Хомосексуализмът е безсрамие, обяви пазарджишки прокурор

Гей парадът в Сао Паоло. Сн.: http://en.wikipedia.org

Окръжният прокурор в Пазарджик излезе със становище срещу хомосексуализма и разврата.

Прокурорът Стефан Янев се произнася по наредба за обществения ред в Пазарджик, която забранява демонстрирането на сексуална ориентация на публични места.

Чл. 14 на наредбата предизвика протести в гей общността, беше сезирана и комисията срещу дискриминацията.

Пазарджишката окръжна прокуратура отказа намеса срещу чл.14 от Наредбата за обществения ред в Община Пазарджик и прекрати преписката, образувана по жалба на Добромир Добрев.

Постановлението на Пазарджишката прокуратура определя публичната изява на сексуална ориентация като безсрамие, съобщи БТВ.

В становището си по текста на наредбата прокурорът Стефан Янев квалифицира видовете сексуална ориентация, различни от хетеросексуалната, като „противоестествени" и твърди, че сексуалната ориентация може да бъде променяна чрез „агитация" с „думи, жестове, мимики и възклицания, представяне на картини, образи и филми".

Според него към видовете сексуална ориентация се включват и геронтофилията, педофилията, содомията, некрофилията, фетишизма, мастурбацията и ексхибиционизма.

От софийска гей организация остро реагираха срещу становището на прокурора и настояват то да бъде обявено за незаконосъобразно.

„В момента Пловдивската апелативна прокуратура е оставила без последствие становището на окръжния прокурор в Пазарджик с мотива, че Върховният административен съд трябва да се произнесе по заведено дело за дискриминация срещу наредбата в Пазарджик. Делото е насрочено за април 2011. г."

Жалбоподателите Добромир Добрев, Радослав Стоянов и младежка организация „ЛГБТ действие" разпространиха прессъобщение, в което се заклеймява българското право, което все още тъне в мрака на нормативно хетеросексуалната парадигма, а  Постановлението на пазарджишката окръжна прокуратура е пример за едно дълбоко неразбиране на разглеждания проблем".

Според авторите на прессъобщението прокурор Стефан Янев, „не просто отрича чл. 14 да нарушава каквито и да било национални и международни законови разпоредби, но се мотивира чрез свои лични сексоложки и морални теории, които противоречат на науката, българското законодателство и здравия разум".

„Личното невежество на г-н Янев е негов личен проблем, който обаче се превръща в проблем на още 120 000 души, живеещи в община Пазарджик, когато той се опира на него, за да кове обществени правила и да прилага законодателство, което очевидно дори не е чел", коментира Марко Марков от Младежка организация „ЛГБТ действие".
От гей организациите са категорични, че  ще обжалват двете решения във Върховна касационна прокуратура.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини