Лъсна грешка в системата на КАТ

Елементарна грешка в системата на КАТ ощетява държавата с милиони левове несъбрани глоби от шофьори нарушители, информира Money.bg.

Пропускът е свързан с невъзможността КАТ да отписва колите на хора, които са продали своите автомобили. Изцяло се разчита на добрата воля, че новият собственик ще отиде в сградата на пътна полиция и сам ще регистрира новата си кола.

При положение, че това не стане колата продължава да се води на името на стария си собственик и нито той, нито КАТ могат да я отпишат и след това тя да бъда регистрирана на действителния й собственик.

По този начин неизряден шофьор може да прави безнаказано безброй нарушения по пътищата.

Призовките за санкциите идват на името на стария собственик. Той носи договора за покупко-продажба в КАТ, но оттам признават, че са безсилни спрямо тази грешка и нещата продължават постарому.

В такива случаи от КАТ заявяват, че не могат да издирват новия собственик на колата, а самият гражданин трябва да предприеме полицейски действия за довеждането на нарушителя. Естествено това няма как да стане и единственият изход е регистрираните глоби да останат неплатени. Именно това е една от основните причини да не се събират милиони левове от хиляди нарушения по родните пътища в продължение на години.

Столичната полиция е уведомена за тази грешка, но до момента не предлагат решение на проблема. Ако се приеме искането снимката от камерите на КАТ да бъде наказателно постановление, и да се плаща глобата, а чак след това да се обжалва нарушението, ще се стигне до още по-голям хаос и повече несъбрани глоби.

Никой няма да тръгне да плаща санкция за нарушение, извършено от друг шофьор.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини