Григор I се обяви за цар на България, пъди Първанов. Преглед на националния печат

"Труд": ЕС ни хвали, хока Румъния

ЕС е готов да окаже братска помощ на България, за да дораснат полицаите, прокурорите и съдиите й до нивото на колегите си в ЕС. Това става ясно от годишния доклад на Еврокомисията (ЕК) за правосъдието и вътрешните работи, предаде кореспондентът ни Веселин Желев.

"Има нужда от подобряване на професионалната практика в полицията, прокуратурата и съдилищата, за което ще е нужна външна помощ", се казва в обявения вчера доклад. Той не уточнява как Европа ще наставлява българските правоприлагащи органи и независимата съдебна власт.

Откакто сме в ЕС, това е първият редовен доклад, в който има ясна положителна констатация - според ЕК от юли м. г. у нас се наблюдават "силен импулс за реформи" и "политическа воля" за тях. Но за първи път се появява и проблем с нередности в търговете за обществени поръчки.

ЕК обаче ни сложи едни гърди пред съседите: "За разлика от България, която се зае здраво с реформите и постигна важни резултати, Румъния загуби скорост и допусна слабости."

"Сега": Кабинетът пише "екшън план" заради препоръките на ЕК

Европейската комисия обяви, че от 1 г. "в България се е появил силен устрем за реформи", но в същото време отчете слаби резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията на високо равнище. В четвъртия годишен доклад се повтарят хроничните слабости на държавата, но се заявява, че "е налице силна политическа воля за осъществяване на задълбочена реформа на съдебната власт". Премиерът Борисов нареди в срок от 3 месеца с "екшън план" да се изпълнят всички препоръки. След като министър Маргарита Попова увери, че повечето изисквания ще се изпълнят до 8-9 месеца, Борисов я репликира: "За 8-9 месеца не си правете устата!". Той поиска от август, макар депутатите да почиват, комисиите в НС да подготвят необходимите проектозакони.

„Монитор": Махат затвора за 50 престъпления

Затворът за 50 престъпления ще отпадне и те ще се наказват само с глоба. Това може да стане с отпадането на 50 текста от Наказателния кодекс, които са „мъртви" и не се използват, заяви вчера главният прокурор Борис Велчев. Той обясни, че подобна препоръка към страната ни е направена и от Европейската комисия в последния доклад за развитието на страната ни в областта „Правосъдие и вътрешен ред".

Велчев обясни, че декриминализирането на престъпленията срещу лова и горското стопанство, шофирането в пияно състояние, продажбата на алкохол на малолетни, ще разтоварят съдебната система от дела, които така или иначе приключват с глоби.

"24 часа": Скандалният Юзеир арестуван в Белгия, брат му отрича

Единият от скандалните братя Юзеирови - Юзеир Юзеиров, е арестуван в Антверпен, научи ВАЦ снощи. Задържан е под българското му име Росен Йорданов, съобщи източник, пожелал анонимност.

Консулът ни в Белгия Ангел Ангелов не потвърди новината, защото нямал официално съобщение.

"Стандарт": Шеметна кариера за чиновника

Мечтата на българина да седи зад бюро в държавно ведомство се завръща. Шеметна кариера очаква професионалистите в администрацията. На всеки 6 месеца чиновникът ще се радва на по-висока заплата и длъжност, ако е блеснал с ум и труд. Издигането в йерархията е заложено в административната реформа, която предлага вицепремиерът Симеон Дянков. Тя трябва да бъде одобрена от Министерски съвет днес. Целта е да се стимулират можещите служители във ведомствата.

"24 часа": Григор I иска Първанов да си отиде, за да стане цар

Столичанин се провъзгласява за цар на България в края на 2007 г. с писмо до вътрешния министър, главния прокурор и петима посланици.

Те не реагирали и така били легитимирали възцаряването на Григор I. Монархът поискал президентът да си отиде, за да няма двувластие, а парламентът да се разпусне. Григор I завел дело в Конституционния съд за отмяна на референдума от 1947 г. и да му бъдат върнати царските имоти.

Поискал месечна заплата от парламента, защото е бездомен и безработен. Не му отговорили ясно, обидил се и съди държавата за 1 млн. лв. обезщетение. Общо 17 съдии са писали решения по жалбите му.

"Монитор": Заспал шофьор се вряза с пълен автобус в ТИР

Жестока катастрофа между автобус с пътници и  ТИР, натоварен с бетонни панели, окървави автомагистрала „Хемус" при прохода „Траянови врата" рано сутринта вчера.

Инцидентът станал в 7.05 часа с рейса  на фирма „Хебрус бус", в който имало 31 пътници. 16 от тях са с различни травми -  от счупени ръце и крака до дълбоки прорезни рани от стъкла по телата и натъртвания, докато четирима са в тежко състояние, обясниха лекари от университетската болница „Св. Анна" и „Пирогов", където пострадалите са настанени.

"Стандарт": Референдум за пенсиите

Референдум за пенсионната реформа поискаха синдикатите вчера. Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов обаче не одобри желанието им. Въпреки това гласуването на промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО) от Министерския съвет се отложи с една седмица. Междувременно работодателите също казаха, че имат забележки към предлагания проект.
Ден след като отхвърлиха промените на правителството в КСО, КТ "Подкрепа" и КНСБ напуснаха демонстративно и заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

"Стандарт": Всеки десети яде на вересия

Всяко десето семейство у нас се храни на вересия. Това сочат резултатите от проучване за ефектите на кризата, направено от УНИЦЕФ и "Отворено общество". 8,9% от домакинствата у нас са намерили магазин или цех, от който взимат храна за седмица или две и плащат дълговете си в края на месеца.
Заради намалелите доходи 2 на сто от анкетираните са признали, че им се е наложило да спрат децата си от детската градина, училището и университета.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини