Траспортен хаос в Гърция

В Гърция е обявена 24-часова стачка на железничарите, продължават протестите на превозвачите, а към недоволството от действията на правителството се присъединиха и собствениците на бензиностанции, съобщи БТА.

Профсъюзите в държавните железници насрочиха за днес 24-часова стачка, за да протестират срещу планираните орязвания на заплати и персонал в рамките на усилията за реформиране и частично приватизиране на губещата железопътна мрежа. От синдикатите съобщиха, че днес няма да се движат никакви влакове.

Превозвачите прекратиха вчера работа и паркираха стотици товарни коли по главните магистрали в знак на протест. В същото време собствениците на бензиностанции също останаха недоволни, тъй като правителството определи максимална цена на бензина на дребно с цел да се спре спекулата.

Същевременно финансовият министър на Гърция ще се запъти тази седмица към основните европейски финансови столици - Лондон, Париж и Франкфурт, за да увери инвеститорите за дългосрочните перспективи на гръцката икономика, която правителството реформира, за да се справи с голямата криза с дълга.

Отварянето на т.нар. затворени професии, сред които нотариуси, фармацевти, архитекти и шофьори на камиони, е сред главните приоритети на гръцкото правителство. Но профсъюзите яростно се противопоставят на тези планове и на стриктните мерки за икономии, въведени тази година, и досега проведоха шест общи стачки.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини