5,1 по Рихтер на 250 км от София. Двама загинали и 50 ранени в Сърбия

Двама души загинаха, а други 50 са ранени при земния трус, разтърсил централната част на Сърбия, съобщи вътрешният министър на страната Ивица Дачич.

"В околностите на Кралево, в местността Гърдица, загинаха двама души - мъж и неговата съпруга. Те са на възраст около 50 години. Наталия и Синиша Сташич са загинали в тяхната спалня. Техният син, който е бил в дома по време на труса не е пострадал", каза още сръбският вътрешен министър, който тази нощ посети град Кралево. Местните здравни власти съобщават за най-малко 50 пострадали в и около Кралево, град с около 70 000 жители. Очевидци разказват за пострадали сгради, а части от града са останали без електричество и вода. При земетресението сериозно пострада и болницата в Кралево. За щастие при труса няма пострадали пациенти. В момента ранените се приемат в една зала, която бе приспособена за лечение след труса.

При земетресението има и един пострадал в сръбската столица Белград. Младеж на около 18 години от страх е скочил от първия етаж на апартамента си. Той е с леки наранявания и няма опасност за живота му.

В 2 часа и 57 минути българско време бе регистрирано земетресение с епицентър на около 250 км северозападно от София, извън територията на страната. Земетресението бе с магнитуд 5,1 по скалата на Рихтер. Трусът е бил усетен в западните райони на страната. 

Според Асошиейтед прес земетресението е причинило малки материални щети в централната част на Сърбия. Според сръбската държавна телевизия епицентърът на труса се е намирал на 125 километра южно от Белград. 

Според Сръбския сеизмологичен институт, цитиран от Франс прес, земетресението е било с магнитуд 5.6 по скалата на Рихтер и е било усетено на цялата територия на страната. След първия трус са били регистрирани още няколко по-слаби, с магнитуд 3. 

Междувременно земетресение с магнитуд 5 беше регистрирано и в Западна Турция в 4:51 ч българско време. Епицентърът на земетресението е бил на дълбочина 10 километра, разположен на 138 км югозападно от Текирдаг, и на 29 км северозападно от Чанаккале, с население над 87 хиляди жители. Текирдаг се намира на 396 км югоизточно от София.

По данни на Сеизмологичният център към Геофизическия институт на БАН и на Главна дирекция "Гражданска защита" земетресението е било усетено извън епицентралната зона по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник както следва: в Кърджали и Момчилград - II-IV степен, Пловдив - III степен, и Ямбол - II-II степен.  






Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини