Опасни храни в детски ясли и градини. Преглед на националния печат

„24 часа": И бебетата останаха без ваксина

От два месеца липсват двете ваксини за бебета, които бяха включени в имунизационния календар от 1 април 2010 г., съобщиха в редакцията разтревожени родители. Едната е петкомпонентна - срещу дифтерия, тетанус, коклюш, детски паралич и хемофилус инфлуенца тип В, а другата - срещу пневмококи.

Проверяваме всяка седмица при джипито, но от РИОКОЗ официално съобщили, че този месец доставка няма да има, обяснява баща на бебе от София.

Изостане ли се със сроковете, инжекциите се застъпват с други ваксини и целият имунизационен календар се обърква, притеснени са педиатри. От Министерството на здравеопазването признаха, че нередовните доставки се дължат на финансови проблеми.

Поради финансови затруднения договорите за необходимите количества за 2010 г. бяха сключени чак в края на април 2010 г., съобщават от министерството.

Подобна криза с доставката на новите ваксини имаше през пролетта.

Последната доставка е била в края на юни. Нова се очаква едва в края на септември. Това означава, че при личните лекари те ще пристигнат най-рано около 10 октомври, защото първо се разпределят към РИОКОЗ по области и оттам поемат към кабинетите.

 

„24 часа": Очакваме €5 млрд. евросубсидии за пътища

България се надява да получи от Европейския съюз около 5 млрд. евро за пътни проекти и благоустройство, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев пред участниците в Третата национална конференция за пътищата, цитиран от БиТиВи.

В момента страната ни води преговори с Европейската комисия за получаване на бюджети за следващия програмен период - 2014-2020 г., като надеждите са да ни бъдат отпуснати 4 млрд. евро за пътна инфраструктура по оперативна програма „Транспорт" и поне още 1 млрд. евро по оперативната програма „Регионално развитие".

В края на годината ще е готов проектът с предложение на приоритетни за България пътни проекти до 2020 година.

 

„Труд": Опасни храни в детски ясли и градини

Негодни храни са спипали ветеринарни и санитарни инспектори при масирани проверки в 1551 детски градини и ясли в цялата страна. Иззети са 102 килограма месо и месни продукти, 32 килограма млечни, 5,5 килограма риба и 330 броя яйца.

Резултатите от проверките бяха оповестени вчера от агроминистъра Мирослав Найденов, който посети столичната ЦДГ "Веселина" в компанията на кметицата на София Йорданка Фандъкова. След проверките са затворени ясла и градина в Смолян и Благоевград, както и пункт за храна в Разград.

След проверките са съставени 216 предписания за различни нарушения и са издадени 44 акта. Най-много нередности са установени в Благоевград. Столицата се оказа отличник - само с 6 акта и 2 предписания при проверени 147 обекта.

Според земеделския министър Мирослав Найденов отчетените резултати са по-добри от очакваното, но контролът трябвало да е системен.

 

„Труд": Хонорарът на Доган от 1,5 млн. лв. да се отнеме!

Като лице, заемащо публична длъжност, г-н Ахмед Доган  е в конфликт на интереси. Трябвало е да декларира четирите си договора с "Институт по строителство и минно дело" АД и да посочи дружеството като "свързано лице". Фактът, че договорите са сключени през 2008 г., преди да влезе в сила законът за конфликт на интереси (в началото на 2009 г.), не го освобождава от това задължение.

Доган се е поставил в икономическа и политическа зависимост.Той няма познания за "поръчаните" му (хидроенергийни - б. р.) разработки. Което води до извода, че договорите са сключени заради личността му. Общественото му положение като депутат, председател на ПГ, лидер на политическа сила, участвала в две правителства, влияе върху политическите решения. А разработките му касаят проекти, които са част от енергийната политика на държавата...

 

„Стандарт": Докторите ни бягат в Судан

Докторите ни взеха пример от щъркелите и отлетяха на юг. По 10 лекари на ден хващат самолета за чужбина. Такъв наплив за работа навън не помня от 2003 г., заяви пред "Стандарт" Маргарита Кирилова, управител на фирма М98. Тя набира от 10 години медици за Судан и Кувейт. Най-много се търсят гинеколози, рентгенолози, физиотерапевти, ортопеди. Засиленият интерес на родните доктори за гурбет e отпреди месец и половина. Тогава в повечето болници започнаха да бавят заплатите. Доскоро лекарите у нас се разписваха средно за 1200-2000 лв.

През последните месеци обаче на места парите паднаха до 600-700 лв. За сравнение в Кувейт и Судан нашите ще получават около $5000. Възнагражденията за медсестрите са $1800. Освен това ще живеят в луксозни жилища в най-богатите квартали.

„Стандарт": Килърите и зад смъртта на Кюлев

Не изключвам вероятността Килърите да са замесени в убийството на Емил Кюлев. Това обяви вътрешният министър Цветан Цветанов при откриването на новия Дихателен център на столичната пожарна. Банкерът Кюлев бе убит сутринта на 26 октомври 2005 г. на столичния бул. "България", докато чака с джипа си на червен светофар.

Във вторник вечерта МВР отново арестува сочения за лидер на бандата "Килърите" Петър Стоянов-Вожда. Сумистът бе заключен в болница "Токуда" и откаран в Шумен, където му бяха повдигнати обвинения за съпричастност към убийството на бизнесмена Румен Рачев. Ден по-късно в Шумен бяха докарани и двама бизнесмени от Велико Търново - Радослав Димитров и Петър Атмаджов. По неофициална информация двамата може да бъдат уличени в поръчителството на убийствата на Румен Рачев и адвоката Петър Лупов.

В разплитането на дейността на Килърите изплувало името на банкера Емил Кюлев. "Финансови взаимоотношения и проблемното състояние на българските банки 1996-1997 година са водещи мотиви при тези две убийства", категоричен бе МВР шефът. По непотвърдена информация поръчител на разстрелите е мастит бизнесмен от старопрестолната столица, който е и шампион по сумо за непрофесионалисти. "Нито отричам, нито потвърждавам тази информация", лаконичен бе Цветанов. По думите му след убийството на Кюлев започват да се проявяват интереси за малки банки, които са купени в предишните години. "Започва да се търси възстановяването на съответните парични потоци - да бъдат взети от определени лица, които са били в собствеността на малките банки, които не са си получили парите за тези банки", обясни схемата МВР шефът. Той разказа, че има хора, които са определени като цесионери по всички тези вземания на банките и Румен Рачев е един от тях. Петър Лупов пък бил един от адвокатите, който се е грижел за оправянето на финансовите проблеми.

„Монитор": Болниците със звезди като хотелите

Болниците ще бъдат разделени на три категории в зависимост от качеството на здравните услуги, които предлагат. Здравната каса пък ще им плаща по клинични пътеки, коригирани със съответния за нивото им коефициент. Това обяви вчера здравният зам.-министър проф. Иван Миланов. Пред „Монитор" обаче той предупреди делението да не се сравнява със звездите на хотелите. Категоризацията копирала практиката на Западна Европа, където болниците се делят на три нива в зависимост от медицинската апаратура и квалификацията на персонала си. Според тежестта на диагнозата си пациентите ще бъдат насочвани към съответното ниво лечебно заведение, коментира той. Научните медицински дружества пък ще трябва да решат всяко от тях какви критерии ще покрива. Все още няма яснота колко ще са суперболниците в България, които ще лекуват най-сложните заболявания, но до месец здравната карта трябва да е готова и тя ще покаже техния брой, твърди проф. Миланов. По този начин пациентът ще знае какво качество на лечение ще получи във всяка болница и ще може да избира. Идеята да се плаща за едно и също заболяване различна сума на лечебните заведения е стара, но плановете за здравна реформа я поставят отново на дневен ред.

„Монитор": Министър се мръщи на супа от спанак

Земеделският министър Мирослав Найденов се мръщи на супата от спанак, с която го нагостиха по време на проверката в детска градина „Веселина" в столичния квартал „Слатина", където бе заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова. Найденов с усмивка посочи, че не му е харесала много, защото не са му дали хляб. Той опита и от пилето с картофи, но не можа да изчака за десерт. Министърът предложил третото в менюто да бъде торта, но Йорданка Фандъкова настояла децата да се хранят здравословно и осигурила 240 кг пресни плодове и зеленчуци. "Когато обявихме стартирането на инициативата за съвместни проверки на наши експерти с колегите от РИОКОЗ към Министерството на здравеопазването, Йорданка Фандъкова се обади и каза, че учителките и директорките на детските градини са разтревожени, разказа Найденов и обясни, че тогава децата „ядели филии, намазани с нещо и поръсени с още нещо".

„Монитор": Борисов договаря инвестиции за милиарди в САЩ

Серия от разговори, които могат да осигурят инвестиции за милиарди левове, провежда премиерът Бойко Борисов по време на престоя си в рамките на стартиралата вчера 65-а сесия на ООН в Ню Йорк. Една от най-важните за страната ни срещи на министър-председателя е с китайския му колега Уън Дзябао, която до редакционното приключване на броя все още не бе започнала. На нея се очакваше премиерът да повдигне въпроса за включването на Китай в строежа на АЕЦ „Белене", както и инвестиране на азиатската държава в изграждането у нас на заводи за IT технологии, които да заемат лидерска позиция на европейския пазар. Борисов постави в Ню Йорк и въпроса за наливането на средства в българското земеделие, както пред генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, така и пред еврейските общности, които се считат за потенциални инвеститори.

„Сега": Първанов минира позицията на Борисов за Шенген и ромите

Президентът Георги Първанов отново се конфронтира ярко с премиера Бойко Борисов на външнополитическа тема. Вчера той успокои румънския си колега Траян Бъсеску, че България няма да прави опит да влезе самостоятелно в Шенгенската зона. Според него взаимодействието по пътя към Шенген е регламентирано в двустранни документи и двете държави могат да постигнат повече, ако са заедно.

Миналата седмица Борисов обяви точно обратното. "Ние не сме една държава, за да ни третират като общо цяло. Имаме прекрасни отношения с румънското правителство и с румънския народ, но просто бързаме и имаме своя писта, защото имаме да наваксваме много години", обяви в Брюксел на 16 септември Борисов.

"Не в София или в Букурещ, а в Брюксел ще се решава дали България и Румъния да бъдат разделени при влизането им в Шенген", разясни вчера Първанов. Бъсеску, който е на официално посещение у нас, пък призна, че Румъния закъснява с подготовката за присъединяване. Това обаче не разколеба позицията на Първанов.

Разминаването по външната политика между президента и премиера пролича и при обсъждането на скандала с изгонването от Франция на български и румънски роми вчера. Докато Борисов настояваше, че между София и Париж няма проблем, Първанов се доближи до позицията на Букурещ, който от самото начало осъжда етническите експулсирания. "Едва ли е необходимо да има съвместна декларация по ромския въпрос. Ние очевидно ще действаме еднопосочно, защото този проблем засяга и двете страни, и ЕС като цяло", каза президентът. Той коментира, че ако някой от върнатите български граждани е нарушил законите на приемащата страна, трябва да понесе санкция, но не може да има санкция срещу определена етническа общност. Бъсеску добави, че Румъния не може да приеме ограничаване на придвижването на свои граждани. Според него трябва да се търси решение на ромския проблем на общоевропейско ниво.

 

„Дневник": ГЕРБ събуди промените за имотния пазар

Изоставени в началото на годината промени в закона за нотариусите минаха в четвъртък на второ четене в правната комисия и вече им остава само гласуване в пленарната зала.

Става въпрос за лансираните от правителството още в началото на мандата му идеи продавачът и купувачът да подават декларация пред нотариуса, с която да гарантират, че обявената пред него цена на сделката с недвижим имот е реалната, както и плащането да става само през специална клиентска банкова сметка на нотариуса. Целта е да се пресекат възможности за пране на пари чрез имотни сделки.

След внасяне на текстовете в парламента преди Нова година тогава имотният пазар се активизира, за да изпревари влизането им в сила. През февруари обаче на първо четене депутатите от ГЕРБ на практика блокираха приемането им.

При сегашното гласуване от ГЕРБ вече бяха "за", "против" - представителите на "Атака", другите отсъстваха или се въздържаха. Според Николай Пехливанов от "Атака" текстовете обслужват интересите на нотариусите и банките, защото ще оскъпят сделките, без да гарантират сигурността им. "Законът е емблематичен пример за потъпкване интересите на огромен брой българи за сметка на банките и нотариусите", коментира той пред "Дневник".

 

„Дума": БСП призова болничните шефове да напуснат преди фалитите

Ръководителите на болници или да се оттеглят от постовете си, или настойчиво да искат от НЗОК парите, които им дължи за свършената работа. Това предлага депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов. Натрупването на дългове и натискът на кредиторите може да доведат до несъстоятелност на болници и така ръководителите им да се окажат съотговорни с държавата за фалитите, предупреждават от БСП.

Енергоразпределителните дружества да изкупят енергийните обекти на територията на болниците и така да бъдат осигурени средства за лечебниците, предложи вчера КТ "Подкрепа" в нарочно писмо до премиера и министрите на финансите, здравеопазването и икономиката. Според синдиката от продажбата в системата могат да влязат няколко десетки милиона, които да подпомогнат в разплащането на задълженията на болниците. Парите от продажбите следва да се преведат директно в сметките на болниците. Синдикатът се позовава на Закона за енергетиката и припомня, че крайният срок за изкупуване на енергийните обекти от електроразпределителните дружества изтича на 9 декември 2011 г. и е императивен.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини