Пестим 240 млн. от бюрократи. Преглед на националния печат

„Сега": Путин и Борисов обсъдили реализацията на големите енергийни проекти

Премиерът на Русия Владимир Путин е обсъдил по телефона със своя български колега Бойко Борисов търговско-икономическите отношения между двете държави, и преди всичко проектите в енергийната сфера. Това съобщи пресслужбата на руското правителство, цитирана от ИТАР-ТАСС.
„Путин и Борисов обмениха мнения относно реализацията на големите международни енергийни проекти", уточняват от пресслужбата.

„24 Часа": До 1 септември мерки или оставки

Премиерът да даде на министрите от икономическия си екип срок до 1 септември да предложат приложим план за излизане от кризата и ако те не се справят, да подадат оставки. Това поискаха лидерите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров на брифинг за 1 г. на кабинета "Борисов".
Критиките на сините били към всички министри от икономическия екип без изключение, затова Костов не каза имена.
Десните се разграничиха от кабинета и обявиха, че той не се справя с кризата и тя се задълбочава. Обяснението е специфична политическа некомпетентност, отсъстват досиетата, представата как се е развивал един проблем и какво изисква като решение, допълни лидерът на ДСБ. И напомни, че ГЕРБ не е преживял двете кризи и "води летоброене от миналото лято". Затова препоръча на кабинета "да прочете как сме се справили с предишните кризи".

„Новинар": Актуализираха бюджета на НЗОК, получава още 220 млн. лв.

220 млн. лв. ще получи допълнително НЗОК, решиха депутатите при актуализацията на бюджета на Касата за 2010 г. Парите идват от резерва на Здравната каса, който стои замразен в БНБ. 27 млн. лв. от тези средства ще отидат за лекарства, а 178 млн. лв. за болничната помощ. С тези промени в бюджета на Касата приходите ще се увеличат с близо 53 млн. лв., като 40 млн. лв. от тях са от здравни вноски. 13 млн. лв. пък идват от трансферите от здравното министерството. Така, според мнозинството, ще се гарантира качествено лечение на пациентите в условията на криза, както и финансовата стабилност на системата.

„Стандарт": Пестим 240 млн. от бюрократи

Държавната машина ще олекне с още поне 2500 чиновници. Служителите ще бъдат съкратени заради закриване на агенции, институти и дирекции. 22 структури в държавната администрация ще отпаднат, други 36 ще бъдат преобразувани. Първата от 20 г. насам реформа в държавната администрация ще спести на данъкоплатците по 20 млн. лв. на месец от бюрократи, или 240 млн. на година.
Предложенията за съкращаване на раздутата администрация е на Съвета за административна реформа.



„Новинар": Шефове на НОИ си взели близо 80 бона за неизползвани отпуски

Настоящият шеф на НОИ Христина Митрева е получила над 31 000 лева обезщетение за неизползван годишен платен отпуск. Това става ясно от отговор на социалния министър Тотю Младенов на въпрос на депутата от БСП Димитър Дъбов за размера на обезщетенията, които са получили Митрева и бившият шеф на НОИ Йордан Христосков.
Според отговора на Младенов при освобождаването на Митрева от длъжността й на шеф на дирекция "Анализ, планиране и прогнозиране" на осигурителния институт е получила въпросната сума.

„Труд": Борисов обеща хляб за 7000 души в Кърджалийско

"Минимум 3000 души ще работят на каскадата "Горна Арда" , а над 6-7 хиляди ще си изкарват хляба, докато се построи." Това обеща вчера премиерът Бойко Борисов на среща с местните в Кирково, Кърджалийско.
За първи път след парламентарния вот той застана очи в очи с хората от региона. Които не успяха да влязат, слушаха премиера и министрите Цветан Цветанов, Вежди Рашидов и Мирослав Найденов от тонколона на входа.
Борисов обясни защо досега не е идвал в региона: "Изчакахме, за да се убедите сами, че никой няма да сменя имената ви, нито ще ви изселва, няма тормоз, няма втори възродителен процес, както ви плашиха от ДПС. Второ, беше важно да подпишем с Австрия за "Горна Арда". Този проект означава реални пари. И трето, искахме да ви дадем 116 млн. лв. за тютюна."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини