Изземват кисело мляко с лъжлив етикет. Преглед на националния печат

„Новинар": БСП призна за натиск от "Газпром"

БСП призна, че руската компания „Газпром" е оказвала натиск и е настоявала още от януари 2007 г. да плащаме пазарни цени за доставката на газ.
Социалистите показаха писмо от декември 2006 г. до тогавашния министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, в което руската страна информира какви „мерки може да предприеме срещу нас" заради подписания през 1998 г. от кабинета на Иван Костов договор за доставки на газ, обясни експремиерът Сергей Станишев.
По думите му те били изправени пред две алтернативи - „или поемаме риска от 1 януари 2007 г. да има изцяло пазарни цени, или да търсим разсрочване и поетапно увеличаване на цените до 2012 г., както е договорено". Тогава били договорени и по-добри условия за транзит. От енергийните договори с Русия страната ни печели над 20 млрд. лв., заявиха социалистите.

„Сега": И приватизацията вби клин в ГЕРБ

Точно след като премиерът се зарече да сложи край на прокарването на нечисти интереси в парламента, мнозинството забърка нов лобистки скандал - този път с поредни кръпки в Закона за приватизацията. Вчера то прие на първо четене под буря от критики проекта на депутата Делян Добрев (ГЕРБ), който дава право на областните управители да продават държавни имоти - сгради, терени и др., ако данъчната им оценка е под 500 000 лв. Само преди три месеца Добрев и колеги съпартийци прокараха промяна в доста по-различен дух - НС реши Агенцията за приватизация да поеме цялото раздържавяване - и на предприятия, и на имоти, а областните да се разпореждат само с дребни активи - като ателиета, апартаменти, гаражи, складове.

„Труд": Слагат юзди на банките

Народното събрание се престраши да сложи юзди на банките. Финансовите институции вече трудно ще пипат, когато им хрумне, лихвите по потребителските кредити. Депутатите забраниха на трезорите да променят едностранно методологията за определяне на референтния (базов) лихвен процент. Сега банките масово връзват лихвите с такива индекси, чието формиране става непрозрачно.
Практика сега е всеки трезор да съставя собствен базов лихвен процент (БЛП), от който зависи лихвата по кредита. Най-често в договора пише, че лихвата е сбор от БЛП + надбавка. Така банките си осигуряват възможност да променят по всяко време лихвения процент едностранно.

„Стандарт": Вяра хваща метлата в БНТ


Всички шефове на дирекции в БНТ - на кастинг. Началниците на отдели ще трябва да защитават концепции и да представят идеите си за развитие пред новия Управителен съвет на телевизията. Това обяви новият генерален директор на държавната телевизия Вяра Анкова броени часове, след като СЕМ я избра за първия пост на "Сан Стефано" 29. Чаровната новинарка удържа пълна победа над конкурентите, като получи 100-процентова подкрепа от медийните надзорници - 5 от 5 възможни гласа. Сребърният медал в конкурса за изпълнителен директор остана за Люба Колезич, която на предварителния рунд получи подкрепа от председателя на СЕМ Георги Лозанов и София Владимирова.

„Труд": Изземват кисело мляко с лъжлив етикет

40 кг кисело мляко с растителни мазнини конфискуваха ветеринарни инспектори при последните си проверки в търговската мрежа по черноморието, съобщи шефът на РВМС д-р Димитър Германов.
Продуктът е иззет от склад в Бургас, тъй като на етикета му е пишело "кисело мляко", а всъщност е бил с растителни мазнини. Това е забранено от 18 юни, откогато артикули с таково съдържание не могат да се обозначават като кисело мляко, сирене или масло.
Ветеринарите са съставили общо 17 акта при инспекциите си за последните две седмици.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини