Популярността на Обама спада в САЩ, но в Европа още е висока

Популярността на американския президент Барак Обама е намаляла в родината му, но той все още има много почитатели в Европа, показва публикувано днес социологическо проучване, предаде АП.

Над три четвърти от анкетираните в 11 страни от ЕС са заявили, че одобряват действията на Обама във външната политика. За сравнение - малко над половината американци са на същото мнение. Данните са от годишно проучване на американския Германски Фонд "Маршал", независим политически институт, който насърчава трансатлантическото сътрудничество, и на италианския изследователски център "Компаня ди Сан Паоло".

Анкетата е установила, че европейците не са толкова възторжени от някои конкретни политики на Обама - под половината от тях одобряват политиката му към Афганистан и Иран. В сравнение с 2009 г. рейтингът на американския президент в Европа спадна леко от 83 на 78 процента. Най-високо е одобрението за Обама в Португалия, най-сериозно е пострадал рейтингът му в Турция, където е спаднал от 50 на 28 на сто.

Спадащата популярност на Обама в САЩ до голяма степен се дължи на неуспеха му да осигури категорично икономическо възстановяване. Това вероятно ще доведе до сериозни загуби на неговата Демократическа партия на изборите през ноември. Проучването показва също така, че 65 на сто от европейците одобряват политиката на Обама за ангажиране на Русия.

Въпреки битките на НАТО в Афганистан 62 на сто от европейците и 77 на сто от американците са заявили, че подкрепят идеята алиансът да може да действа извън Европа. Телефонното допитване е извършено между 1 и 29 юни и обхваща по 1000 души в САЩ, Турция и 11 страни от ЕС.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини