Обама призна жизнеността на турската демокрация

Президентът на САЩ Барак Обама поздрави турците за високата активност на вчерашния референдум, в който бяха подкрепени конституционните реформи, предложени от управляващата Партия на справедливостта и развитието, съобщи АФП.

Обама "призна жизнеността на турската демокрация". 

Това съобщи Белият дом в комюнике, публикувано след телефонен разговор на президента на САЩ с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Правителството на Ерджеп Таип Ердоган внесе 26 поправки, за които турските граждани дадоха гласа си.

"Ние преодоляхме историческа пречка по пътя към развитието на демокрацията и върховенството на закона."

Това бе първият коментар на Ердоган.

Резултатите от референдума укрепват позициите на Ерджеп Ердоган. Неговата Партия на развитието и справедливостта е насочила поглед към трети поред мандат след изборите, които ще се състоят през юли 2011 година.

Бурната политическа пропаганда преди референдуми свидетелства да поляризацията в обществото, разделено н привърженици на религиозното и на светското управление, коментира БиБиСи.

Поправките: Гражданските съдии получават правото да съдят военни за престъпления против държавата, а военните могат да подават искове в граждански съдилища. С други промени ще бъде укрепено равенството между половете и забранена дискриминацията на деца и хора с увреждания. Освен това на работниците ще бъде позволено да стават членове в повече от един профсъюз и се премахва забраната за политически протести. Освен това една от промените гласи, че депутатите ще запазят местата си в парламента, дори и партията им да бъде забранена от съда.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини