Увеличават авансовите плащания по европроекти до 35%

Изпълнителите на големи инфраструктурни проекти по оперативните програми да получават авансово до 35% от средствата, ще обсъждат министрите на последното си заседание преди лятната почивка.

С решението си правителството ще осигури и освобождаването на финансов ресурс в публичните бюджети, който ще бъде използван за изпълнението на инвестиционни програми и финансиране на други приоритетни проекти.

Министерският съвет ще разгледа и доклад за изпълнението на републиканския бюджет за първото полугодие на 2010 г.

Към края на първото полугодие на 2010 г. бюджетното салдо по консолидираната фискална програма е отрицателно в размер на 1 514.5 млн. лв., като се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 1 164.0 млн. лв. и по европейските средства в размер на 350.5 млн. лв. Фискалният резерв към 30 юни 2010 г. възлиза на 6 млрд. лева.

Министерският съвет ще разгледа отчет за изпълнението на Плана за действие за намаляване на административната тежест с 20 на сто до края на 2012 г. Планът за действие съдържа 135 мерки и бе приет от правителството в края на м. април т. г., а отчетът обхваща периода до 30 юни.

С решение на кабинета 20 млн. лв. могат да се предоставят за финансиране на екологична програма за управление на водните ресурси. Средствата ще отидат за разплащане на задължения по сключени и очакващи разплащане договори за инвестиционни обекти във водния сектор.

В дневния ред а заседанието е предвидено обсъждането на решение за закриване на Националния медицински координационен център заради дублиране с правомощия на министъра на здравеопазването. С решение на правителството специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии в София може да стане университет.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини