Да продадеш държавната граница. Преглед на националния печат

„24 часа": Магистрала до Търново с пари за селски пътища

Имаме сигнали, че магистрала "Хемус" може да се прави с евросредства, заяви пред "24 часа" строителният министър Росен Плевнелиев. Той добави, че преговорите са в много начален стадий. Плевнелиев обясни, че може да се кандидатства за финансиране от Европейския фонд за регионално развитие. Ще бъде много трудно, но никой не е казал "не" на нашите искания, каза министърът.

Сега 250 млн. евро отиват за 36 отсечки втори и трети клас пътища по програма "Регионално развитие". "Какво пречи в следващата програма за 2014-2020 г. вместо 36 отсечки, да са по-малко и с другите пари да се направи "Хемус", пита Плевнелиев.

Освен това защо следващата програма да не е за 1 млрд. лева или 1 млрд. евро?, допълни министърът. Това е бил и един от основните моменти в дискусията с Брюксел. Отговорът е бил следният според Плевнелиев: "Вие си определяте приоритетите, но ще трябва да ги защитите. Трябва да са устойчиви проектите ви."

 

„24 часа": Минчо Спасов: Симеон внесе жалбата в Страсбург

„Моята информация, че жалбата срещу действията на Народното събрание, с което бе наложен мораториум върху връщането на имотите на бившия български министър-председател Симеон Саксгобургготски, е подадена в Страсбург и компетентни юристи считат, че тя 90% ще бъде успешна." Това заяви Минчо Спасов в предаването на БНР „Неделя 150".

Ели Христова, която защитава интересите на Сакскобургготски вероятно ще бъде и сегашният му адвокат, но могат да бъдат ангажирани и други юристи.

Според Спасов вероятният успех на жалбата е мотивирало министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев да бъде недоверчив към своите юристи и да потърси консултации от външни адвокатски кантори.

"Те ще му вземат имотите", това беше реплика на премиера в разговор между мен и господин Борисов, аз не знаех кои са "те", но сега вече знам кои са и мога да си направя изводите, категоричен бе Спасов. "Те" са хората, с които господин Борисов работи най-добре в момента, свързани и със строителството на магистралите, свързани със Закона за културните ценности", каза още той.

 

„Труд": Отпуските влизат в Конституционния съд

Поправките в Кодекса на труда, с които старите отпуски и обезщетенията за тях се погасяват, ако не бъдат ползвани до 31 декември 2011 г., влизат в Конституционния съд днес, научи "Труд". Промените засягат както работниците и служителите, така и държавните чиновници.

51 депутати от БСП и ДПС са подписали искането до КС срещу новите разпоредби. Те атакуват и погасителната давност на отпуските занапред.

Отпускарската тема продължава да е актуална не само защото вече сме август, най-ваканционният месец от годината. В петък в "Държавен вестник", брой 58, бяха обнародвани поправките в Кодекса на труда, свързани с правото на отпуск и неговото погасяване.

 

„Труд": Фермери искат 66 ст. за литър краве мляко

Защитна цена от 0,66 лв. за литър краве мляко и 1,50 лв. за литър биволско поискаха вчера животновъдите от цялата страна на пресконференция в София. Те обявиха, че у нас суровината е дефицитна, но в същото време се продава под себестойността й.

Преди две години литър краве мляко струвал 70 ст., сега е 50 ст. при разходи от 60 ст. за производството му. Как да развиваме фермите си и да инвестираме, запитаха стопаните.

Те поискаха спешна среща с премиера Бойко Борисов, на която да поставят проблемите си.

"Подготвили сме революционна идея, която ще кажем само на него", заяви Атанас Къцов, шеф на пловдивската млечна асоциация. Според него браншът е в критично състояние.

 

„Стандарт": Метро рекет

"Метро" капан дебне родните производители. Вместо с немска точност веригата посреща фирмите с рекет. Концернът отказва на винпромите правото им по договор да актуализират доставните си цени. "Поискахме промяна заради по-скъпия ток, но вместо това ни свалят от рафтовете", алармира шефът на един от най-големите производители. В същото време избрани доставчици без проблем са договорили по-високи цени. С двойните стандарти "Метро" създава нелоялна конкуренция и лишава клиентите от възможност за избор. На гърба на определени фирми германската компания иска да наложи нереално ниски цени, а производителите са принудени да работят на загуба.  "Метро" вече са наказвани от Комисията за защита на конкуренцията за натиск върху производителите с глоба от 80 000 лв.

„Стандарт": Кметове вдигнаха мерника на богатите

Лъскавите къщи в тузарските квартали ще плащат по-висок данък сгради. Това предвижда проектозаконът за местните данъци и такси, който ще влезе за обсъждане в парламента през есента. Идеята е данък "лукс" да се включи в налога за сградите, а да не се начислява отделно. Така както беше замислен първоначално, дори столичната кметица Йорданка Фандъкова няма да събере съществена сума от този данък, коментира за "Стандарт" шефката на Националното сдружение на общините Дора Янкова. Изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова пък обясни, че изчисляването на данъчната оценка на имотите трябва да се опрости и да се свърже с пазарната цена. Оценката ще се определя от единна скала, която за скъпите имоти ще е утежнена, каза още Чавдарова.

Със сигурност новият закон ще е основната тема на годишната среща на НСОРБ, която ще се състои от 13 до 15 октомври, коментира за БТА Чавдарова. Според нея при добро желание законопроектът може да се вкара в бюджета за 2011 г., а някои от новите правила, които изискват по-дълъг срок за прилагане, да влязат от 2012 г. Основната идея на сдружението на общините е 2%-3% от плоския данък да остават в местните управи. Според Чавдарова процентът е малък, но добър за начало. Ако всички фирми се регистрират по ДДС, патентният данък може да отпадне, смятат още от общините.

„Монитор": Кюфтето от месо по-солено от октомври

Потребителите ще усетят от октомври повишението на цената на истинското кюфте от месо тип "Стара планина", произведено по новите стандарти, прогнозираха браншовици. На този етап те не се ангажират с конкретен процент на ръста на цените. Стандартите за 20 вида месни продукти влизат в сила от днес. Държавата и бизнесът са съгласни, че с въвеждането на новите правила цените на тези изделия ще станат реални, а потребителите се надяват новите цени да гарантират качество и вкус. Все още е рано да се говори колко биха стрували новите качествени продукти на нашите предприятия, каза Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България, цитиран от БТА. Всяка фирма си има специфични разходи, допълни той.Според Вътев първоначално ще има пробни производства.

„Монитор": Следят под лупа кардиологичните пътеки

Изразходването на парите по кардиологичните пътеки ще бъде внимателно наблюдавано. Освен това новооткритите болници, които искат финансиране от здравната каса, ще го получат, но само ако отговарят на специални нови критерии, съобщи вчера по БНР шефката на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова. За това са се договорили в петък на среща с премиера Бойко Борисов здравната министърка Анна Борисова, Десислава Атанасова и управители на здравната каса. За сметка на това забраната на частници да работят в сградите на държавните болници ще бъде преразгледана наесен, поясни Атанасова.

„Монитор": Постоянен арест за биячите от „Ромпетрол"

Прокуратурата ще поиска днес постоянен арест за двамата румънци от „Ромпетрол", които се сбиха с полицай и охраната на шефа на НС Цецка Цачева в Арбанаси. Според обвинителите има сериозна опасност, ако бъдат пуснати на свобода, те да избягат или да се укрият. Наблюдаващият прокурор Кожухаров заяви, че със своето поведение двамата задържани са демонстрирали явно неуважение към законите на държавата и държавните институции. Затова те са привлечени като обвиняеми по два текста от наказателния кодекс, които предвиждат до 6 години затвор за хулигански прояви отличаващи се с изключителна дързост и за силова съпротива на орган на властта да изпълни служебните си задължения, уточни прокурорът, предаде БТА.

„Сега": Държавата пак отложи връщането на 120 млн. лева надвзет акциз

Държавата все още не е въвела ред за връщането на незаконно събирания от нея акциз върху старите мощни автомобили между 2007 и 2009 г. Това става ясно от отговор на финансовото министерство до "Сега". На 3 август се навършват два месеца, откакто Съдът на ЕС (СЕС) излезе със заключение, от което следва, че митниците трябва да възстановят незабавно надвзетия данък на хиляди граждани и фирми.

Всеки, който между 2007 и 2009 г. е внесъл от ЕС мощен автомобил "втора ръка", може да поиска от държавата да му възстанови част от платената сума. На 3 юни съдът в Люксембург постанови, че България е нарушила Договора за функциониране на ЕС, като е събирала акциз за стари коли, без да държи сметка за степента на изхабяването им. Така държавата е създала дискриминация в облагането на стоки в зависимост от това дали са купени на родна територия или от друга държава членка.

 

„Дневник": Да продадеш държавната граница срещу компенсаторки

Може ли да си купиш част от държавната граница? Може, и то срещу компенсаторки, защото излиза евтино - около 8 лв. квадратния метър. Скандалният случай е от миналата година.

 На 25 май 2009 г. - т.е. 6 седмици преди парламентарните избори с прогнозирана от социолозите  загуба за тройната коалиция - тогавашният областен управител на Добрич Ердинч Хаджиев (ДПС) продава около 74 декара от крайбрежната ивица между курорта Албена и Балчик срещу компенсаторни инструменти за около 630 хил. лв. В същото време държавата плаща около 8 млн. лв. за изграждането й. Неотдавна Аминистративният съд в Добрич обяви за нищожни осемте заповеди за скандалните продажби, с които на практика е продадена част от държавната граница. Мотивът на съда: "Налице е безпрецедентно несъобразяване с императивни разпоредби на Конституцията и законите от страна на областния управител."

 

„Дума": Млекопроизводители: Загиваме!

"Някой като че ли лъже премиера, подкрепихме го на изборите, но неговият кредит на доверие сред млекопроизводителите е много нисък вече. Защо точно на тютюнопроизводителите помогна, а нас ни забрави? Загиваме, вече няма да пращаме декларации". Това заяви вчера на брифинг на браншови организации от животновъдството и млекопроизводството Христо Георгиев, млекопроизводител от Стара Загора.

Производството гасне, през септември, ако няма разбиране в правителството, ще бъдем принудени да излязем на улицата и да не се приберем, обявиха производителите на мляко. Ще стане по-страшно, отколкото в Гърция, заявиха те.

Не става само с популизъм, нещата трябва да се случват, обърна се председателят на млекопроизводителите в Пловдив Атанас Къцов към министър Мирослав Найденов.

Животновъдите пък поискаха спешна среща с Бойко Борисов, за да го запознаят с тежката ситуация. Те смятат, че до премиера не достига вярната информация.

България е единствената страна-членка на ЕС, която изпълнява едва 64% от квотата си за мляко, т.е. произвежда по-малко от равнището на вътрешна консумация. За първите 4 месеца на тази година производството на мляко у нас дори е спаднало с още 9,7%, съобщиха с болка животновъдите.

"Преди 20 г. имахме 11 млн. овце в България, сега няма и 1 млн., от 800 хил. крави днес останаха около 200 хил. От САПАРД се усвоиха 2 млрд. лв., а 1 лв. не влезе в бранша", напомни председателят на млекопроизводителите в Пловдив Атанас Къцов. Отдавна е известно, че млекопроизводителите нямат средства, за да финансират участието си в европейски проекти. Затова те са поискали гаранционен фонд от 100 млн.лв. за малките и средните фирми в бранша, за да обезпечат кретитите си към банките, но и това досега не се е случило. "Има като че ли заговор, за да се ликвидира млечното производство в България", смята Къцов. Млекопроизводителите настояват да се стабилизират цените на млякото и то да не се изкупува под себестойността му. "35 евроцента трябва да е защитната цена на млякото у нас, каквато е в различни държави на ЕС", смятат те.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини