Връщат държавната поръчка за студенти

Годишна държавна поръчка за студенти ще въведе отново Министерството на образованието, младежта и науката от следващата учебна година. Това съобщи вчера просветният министър Сергей Игнатов. Прогнозните данни за това колко инженери, юристи и преподаватели по български език ще са необходими след 5 години вече се събират от експерти. Специалистите използват информационната база на националната статистика и на осигурителния институт, където има данни кой как се реализира след завършване, пише Монитор.

На базата на получените резултати държавата ще поръчва необходимите и специалисти чрез целево финансиране на вузовете в страната. Изборът на висши училища, които да получават приоритетно пари, ще бъде на основата на подготвяния в момента рейтинг на университетите. Той ще бъде завършен през октомври и ще показва кои са най-добрите висши училища и специалности в страната.

В зависимост от прогнозните данни за необходимия брой висшисти държавата ще поръчва приемането на студенти за обучение на водещите в класацията университети, каза министър Сергей Игнатов.

Предварителен рейтинг на висшите училища, по критерии еднакви с тези на Министерството на образованието, младежта и науката вече беше обявен през април от Института за национална политика. Според него най-силният университет у нас е Медицинският в София.

На второ и трето място са съответно Софийският университет и Специализираното училище по библиотекознание и информационни технологии (СВУБИТ)-София. В Топ 10 има и частни университети - на шеста позиция са Варненският свободен и Нов български университет (НБУ). Сред първите десет е и Университетът за национално и световно стопанство (УНСС), който е пети. Осми в класация е ХТМУ-София, а десети е Университетът по хранителни технологии – Пловдив. Сред най-добрите не се класират Университетът по архитектура, строителство и геодезия и Американският университет.

Над 50 са акредитираните университети, колежи и специализирани висши училища у нас. Оценявани са били само те, без да се тези, които нямат положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини