Анна-Мария пусна часовника на здравната реформа

Сн.: БНР

В момента, в който законът излезе в „Държавен вестник”, часовникът е пуснат и ние вече ще броим минутите – минутите, в които ще правим преструктурирането на болничната система в България. Това обяви здравният министър Анна-Мария Борисова, минути след като депутатите приеха окончателно промените в Закона за лечебните заведения.

„Няма да имаме закриване на болници, ние просто ще оптимизираме нашите структури, за да работим по-добре”, бодро обяви Борисова. По думите й Европа чака България да започне да се реформира. „Ние трябва да посрещнем удара, който ни чака от много бързо нарастващите хронични заболявания, за които трябва да подготвим леглата за долекуване”, допълни Борисова. Тя бе категорична – няма закрити болници закрити… „освен ако някоя се е самозакрила”. А самозакрилили се се оказаха болниците в Полски Тръмбеш и Трън. „Но аз нищо не съм направила, просто ми ги представиха като такива”, уточни министърката.

Тя най-сетне обясни и какво представлява здравната реформа. „Чака ни преструктуриране на болниците така, че всеки да попадне там, където му е мястото, според вида заболяване, което има. А дублиращите структури ще бъдат обединени, защото това е съвсем коректно и това е държавническо поведение”, каза Борисова. Така и не стана яснообаче колко точно болници ще останат след реформата и в крайна сметка кога точно трябва да завърши тя. Едно е сигурно – „Няма болница в България, която да не се прекструктурира. Всички се привеждат в състояние според нуждите на днешния ден. Те не могат да останат в този вид – замръзнали от десетилетия. Животът се развива, нуждите са различни”, обясни Анна-Мария Борисова. Нуждите обаче трябва да са такива, че да се „вместят във възможностите, която има държавата в дадения момент” и като се прави „сметка на джоба”.

Контра: Здравната реформа продължава да е с много въпросителни

пълния текст във http://www.vsekiden.com/73379

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини