата, пише Монитор.

Петима българи имат неплатени глоби към КАТ на стойност над 1000 лв. За всички тях съществува риск от запор и продажба на колите им, ако не се издължат на хазната до седмица.

"Време е да изградим у хората данъчна дисциплина. Ще бъдат конфискувани само автомобили на шофьори, които дължат значителни суми към КАТ, но в продължение на години не са се издължавали на държавата", обясни за шефът на НАП Красимир Стефанов. Той допълни, че с оглед на финансовата криза у нас подобни мерки са част от кампанията на правителството за попълване на държавния бюджет.

Стефанов даде пример с шофьор, който дължи над 3000 лв. от фишове към КАТ, натрупал е 79 неплатени наказателни постановления, шофьорската му книжка е отнета, но глобите са останали неплатени. НАП ще му даде едноседмичен срок да плати или да представи обезпечение. Ако не стори това, инспекторите ще запорират колата му и ще я продадат на търг.

До две седмици НАП-Пловдив ще обяви за продажба сребристо ауди ТТ кабриолет. То е на пловдивчанин, който освен дълговете си за данъци има и неплатени глоби към КАТ. Колата е произведена през 2000 г., регистрирана е, оборудвана е с двигател с мощност 180 конски сили, кожен салон, климатроник и е в много добро състояние. Софийската дирекция на НАП в момента продава катафалка волво.

От началото на 2010 г. Агенцията за държавни вземания се вля в НАП. С това в приходното ведомство премина събирането на неплатени в срок глоби.

След промяната всеки клиент на НАП, който иска удостоверение за платени данъци и осигурителни вноски, задължително се проверява за неплатени глоби. Удостоверенията за платени данъци и осигуровки се изискват по различни поводи - например за участие в обществени поръчки, при кандидатстване за банков кредит, при издаването на лицензи и разрешения за определена дейност и много други.

От Агенцията за приходите поясняват, че глобите, наложени на граждани от различни институции, се плащат пред съответния държавен орган. Неплатените навреме глоби се изпращат в НАП едва след като не бъдат внесени в срок по сметката на съответния публичен взискател - например КАТ.

Преди време НАП-Пловдив предложи на търг с тайно наддаване червено ферари и черен ягуар. Луксозната италианска спортна кола, която има колекционерска стойност, е произведена през 1983 г., а началната є цена е 28 000 лв. Ягуарът е черен, на дванадесет години и началната му тръжна цена е 14 000 лв. Собственикът на двете возила се раздели с тях заради неплатен данък върху доходите в размер на 160 000 лв.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини