Полицаите: МВР фалира след половин година. Преглед на националния печат

„Стандарт": Последно: Бойко вдига стажа от 2012-а

Чисто нови разчети за пенсионната реформа представи премиерът Бойко Борисов вчера. "Това, което ще ви кажа, е може би най-добрата реформа в Европа", заяви Генерала пред Нова тв. Той допълни, че в неделя сутринта е събрал финансист номер 1 Симеон Дянков, социалния министър Тотю Младенов и шефката на НОИ Христина Митрева, за да му представят окончателните разчети на Кодекса за социално осигуряване.
"Стажът за пенсиониране ще се вдига с по четири месеца годишно от 2012 г., докато достигне 37 години за жените през 2026 г. и 40 за мъжете през 2024 година", съобщи премиерът и продължи: "От 2021 година с по шест месеца ще се повишава възрастта за пенсиониране, докато за жените стигне 63 години, а за мъжете - 65 години".

„Дума": Полицаите: МВР фалира след половин година

В бюджета на МВР за догодина е заложена "бомба", която ще фалира министерството още в средата на годината. За това предупредиха от полицейския синдикат на поредния си протест вчера. Над 300 души се събраха в градинката до църквата "Св. Седмочисленици", след което направиха шествие до Министерския съвет, където внесоха протестна декларация до премиера.
Според синдикалистите парите, предвидени за ведомството, няма да стигнат само за изпълнение на промените в Наказателния кодекс. Става въпрос за член 55, ал.3, който предвижда всеки чужд гражданин, обвинеям по дело у нас, да получи пълен препис на документите, преведени на родния му език. Това означава, че дело от 1-2 тома ще струва между 2-3 хил. лв., предупредиха полицаите. Според тях това ще доведе до фалит на вътрешното ведомство, а пари за заплати, консумативи и облекло съвсем няма да останат.

„Труд": Болници и джипита без пари за Коледа

На Коледа и Нова година болниците и джипитата пак ще останат без пари, както се случи миналата година, съобщи в неделя пред "Труд" д-р Георги Ставракев, зам.-шеф на Българския лекарски съюз. Това означава, че болните българи ще трябва да вадят от джоба си за изследвания и лечение. Както често се случваше и през лятото, защото здравната каса не плащаше с месеци на лечебните заведения.
Лошата прогноза за Коледа изскача от разчетите на средствата на касата до края на годината, обясни докторът. Порочната практика тръгна през 2009-а. Тогава през декември НЗОК не преведе парите за извършената дейност през ноември. А от бюджета за следващата година покриха само парите за декември, каза д-р Ставракев.
Зам.-шефът на лекарския съюз бе категоричен, че е крайно време здравната каса да изпълнява законите и да се издължава навреме. А за забавянията да се плащат лихви, както се предвижда в рамковия договор.

„Новинар": Нулева година за някои специалности

Министерството на образованието, младежта и науката обмисля да въведе нулева година на 3 или 4 години за някои специалности по изкуствата. Това заяви просветният министър Сергей Игнатов по време на дискусия за бъдещето на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и висшето образование.
Той поискал от ръководството на Художествената академия да изготви план, но "те реагирали негативно". Министърът все пак ще обмисли възможността за разширяване на платения прием във ВУЗ-а. Игнатов потвърди, че Националната художествена академия ще затвори врати за около 40 дни. Според него това е единственият изход по време на криза.
Министърът съобщи, че още 40 милиона лева ще бъдат отпуснати за образование и наука за следващата година.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини