Microsoft отърва НПО от антипиратски акции със специален безплатен лиценз

Руските неправителствени организации и средствата за масова информация ще получават от Microsoft лиценз за безплатно използване на софтуера. Това е специално създаден за целта нов тип лиценз, съобщава официалният блог на Microsoft.

Ръководството на Microsoft  е взело решение за създаването на новия тип лиценз специално за да не стават неправителствените организации жертва на антипиратски акции. Според отдавна действаща система всяка НПО има право да Както обачер изяснили представители на Microsoft, в Русия за тази възможност не се знае, включително от правозащитни организации.

Освен правозащитниците, такива лицензи ще получат независими медии. Лицензът ще се дава автоматично, без заявка и ще действа до 2012 год. с възможност за продължаване. Получилите такъв лиценз могат да се свържат с представители на Microsoft  при възникване на претенции от страна на борците с пиратството, за да докажат, че програмните продукти се ползват законно.

От Microsoft пристъпват към тази мярка, след публикация в The New York Times от 12 септември. Статията  "Русия използва Microsoft срещу десиденти" (Russia Uses Microsoft to Suppress Dissent) разказва за обиски в офиса на организацията "Байкалска екологичесна вълна". Еколозите се оплакали пред журналисти, че представители на Microsoft не се застъпили пред властите, макар използването на програмните продукти било легално.

The New York Times съобщава и за десетки жалби от различни правозащитни организации, в които се казва, че наетите от Microsoft руски юристи фактически помагали да се изнудват представители на НПО за пари. Правозащитниците се обърнали към Microsoft с молба да обърне внимание на ставащото.

Информацията от руските медии е противоречива. Оспорва се изнесеното в The New York Times, като не изцяло съответстващо на истината. Според тях повод за написването на материала е даването под съд на правозащитничката Анастасия Денисова с обвинение в използване на нелицензирани програмни продукти. Според други интересите на Microsoft се представляват от квалифициран юрист, което правело невъзможно изнудването на НПО за пари.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини