България и Русия смятат цената на газа

България и Русия ще обсъдят днес в пакет цените на природния газ и пътната карта на газопровода "Южен поток". Енергийният министър Трайчо Трайков и руският му колега Сергей Шматко ще преговарят в резиденция Евксиноград край Варна, предаде АСН.

В състава на българската делегация са включени представители на МИЕТ и на дружествата "Булгартрансгаз", "Булгаргаз" и Български енергиен холдинг. Шматко е придружен от експерти на министерството и представители на компаниите "Газпром" и "Газпромекспорт".

Преди седмица на посещение в София беше първият вицепремиер на Русия Виктор Зубков. След среща с премиера Бойко Борисов двамата обявиха, че са се договорили за "Южен поток" и най-вероятно след седмица ще подпишат пътната карта.

Според източници, близки до преговорите, спорен въпрос между двете страни остава трасето на газопровода. На заседанието си в сряда Министерският съвет е приел българския вариант на пътната карта за проекта, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов. На днешната среща ще бъдат съгласувани двата проекта за карта - на София и на Москва.

"Надявам се, че ще има стъпки напред и че ще започне реалната работа по проучването за това как и по какъв начин "Южен поток" може да бъде осъществен в България и разбира се, ще се говори и за това да вървим напред при подписването на нов договор за доставките, който да гарантира доставките за период в обозримо бъдеще – 10-20 години", заяви директорът на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

Към настоящия момент има договорени количества доставки на газ до края на 2012 година. Запитан дали могат да бъдат постигнати по-ниски цени на газа за периода след 2012 г. Гогов каза: "Това е вече въпрос, който двете страни трябва да намерят пресечната точка. На нас ни се иска да е така. Предполагам, че на другата страна едва ли й е толкова приятно това нещо да се случи. Но при всички положения трябва да намерим допирна точка".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини