София посреща Путин. Столичани протестират

Руският премиер Владимир Путин пристига на еднодневна визита в България по покана на българския премиер Бойко Борисов.

В състава на делегацията, водена от Путин, влизат министърът на енергетиката Сергей Шматко, заместник-министърът на външните работи Владимир Титов, генералният директор на Държавната корпорация за ядрена енергетика „Росатом” Сергей Кириенко, председателят на Управителния съвет на ОАО „Газпром”.

От българска страна в двустранните срещи, освен министър-председателя Бойко Борисов, ще вземат участие вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на външните работи Николай Младенов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, министърът на околната среда и водите Нона Караджова, изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Мая Христова.

В официалната програма са предвидени среща „на четири очи”, пленарни разговори между двете делегации и съвместна пресконференция, по време на която в присъствието на Борисов и Путин ще бъдат подписани споразумения в областта на енергетиката и социалната сфера.

В хода на посещението на руския премиер Владимир Путин в България ще бъдат подписани редица двустранни документи, включително споразумение между акционерите в компанията „Южен поток България АД”, регулиращо въпросите за създаването на акционерно дружество за целите на изграждането на българския участък от газопровода „Южен поток”.

Предвижда се равностойно партньорство между „Газпром” и Българския енергиен Холдинг, споразумението за което ще бъде сключено по време на посещението на Путин в София, пише днес в. "Москоу Таймс".

Най-големият световен производител на природен газ планира изграждането на газопровода, за да снабдява източната, централна и южна част на Европа, заобикаляйки транзитни страни като Украйна.

От българското правителство заявиха по-рано тази седмица, че одобряват съвместния проект с "Газпром" за изграждане на българската част от проекта. България може да иска също така и намаляване на цената на вноса на газ с 5%, което според директора на Руската Газова Асоциация Валери Язев не е проблемно за никоя от двете страни и може да бъде намерен компромис, коментира още руският вестник.

Програмата на руския премиер Владимир Путин включва и поклонение пред мощите на Свети Йоан Кръстител, които са изложени в храм „Александър Невски” в София, както и среща с президента на Република България Георги Първанов.

Столичани протестират

Протестиращите срещу визитата на руския премиер вече се събират на Орлов мост, предаде агенция Фокус.

Протестът ще се проведе под надслов “Путин – вън от България!”. Организатори са Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”, Група ГЕО (Граждански Екологични Организации), Гражданска инициатива "Справедливост", Институт по зелена политика, Гражданска лига на България, ПП "Зелените".

Много полиция има в Борисовата градина около езерото "Ариана", на Орлов мост и по спирките и около входовете на подлезите. На бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" с полицейска лента е отцепен каналът между двете платна. Най-малко 20 патрулки и бусове на полицията са спрени на паркинга пред Националния стадион. Там има и паяк за отстраняване на автомобили, спрели в забранената зона.

Заради ограниченията в центъра, трафикът е напълно спокоен, улиците са пусти. Полиция вече има и в другите райони, през които ще премине кортежът на руския премиер. Заради мощите на Свети Йоан Кръстител, изложени в храм "Свети Александър Невски" в района също движението е ограничено.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини