Краси Пиперката кара кола с 30 акта и 6 присъди. Преглед на националния печат

„24 часа": Краси Пиперката кара кола с 30 акта и 6 присъди

Шеста присъда тегне над Красимир Янков-Пиперката от Шумен. Той е с 30 акта, няма книжка, а тази неделя накара 6 полицейски коли да го преследват из града.

Краси се ядосал, че спират него, докато кара с 50 км в час, а не обръщат внимание на препускащи мотоциклети. "Няма да си извадя книжка", отсече пред"24 часа" Красимир. " Могъл съм да си купя, но няма да им се моля и да им плащам актовете. Досега стотинка не съм дал на държавата", добави рецидивистът. Янков този път е наел адвокат и се надява да се споразумее с прокуратурата. А научил и сина си да кара.

Сега е обвинен, че при преследването опитал да изблъска полицейски опел от платното, че при ареста се е държал арогантно и че дори е блъснал с аудито си една патрулка.

Краси е женен, има двама сина и работи като монтьор в автоморга.

Допреди 5 г. карал два собствени камиона "Шкода" и никога през живота си не е имал шофьорска книжка.

 

„24 часа": Пари и премиер ще укротяват лекарите

На болниците през август ще бъде платено и над делегираните бюджети. За това се разбраха вчера премиерът Бойко Борисов, шефът на лекарския съюз (БЛС) Цветан Райчинов и Ивайло Ваклинов от здравната каса.

Присъстваше и здравният министър проф. Анна-Мария Борисова. "Решихме да хванем бика за рогата. Проблемът е, че всички набелязани от здравното министерство мерки започват от януари догодина, а дотогава се получава буфер", така премиерът Борисов обясни защо е свикал спешната среща.

Ден по-рано БЛС заплаши, че ще има стачка на 1 септември.

Не е ясно какви ще са плащанията към болниците до края на годината. Догодина болниците да не са на делегирани, а на прогнозни бюджети, поиска Райчинов.

Позицията на касата е неизменна - целта на делегираните бюджети е да дисциплинират болниците. Има болници като кардиологиите и онкодиспансерите, които са получили през тази година с 45% повече пари от миналата, надявам се поне те да не стачкуват през септември, каза още Борисов.

Мотиви за стачка нямали и болниците на "Чайка фарма", където вземали по 40-60 хил. лв. заплата.

 

„Труд": Крадат ток с дистанционно

Крадците на ток взеха на въоръжение високите компютърни технологии.

Зачестяват случаите на блокирани електромери с помощта на устройства за дистанционни управление, съобщи вчера пред "Труд" Росен Йорданов, директор на "Експлоатация и поддръжка" в "ЧЕЗ Разпределение". Джаджите са подобни на дистанционните, с които сменяме програмите на телевизорите. Използваната безжична технология обаче не е базирана на инфрачервените лъчи, а използва радиовълни.

"Можем само да предполагаме как точно работи електрониката, тъй като още не сме хващали пълен комплект приемник с дистанционно", каза Цвятко Минеков, шеф на отдел "Нетехнически загуби" в "ЧЕЗ Разпределение". Разкриването на тези посегателства е изключително трудно. Тъй като пломбите на електромерите лесно се фалшифицират, енергото е започнало да ги запечатва и с холограмни стикери. Те се оказали по-надеждна бариера срещу кражбите.

 

„Труд": Кандидат-митничар разби психотест с честността си

Кандидат за митничар в Свиленград разби психотеста за склонност към лъжи и измами, като изкара възможно най-добрия резултат - нула точки.

Три дни продължи кандидат-митничарската кампания в митница "Свиленград". Последните 7 кандидати вчера преминаха през последния етап на конкурса - събеседване с комисията.

Само 44 от записалите се 217 и явили се на теста за интелигентност преди три дни стигнаха до етапа "интервю". 5-има от тях ще бъдат назначени за младши-специалист "контрольор".

Имената им ще бъдат известни в края на идната седмица. "Всеки от участниците ще получи писмено известие за резултатите си", съобщи вчера началникът на митницата в Свиленград Стефан Марашев.

44-мата, прескочили първия етап, са постигнали над 50 % успеваемост на теста за интелигентност и са показали ниско ниво на склонност към лъжа на психологическия тест. Кандидатите са с резултати от 32 до 47 точки от възможни 64 на теста за интелигентност.

 

„Стандарт": На море без кафе

Без кафе и топла закуска. Така ще започне денят за летовниците по Южното Черноморие. Този път курортите ще осъмнат без ток не заради авария, а за планиран ремонт. Енергийното дружество ЕVN и НЕК ще спрат далекопровода "Ахелой" от 5 до 7 ч сутринта. Възможно е обаче да се стигне до режим на тока. Предупреждението хвърли в паника хотелиерите. Те имаха огромни проблеми с гостите си при големите аварии преди три седмици. Тогава останали без климатици туристи се изнесоха от стаите си и поискаха компенсации за провалената почивка. Тонове храна пък отидоха на боклука. Втори токов удар ще ни провали сезона. Какво да обясняваме сега на хората. Без климатик и с течащи хладилници в 35-градусова жега е ад, заявиха разгневени хотелиери.

„Стандарт": Без доктор, ако не плащаш за здраве

Който не си плаща за здраве, няма да се лекува. Това отсече премиерът Бойко Борисов след среща с лекарите вчера. Тя беше заради скандала между тях и здравната каса заради орязаните пари на болниците за август. На нея присъстваха още финансовият министър Симеон Дянков и здравният - проф. Анна-Мария Борисова.

Злоупотребата с достъпа до лечение на неосигурените хора трябва да спрат, категоричен беше премиерът. 1,6-1,7 млн. сега не си плащат вноските за здраве, а като се разболеят, ги лекуват, и Юри Галев беше така, справедливо ли е, попита Борисов. За да се прекратят подобни злоупотреби, през септември ще се заложат по-рестриктивни мерки за безплатния достъп до медицинска помощ на неосигурените. Това трябва да стане в новия закон за здравното осигуряване, който кабинетът подготвя. Борисов отново припомни, че има хора, които си плащат за кола и телевизор, но не си плащат за здраве - за тях плащат хората, които си внасят здравните осигуровки. По думите му това е несправедливо и такова чудо в света, в пазарна икономика няма. "Излиза, че едни са по-глупави, по-будали и плащат за другите", каза още Борисов.

 

„Монитор": Крадат ток с дистанционно

Схема за кражба на ток чрез дистанционно управление е абсолютен хит на пазара у нас. Тя се предлага от различни групи висококвалифицирани електричари, които действат на територията на цялата страна. Една от тях е известна като варненската група, тъй като се придвижва с кола, регистрирана в морската ни столица. Цената на услугата тръгва от 2000 лв. твърдо плюс процент от „икономисаната" енергия, който се плаща ежемесечно. Първоначалната такса варира в зависимост от конкретния обект, чийто електромер се манипулира. Тарифата за хотел в Боровец например е от порядъка на 15 хиляди лева първоначално. Процентът, който се плаща месечно, най-често е от порядъка на 40-50 на сто от „спестения" ток. Модерната джаджа, която лъже електромера да не отчита, излиза доста по-евтино, ако се монтира на уреди в жилищна сграда - около 600-700 лв. За София най-много специални устройства за крадене на ток с дистанционно управление са изловени в баровските квартали Симеоново, Драгалевци, Бояна. Крадци на ток по новата технология има дори на „Секвоя" - улицата, на която навремето живееше Тодор Живков, съобщиха от ЧЕЗ. От Е.ОН, която обслужва Североизточна България, не скриха, че и те са се натъквали на модерните устройства. Само от ЕВН заявиха, че до момента нямат такива случаи.

„Монитор": Наказват крадливите болници

Яки наказания ще има за крадливите болници, които си надписват пациенти, лечение и манипулации по клинични пътеки, за да взимат повече пари от касата., закани се вчера премиерът Бойко Борисов. При сега действащите нормативни разпоредби, касата може да глобява лечебни заведения и дори да прекратява договорите си с тях само, ако два пъти установи, че те си надписват лечение и дори отчитат фалшиви пациенти. По думите на министър-председатеял болните са се увеличили с половин милион. Затова той е възложил на здравният министър Анна-Мария Борисова и съсловната организация на лекарите да анализират на какво се дължи това.

„Монитор": Четири деца заложници на баща си

Баща държи четирите си деца като затворници при най-строг режим, алармираха социалните работници в Ловеч, които от седем години се занимават с драмата. Четиридесетгодишният дипломиран доктор Димитър Дюлгеров, който известно време е бил дори асистент в Медицинския университет на Плевен, не само не ги пуска на училище, но не позволява дори да се срещат със свои връстници. След няколко дисциплинарни уволнения той решил да напусне града и завел семейството си в село Дреново. Тогава входната врата хлопнала и за последен път зад тях. Те се нанесли в къща на края на селото и оттогава никой не се е доближавал до децата. Дори двете баби, едната от които е зъболекарка, а другата бивша журналистка, не могат да припарят до внучетата. За последните години нито един роднина, съсед или случаен човек не е прекрачвал прага на доктора.

„Сега": Общините спират ремонтите и почват да закриват детски ясли

Тежките финансови ограничения, спуснати от правителството, принуждават общините да предприемат драстични мерки догодина като затваряне на детски ясли и спиране на всякакви ремонти. За това алармира вчера Гинка Чавдарова, шеф на Националното сдружение на общините. Намерението фигурира в справките, които кметовете пращат след актуализациите на местните бюджети и прогнозите им за 2011 г.

Новината идва в момент, когато статистиците отчитат положителни тенденции в раждаемостта. "Много ме безпокои тенденцията да се закриват ясли и след като постъпи цялата информация, в сдружението ще направим анализ къде причина за това е липсата на деца и къде - липсата на средства", каза вчера пред "Сега" Гинка Чавдарова. Според нея общините са принудени да пристъпят към тази драстична мярка, защото държавата не дава достатъчно за издръжката на детските ясли. Под въпрос е съществуването и на детските кухни в някои общини.

Общините масово се отказаха да кърпят дупките по улиците, както и да ремонтират училища и детски градини. Така наесен учениците за пръв път ще влязат в небоядисани и на места неремонтирани стаи. Няма пари и за ремонти на социални домове.

Заради орязаните бюджети 90 общини са спрели уличното осветление, съобщиха още от сдружението. Такива са Мадан, Баните, Борино. На някои места има режим и свети само за определен период от тъмната част на денонощието. Така е в Троян, Павликени, Девин, Доспат.

 

„Дневник": Спецправата за контрол след приватизация влязоха в КС

Специалните инструменти за защита на интереса на държавата срещу неизрядни купувачи по приватизационни договори може да отпаднат. Това ще стане, ако Конституционният съд (КС) уважи искането на омбудсмана Гиньо Ганев и отмени текст от Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Ако КС реши, че правото на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) да налага запори, ипотеки или възбрани върху акции и имущество без санкцията на съда нарушава основния закон, държавата ще трябва да си търси правата като всеки друг търговец.

Това право съществува от 2006 г., но е привлякло вниманието на омбудсмана едва сега, след жалба на БТК и нейни служители. Безпрецедентно близо три страници от искането на Ганев до КС са посветени не на правните аргументи, а на казуса БТК. Посочва се още, че спецправата на държавата пречат на сделката за НУРТС.

Основните аргументи на омбудсмана са срещу приетата през март 2010 г. нова привилегия на привизационната агенция. Дотогава тя можеше да ограничава правата само на купувача по сделката, а след това - да налага ипотеки и върху имоти на самото приватизирано дружество.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини