БГ сайт за милиони. Ама нистина

Официалното лого на България

До края на следващата година с близо 6,5 млн. лева по ОП „Регионално развитие" ще бъде създаден сайт на туристическата дестинация България и мултимедиен каталог на туристически обекти. Изпълнител на проекта е Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Националният туристически портал ще бъде на девет езика, сред които арабски и иврит, и ще представя над 400 обекта и маршрута, цитира Money.bg ръководителя на проекта Стоян Георгиев.

Изработването на сайта, който използва съществуващия туристически портал на България, ще струва 1,9 млн.лв. без ДДС. Пусковият срок е в края на 2011 г.

Идеята е вече съществуващият www.bulgariatravel.org да се превърне в модерен официален туристически портал на България, в който потенциалните туристи, както и бизнесът да намират цялата информация, от която имат нужда, на едно място. При това богато илюстрирана със снимки, клипове и друга мултимедия.

За създаването на сайта и каталога са отделени близо два милиона лева. В българското интернет пространство се надигна вой при споменаването на сумата. Не, сериозно, по груба сметка на различни източници изработката на портала струва не повече 20 000 EUR. “Безспорно България има нужда от подобен портал, с какъвто разполагат всички утвърдени туристически дестинации и каквато страната ни уж също е или поне се стреми да бъде. Ако ви се струва, че парите са много обаче, то е, защото наистина са много.” , пише Ани Коджаиванова от „Пари”

Още по-интересно става със съдържанието. Нормално е преводът на девет езика да струва пари, това добре. Има да се дадат пари за снимки и текстове, видеофилми и т.н. „Поръчката обаче според наблюдатели съдържа някои пропуски. Като този, че не са зададени параметри и контролни механизми за въпросните снимки и клипове. Ако изпълнителят, който ще стане ясен след две седмици, реши да е недобронамерен, може да закупи вече готови продукти евтино и да ги представи като голяма своя инвестиция. Ако пък е добронамерен, то с тези пари може да се създаде портал за чудо и приказ, с видео в 3D, с много качествени кадри, с оригинални и любопитни текстове. Голямата сума поражда и големи очаквания.” четем още в „Пари”. Kандидатите са четиринадесет на брой, фирми и консорциуми.

И накрая - за реклама на портала в интернет са предвидени 3 млн. лв., според множество достоверни източници в българското интернет пространство. Има и обяснение поднесено с тази информация - според Forrester Research процентът на хората, които при бизнес или ваканционни пътувания търсят информация в интернет, е около 80 и вероятно ще расте.

За сравнение, за 2010 г. общият бюджет на България за национална туристическа реклама е приблизително 15 млн. лв. От него 6.9 млн. лева са държавни средства, останалите са набавени по европейска програма "Регионално развитие" („Капитал”)

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини