Нотариус = топченге. Вестниците в неделя

„Стандарт": Проектът "Първанов" не бил АБВ, а ЮЯ

"Те не са АБВ, а ЮЯ! Няма по-добро за ГЕРБ в политически план от подобно формирование". Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов, попитан как гледа на проекта "Алтернатива за българско възраждане" /АБВ/ на президента Георги Първанов. Създаването на новата формация трябва да бъде обявено на 11 ноември в НДК.
Държавният глава е президент на всички българи и по конституция няма право да се занимава с политика. Затова, когато питате за политическия му проект, би трябвало да кажете: "нарушаващият конституцията президент", подчерта Борисов. Той каза, че не разбира какво точно иска да възроди бъдещата формация - "Спирането на еврофондовете ли, кое възраждат? Организираната престъпност ли?", попита риторично премиерът. Всички, за които четох по вестниците за неговия проект, са се въртели, молили и искали постове при нас. Знам ги какви са кариеристи, нека си ги вземе всичките накуп, защото знам какво ще му възродят, допълни Борисов.


„Стандарт": Нотариус = топченге

Нотариусите стават топченгета. Те вече ще имат достъп до националния регистър на МВР за документите за самоличност. Така ще могат да правят директни справки дали личните карти са валидни и ще се предотвратят измамите при сделки. Новината дойде от зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков на семинар на Нотариалната камара в Боровец. Такъв достъп сега имат само агентите на ДАНС и разузнаването.
Достъпът до данните на всеки български гражданин ще става през сайта на Нотариалната камара, като всеки нотариус ще има личен електронен подпис и парола. Всяко влизане в системата ще бъде архивирано автоматично и така ще може да се провери кой и кога е влизал в регистъра. Това ще предотврати евентуалните злоупотреби.

„Труд": Увеличават с 10 на сто издръжката на студентите

Парите за студентите ще се увеличат с 10 процента и от 1 януари във висшите училища ще има финансова стабилност. Това обяви просветният министър Сергей Игнатов.
Средствата ще се отпуснат като част от държавната субсидия за младежите (т. нар. стандарт за издръжка), на базата на която се формират бюджетите на университетите. По този начин вузовете щели да успея да преодолеят кризата. Става дума за около 20 млн. лева, които ще влязат допълнително в системата за образование. Приоритно раздаване на пари обаче няма да има за най-закъсалите вузове - Софийския университет и академиите по изкуства.

„24 Часа": Ветеринари: Не проверяват мляко и месо за туберкулоза

Мляко и месо от непроверени за туберкулоза животни заливат пазара, алармираха от Българския ветеринарен съюз на конгрес в Пловдив.
Половината от 250-270 хил. говеда у нас не са изследвани, защото държавата не предоставила теста туберкулин. Заразата се предава на човека при консумиране на мляко или мръвки от болно говедо.
Никой не може да гарантира безопасността на храните в мрежата, каза председателят на браншовата организация на ветеринарите Йордан Бойчев.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини