950 лв. е таванът за избор на екип. Вестниците в събота

„Стандарт": Темида иска от президента стенограмата за "Големия шлем"

Софийският административен съд задължи президента Георги Първанов да огласи стенограмата от разговора си с президента на Руската федерация Владимир Путин, проведен на 18.01.2008 г. в София. След разговорите със тогавашния стопанин на Кремъл българският държавен глава обяви, че е постигнал "Голям шлем" с подписаните споразумения за петролопровода Бургас-Александруполис, АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток".
Решението на върховните магистратите е по повод жалба на журналиста от националния седмичник "Десант" Лъчезар Лисицов. В законоустановения 14-дневен срок от подаденото заявление на журналиста Президентството не дало отговор, което представлявало мълчалив отказ и подлежи на съдебен контрол, коментират от вестника. Според трайната практика на Върховния административен съд Законът за достъп до обществена информация не допуска мълчаливи откази, тъй като става въпрос за основно конституционно право на гражданите.

„Дума": РЗС твърди, че: Енергиен картел "работи" под крилото на Цветанов

В отсъствието на Борисов кабинетът преназначил за още 5 години хора на вътрешния министър
Енергиен картел "Лазаров-Варадинов" се подвизава в ръководството на Комисията за защита на потребителите чрез двама от най-висшите служители - председателя Дамян Лазаров и члена на комисията Огнян Варадинов. Този картел е под крилото на Цветан Цветанов чрез близкия до него Живко Мартинов, съдружник на Лазаров и Варадинов в 37 фирми и известен с фирмата си "Жизел", общински съветник от Добрич. Това оповестиха Яне Янев и Емил Василев от РЗС вчера.
На 26 март т.г. с решение на кабинета, прието в отсъствието на Бойко Борисов, е назначен нов състав на КЗП за още 5 години с председател Дамян Лазаров и Огнян Варадинов, член. Показателно е, че Лазаров дълги години заема този пост и е преназначен. Той има две дъщери - Елена и Любов, които имат обща фирма, а тя е съдружник в общо 18 дружества. Дъщеря му Любов притежава в съдружие още 38 фирми. Общо двете щерки имали 56 търговски дружества с предмет енергетика.

Дума": Левицата: Кабинетът ни отдалечава от Шенген

Крайно време е правителството да изостави колониално-слугинската си позиция в отношенията с нашите партньори от Европейския съюз и да отстоява по-твърдо пред тях членството на страната в Шенген. За това настоява ПГ на Коалиция за България в декларация, прочетена от трибуната на Народното събрание от Михаил Миков.
Според социалистите България ще заслужи и заслужава членството си в Шенген, което трябва да стане само по твърдите критерии, прилагани и към другите страни, а не по някакви допълнителни, странични показатели. Не можем да приемем това, което вчера и днес чуваме от представители на правителството, заяви Миков. Той допълни, че страната охранява 13 хил. км въшна граница на ЕС, изразходва средства и полага усилия, за да спази всички технически изисквания.

„Труд": Масларова отива на съд

Бившият социален министър в кабинета "Станишев" Емилия Масларова отива на съд. Вчера Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт за длъжностно присвояване на 11 038 405 лв. Според магистрати с тези пари е била ощетена държавата от ремонта на социалния дом в Стара Загора. Освен Масларова са обвинени още петима души.
На подсъдимата скамейка до бившата министърка ще седнат Димитър Димитров, Иван Пенев, Венцислав Драганов, Михаил Методиев и Росен Стефанов.
Според обвинителния акт присвояването на милионите е станало в периода от 6 ноември 2007 г. до 15 май 2009 г. За ремонта и строителството на сградата били отпуснати 18,805 млн. лева. От тази сума Масларова, Методиев (управител на фирма "Стара Загора 2007") и Драганов свили 11, 038 млн. лв., т.е. повече от половината средства.

„24 Часа": 950 лв. е таванът за избор на екип

950 лв. ще е абсолютният таван за избор на екип в болница според нова наредба, подготвена в здравното министерство. "Така се надяваме да сложим ред в абсолютната джунгла, която цареше. Цените бяха от 50 лв. до 10 000 лв.", каза министър Стефан Константинов. Той не пожела да назове лечебните заведения с най-високи тарифи, но каза, че най-много се плащало за онкологични операции.
Доплащането за избор на екип ще е част от цената на клиничната пътека. При по-евтините сумата ще е по-висок процент, а при по-скъпите - по-нисък. При пътеки до 500 лв. за избор на екип се плаща 75%, но не повече от 350 лв., а при пътеки до 1000 лв. - до 450 лв. Новите правила ще трябва да се спазват от всяка болница независимо от нейната собственост, ако пациентите й са здравноосигурени и лечението им се покрива от НЗОК.

„Новинар": Присъдите по делото "Чората" намалени наполовина

Присъдите на петимата полицаи от Благоевград, които са обвинени за убийството на Ангел Димитров-Чората, бяха намалени наполовина от Военноапелативния съд.
Майор Мирослав Писов получава 9 години затвор, а останалите подсъдими - капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски, сержантите Георги Калинков и Янко Граховски - по 8 години затвор. Всеки от осъдените трябва да изплати и по 120 лв. разноски по делото.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини