Япония отбеляза 65-ата годишнина от края на Втората световна война

Япония днес отбеляза 65-ата годишнина от края на Втората световна война с традиционната си възпоменателна церемония в памет на загиналите 3,1 млн. войници и цивилни, предаде БТА, като се позова на ДПА.

На 15 август 1945 г. тогавашният император Хирохито прави рядко публично изявление по националното радио, в което съобщава, че страната приема условията за капитулация от Потсдам.

Днес около 6000 души начело с император Акихито, императрица Мичико и премиера Наото Кан участваха в церемонията в зала "Нипон Будокан" в Токио. Точно по обед участниците запазиха минута мълчание в памет на жертвите.

Най-възрастният участник бе 96-годишната Чиока Такакура от Осака, чийто съпруг, войник от императорската армия, е загинал на Филипините, а най-младият - четиригодишният Шу Йонамине от Окинава, чийто прапрадядо също е загинал в сраженията.

Очаква се над 100 000 души да посетят шинтоисткия храм Ясукуни в Токио, мемориал на всички войници, загинали за Япония, сред които и осъдени военнопрестъпници. Японските официални лица избягват да посещават храма, понеже това предизвиква протести от азиатските военновременни противници на Япония, особено Китай и Корея.

Премиерът Кан вече предупреди още в началото на мандата си, че нито той, нито министрите от кабинета ще посещават храма.

Лидерът на опозиционната Либерално-демократическа партия Садакадзу Танигаки обаче възнамерява да посети мемориалната церемония, а в навечерието на годишнината храмът бе посетен от делегация от крайнодесни европейски политици начело с лидера на френската десница Жан-Мари льо Пен.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини