Лекари: Боледувайте до 20-и. Преглед на националния печат

„24 часа": Прокурор подслушва ченге, записват как му иска майстор

Прокурор  поиска подслушване на организирана престъпна група, но сам попада в капана на специалните разузнавателни средства.

Бившият говорител на Софийската военноокръжна прокуратура майор Илиан Георгиев е записан да урежда по телефона с обвиняем майстори за ремонта на дома си.

Въпреки че сам настоявал за бръмбара в телефона на разследвания за кражба на хиляди литри нафта Божидар Богданов, прокурорът му звъннал, за да вземе координатите на негов близък паркетчия:

"Не искам услуга. Нали си наясно, че ще си платя." "Естествено!", отговорил обвиняемият.

СРС-то е изпратено от бившия вътрешен министър Михаил Миков на главния прокурор. А колегите на Георгиев образуват дело за подкуп срещу неизвестен извършител през януари 2009 г.

Година и половина по-късно магистратът е обвинен за документно престъпление - неверни дати в три протокола за разпит.

Делото всеки момент ще влезе в съда, а прокурорът Георгиев заявява, че започва дела срещу ръководството на прокуратурата.

В писма до Висшия съдебен съвет и главния прокурор Борис Велчев той твърди, че спрямо него е извършено престъпление от висшестоящи прокурори във Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Категоричен е, че е нарочен от шефовете си заради отказа да изпълни техни "политически поръчки" във връзка с делата по т.нар. скандал в МВР.

Месеци преди злополучния запис Георгиев е обвинител по делата срещу зам.-шефа на ГДБОП Иван Иванов и ексглавния секретар на МВР ген. Илия Илиев.

 

„24 часа": Отказвам се от пенсия, освободете ме от вноски

До президента и министър-председателя на България

Обръщам се към вас с молба да бъда освободен от задължението да внасям осигуровки за пенсия в НОИ и от половината от вноските си в НЗОК.

Ще се опитам да обясня за какво става дума.

Дори ако моята пенсия и здраве се разглеждат като "право", аз имам свободата да не се ползвам от него в този му вид. Това не означава, че претендирам за връщане на средствата, които повече от 30 г. са внасяни от мен и моите работодатели в съответните държавни фондове.

Не искам и освобождаване от данъци нито като физическо лице, нито като собственик и управител на компания.

Съзнавам добре, че платените от мен през годините данъци "обществено осигуряване" не са предназначени за осигуряване на моите старини. Затова и не ги изисквам.

Без да смятам спорадичната си работа лятно време като ученик (за да припечеля за текущи нужди) и оставяйки настрана хонорарите си до 1989 г. (от които са правени удръжки от "обществени" фондове, които днес не съществуват), при съпоставими цени става дума за около 77 000 днешни лв, без да се смятат лихвите.

След като съм освободен от задължения и нямам претенции към НОИ, то и НОИ няма задължения към мен.

Въпросната сума на моите данъци "обществено осигуряване" е равна на една пенсия от 250 лв, която може да бъде плащана някому в продължение на 280 месеца, т.е. 23 г.

 

„Труд": Яко разместване в спецслужбите

"Великото преселение" на българските спецслужби започна. Сред агенти, антимафиоти и пазители на тайни кипи треска заради голямото местене в нови къщички. Спецченгетата от ГДБОП отиват в чисто нова сграда на столичния бул. "Цариградско шосе" №133. Агентите от ДАНС ще се нанесат в досегашната база на антимафиотите на бул. "Черни връх" 45, където и в момента работи част от агенцията за национална сигурност.

В техния дом на ул. "Черковна" № 90, изграден преди 2 години за 8 млн. лева, пък ще се настани Държавната комисия по сигурност на информацията, оглавявана от Цвета Маркова. Там евентуално ще бъде настанен и спецсъдът "Антимафия", но когато бъде създаден.

"Въртележката" е по идея на правителството, което още през пролетта се зае да реши проблемите със сградния фонд на службите и да им създаде повече комфорт за работа. Дали обаче усилията на премиера Борисов ще бъдат увенчани с по-добра ефективност на спецслужбите ще се види занапред. Засега единствено известен е фактът, че местенето погълна 8,2 млн. лв. държавни пари.

Смяната на местата започна с ГДБОП. От няколко дни насам антимафиоти пренасят компютри, кашони с архиви и документи в новата си сграда на бул. "Цариградско шосе" №133. Всички звена и отдели вече са се преместили. В момента в досегашната база на антимафиотите е единствено шефът им Станимир Флоров. До четвъртък, когато е официалното откриване на сградата, и той ще влезе в нов кабинет.

 

„Труд": Борисов: Кунева е идвала у дома, за да моли за подкрепа

Учудвам се, че г-жа Меглена Кунева  твърди, че никога не е искала подкрепа за издигане на ръководни постове, след като неколкократно е идвала в дома ми в Банкя, за да моли за подкрепата на партия ГЕРБ за втори мандат на еврокомисар.

Това заяви пред агенция „Фокус" премиерът Бойко Борисов по повод изявленията на Меглена Кунева, политически съветник на вицепрезидента на ЕК Сийм Калас, в сутрешния блок на „Нова телевизия", че никога не е търсила подкрепа за издигане на ръководни постове.

Министър-председателят обясни, че „доброто възпитание изискваше да не се отразяват подобни разговори, а решението на партия ГЕРБ беше да се заложи на нови лица в издигане на ръководни постове, в случая с кандидатурата за български еврокомисар. Това не ми пречи да уважавам г-жа Кунева."

„Що се отнася до проблемите в образованието, бих искал да напомня на г-жа Кунева, че в продължение на 8 години Министерството на образованието беше ръководено от министри от нейната партия - НДСВ. И тези министри не се постараха да направят поне нещичко, за да може да се реформира българското образование и да не се стига до положението, в което то се намира днес", допълни премиерът.

Вчера Кунева заяви: „Исканията на студентите да има програма за образованието за следващите 10-15 години е силен сигнал за обединение около този национален приоритет. За първи път знам, че тези млади хора имат не просто намерение да отгледат децата си и остареят тук, а знаят как искат да изглежда живота им и са готови да се борят за него".

 

„Стандарт": Лекари: Боледувайте до 20-и

Боледувайте само до 20-о число на месеца. След тази дата не е здравословно да вдигате кръвно или температура, тъй като няма с какво да ви лекуват. Делегираните бюджети на болниците стигат само за 20 дни от месеца. За това предупредиха в декларация докторите в Сливен. 200 души от областната болница "Д-р Иван Селимински" и останалите лечебни заведения в града излязоха на протест вчера.

Години наред лекуваме 20 000 души годишно. Сега обаче трябва да се погрижим за тези хора с 25% по-малко пари, казаха лекарите. Те настояват здравните вноски да отиват само за здраве, болниците вече да не са търговски дружества, а делегираните бюджети да се премахнат. Медиците искат да им се плати заработеното, а здравното министерство да поеме ангажимент към държавните болници.

„Стандарт": Двоен данък за имот в центъра

Двойно по-висок данък ще имат имотите в центъра на града. Това предвижда последният вариант за промени в Закона за местните данъци и такси, който се съгласува със сдружението на общините. Подобно е положението и за имотите в центъра на голямата част от градовете в страната. Последната лансирана идея е с колкото процента един апартамент е по-скъп от средната данъчна оценка на жилищата в една община, с толкова да скочи и данък сгради за имота. По-големите градове в страната са разделени на зони и данъчната оценка на жилищата в центъра е доста по-висока от тази за имотите в крайните квартали. На пет зони например са разделени градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново, Кърджали, Перник, Плевен, Русе, Сливен, Хасково, Шумен, Банско, Несебър и Созопол.

„Монитор": Затвор за скрити осигуровки

Пълен консенсус за реформата след 2 месеца преговори. Стажът за пенсия ще расте от 2012 г., а възрастта - от 2021 г.

Укриването на осигурителните вноски се криминализира от 1 януари 2011 г. Така всеки шеф, който едновременно не е начислил и не е внесъл парите за пенсия на работещите във фирмата му, може да бъде съден и да лежи в затвора. Мярката ще важи и за самоосигуряващите се лица. Това е една от стъпките за подобряване на събираемостта на осигурителните вноски, залегнали в националното споразумение за нова стратегия за финансова стабилизация на ДОО и усъвършенстване на пенсионното законодателство.

„Монитор": Гражданска защита да мине на подчинение на МС

Моментът е много добър за реформи, каза еврокомисарят

Гражданска защита да премине на директно разпореждане към Министерския съвет, защото така ще се вземат по-бързо координирани решения. Това препоръча европейският комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакции при кризи Кристалина Георгиева.

„Монитор": Фандъкова глобява и за 5% непочистен сняг

Столична община няма да плати на фирмите за зимно почистване, ако не са извършили 5% от обещаната дейност. Това заяви вчера кметът на София Йорданка Фандъкова. „Тази година санкциите са много строги. Дано не се наложи да ги прилагаме", отсече столичният градоначалник. „Ако фирмата има да почисти 100 декара и 5 от тях не са изчистени, няма да получи никакви пари за този ден", обясни зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. Тя припомни, че контролът по почистването се осъществява от столичния инспекторат.

 

„Дневник": Почти 4 млрд. лв. са тежките просрочия при заемите

Близо 4 млрд. лв. стигнаха в края на септември заемите, чието обслужване закъснява повече от 6 месеца, показват данните на БНБ. Кредитите, които банките записват в графа "загуба", са се увеличили с 816 млн. лв. до 3.884 млрд. за едно тримесечие, което е най-големият им ръст от началото на кризата.

Най-вероятно става въпрос за фирмени кредити, тъй като в банкирането на дребно (потребителски и жилищни) не би могло да има такава сериозна еднократна динамика, обясниха банкери, пожелали анонимност.

Според тях реструктурирани по няколко пъти големи кредити са преминали в група "загуба", защото са свършили вариантите за отлагане. Причината за случващото се е забавеното излизане на страната от кризата. Източник от централната банка определи ситуацията като "нормално преминаване на заем от една категория в друга".

От началото на кризата в сектора минаха няколко вълни на предоговаряне и преструктуриране на кредити, всяка от които с хоризонт между шест месеца и една година. Това е периодът, в рамките на който се предполага, че обслужването на кредита може да се възстанови. Отсрочките са давани в унисон с очакванията за възстановяване на българската икономика, което обаче се забави.

 

„Сега": Пенсионната реформа започва след изборите

След месеци на драматични преговори, протести и заплахи за стачки синдикати, работодатели и правителство сложиха подписи под национално споразумение за финансова стабилизация на Държавното обществено осигуряване и усъвършенстване на пенсионното законодателство.

От 1 януари 2012 г. стажът в масовата III категория започва да се увеличава с по 4 месеца на година, докато достигне 37 г. за жените и 40 г. за мъжете. Общото увеличение е с 3 години. По същата схема ще се увеличава и общият стаж в силовите ведомства и съдебната власт, както и за учителите. От 2021 г. пък ще започне да расте възрастта с по 6 месеца до достигане на 63 г. за жените (2026 г.) и 65 г. за мъжете (2024 г.).

При ранното пенсиониране също остава компромисният вариант - фондовете ще прехвърлят в НОИ 100 млн. лв. и до края на 2014 г. хората от тежките професии ще продължат да се пенсионират чрез осигурителния институт. За целта от 2011 г. допълнителните вноски на хората, които предстои да се пенсионират до края на 2014 г., ще се събират в НОИ. От 2015 г. и за тях започва да се увеличава възрастта, но с по 6 месеца на година.

Вноската за фонд "Пенсии" се увеличава с 1.8% догодина.

 

„Дума": МЗ ще закрива домове за деца до 3 години

МЗ предвижда закриването на всички домове за деца до три години, като децата от тях бъдат върнати на биологичните им семейства или в приемни семейства през следващите 15 години. Първите 9 дома ще бъдат закрити още през следващите пет години, като още не е определено кои ще бъдат те.

Под един процент от децата в институциите за деца до три години са сирачета. Домовете, които се управляват от здравното министерство, са 32, в тях са настанени 2334 деца. Най-честите причини, поради които родителите изоставят децата си в домовете, са социално-икономически проблеми, липса на умения или капацитет за отглеждането им, здравословни проблеми, насилие в семейството, нежелано или преждевременно раждане, отчитат специалистите. Установено е, че 1074 от децата в домовете са с увреждания и хронични заболявания.

Преглед, направен от мултидисциплинарни екипи е обхванал 1797 деца над тригодишна възраст в 56 институции, от които 23 дома за деца с умствена изостаналост, един дом за деца с физически увреждания и 32 дома за медико-социални грижи. Прегледът е показал, че част от рисковите деца и младежи са с тежко деструктивно поведение, представляват риск за себе си и за околните и изчерпват силите на персонала.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини