Гладът започна да взима жертви в Пакистан

Гладът започна да взима жертви в опустошения от наводнения Пакистан, предаде ДПА, цитирана от БТА.

След като придошлите води причиниха смъртта на около 1400 души в страната от края на юли, местен политик в планинската област Кохистан съобщи днес, че пет деца са починали от недохранване. "Изправени сме пред сериозна хранителна криза в нашия район", обяви Абдул Сатар Хан. Той предупреди, че "още много хора ще умрат, ако не получим храна през следващите два дни".

"Нашето собствено правителство ни пренебрегва напълно", изрази съжаление Хан.

Местният политик отправи своя призив от съседния район Башам, тъй като всички телефонни връзки от Кохистан - област, която се простира от пакистански Кашмир до афганистанската провинция Нурестан, са прекъснати.

В същото време стана ясно, че френският президент Никола Саркози е изпратил в неделя писмо до председателя на ЕК, Жозе Мануел Барозу, в което заявява готовността на Франция да мобилизира въздушни и морски „военни логистични средства” в рамките на усилията на НАТО да осигури на пакистанското население доставката на международната помощ след наводненията, предаде АФП.

„По очевидни хуманитарни и политически причини, ми изглежда от основно значение Европа да засвидетелства солидарността си към пакистанския народ по ясен начин. В интерес на Европа е и осигуряването на развитие и стабилност за тази страна”, се казва в писмото на Саркози.

Като заявява готовността на Париж да мобилизира средства в помощ на Пакистан в усилията на страната да се справи с кризата, френският президент призовава Европа към обща мобилизация и подчертава необходимостта от бързо изпращане на помощта.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини