"Гражданска отговорност" поскъпва

С около 3 лв. средно ще поскъпне задължителната автозастраховка "Гражданска отговорност" от есента. Новият данък от 2% върху оборота на застрахователите ще се отрази и на цените на полиците, каза изпълнителният директор на "Армеец" Цветанка Крумова, предаде АСН.

Това обаче ще стане по различен начин при различните застраховки. Данъкът няма да се дължи върху таксите за Гаранционния фонд. Така реалното поскъпване при "Гражданска отговорност" ще бъде 1,86%, смята Крумова. Сметките показват, че за най-евтините полици, които сега вървят по около 120 лв., новият данък ще вдигне цената им с 2,23 лв.

При застраховките за по-мощните возила обаче, които надвишават 200 лв., оскъпяването може да стигне и над 4 лв. Крумова съобщи още, че въвеждането на новия данък ще бъде отразено във всяка полица на отделен ред, като така потребителят ще знае точно колко плаща заради новия налог.

Според изпълнителния директор на "Армеец" цените на застраховката "Гражданска отговорност" в България трябва да стигнат средноевропейските нива. В момента компаниите носят същата отговорност като в целия ЕС, но цените у нас са по-ниски.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини