Фермери с инсулти заради Калина Илиева. Вестниците в неделя

„24 часа": Д-р Миролюб Кожухаров: Като се чух, ми щръкна косата

"Засрамих се от себе си, като се чух отстрани, ми щръкна косата, питах се дали това съм аз и чак сега разбрах защо за полицаите сме убийци."

Разтърсващото признание е на д-р Миролюб Кожухаров, директор на болницата в Горна Оряховица, след като изслуша записа на телефонните разговори.

"Обаче при нас това е ежедневието. В медицината живеем в един съвсем друг свят. Разбирам, че имаме професионална деформация, която не ни прилича", казва акушер-гинекологът, който е главно действащо лице в трагедията с бебето на Боряна.

Четиримата лекари, които бяха арестувани и пуснати, вчера са отказали да се явят на детектор на лъжата.

 

„24 часа": По-рано в пенсия? Не, искам да работя до края на живота

Преди десетина години ми зададоха интересен въпрос. Ако имам 24 часа за 60-минутни срещи с 24 души, кои ще избера. Хора, които са ме вдъхновили по някакъв начин? Или други, които искам да видя веднъж, преди да умра? А може би суперзвезди, политици, учени, манекенки? В крайна сметка, тъй като упражнението беше сериозно и наистина трябваше да представя такъв списък, установих, че една голяма част от имената вътре са на вече доволно възрастни хора, които продължават да работят. И да ме зареждат с енергия.

Оскар Нимайер, световноизвестният бразилски архитект, който е на 102 г., но все още създава красиви неща. Роналд Рейгън, който тогава беше на 85-86 г. Уолтър Кронкайт, водещият на новините на Си Би Ес, който се оттегли от телевизионната си кариера през 1982 г., но след това продължи да пише, да изнася лекции, да бъде водещ на документални поредици и различни срещи, докато почине. Или Уилис Къноувър, отишъл си на 76-годишна възраст, когото съм слушал с часове по Voice of America. Списъкът продължава.

Възрастта за пенсиониране е интересно нещо. Какво точно значи това? Идва денят, в който получаваш часовник, отдаваш се блажено на старините си, гледаш внуците и разчиташ на малката си пенсия? За която поредният финансов министър обяснява, че няма да има коледна добавка.

Или пък идва онзи ден, в който просто приключваш с твоята професия, защото няма как физически да я изпълняваш, но продължаваш да работиш нещо друго? Ако си футболист - ставаш треньор. Ако си пилот - ставаш инструктор. Ако си тв водещ - ставаш преподавател. Ако си артист - ставаш ментор.

 

„Труд": Код "пембен", за мърлящина

За 17 часа в София паднаха 47 л дъжд на кв. метър (според НИМХ). Това бе предостатъчно да създаде куп неприятности, валежът да бъде наречен "проливен" и официално да ни стреснат с "код оранжев".

С гнева на природата шега не бива. В София действително има места твърде уязвими дори при леки на пръв поглед наводнения. Което се видя и в събота.

Само че днес лъсна и друго. Не природата е крива, щом един умерен дъжд наводни централни булеварди. И не гняв небесен изкара от строя новичката, прехвалената, фанфарно откритата Южна дъга на Околовръстното...

Години, че и десетилетия има зад себе си мърлящината в столицата. Тя не допира само до овехтялатаи неподдържана отводнителна система. Живот й дава безконтролното замърсяване на града и околностите му, и безразборното строителство, и какво ли не още.

Това бедствие заслужава нарочен код, да речем, "лилав" или "пембен". Добре би било обаче някакви шарки да ни вдъхват и оптимизъм. Защото водата ще се оттече, слънчеви лъчи и прахоляк пак ще окъпят асфалта и бодри началници пак ще заявят, че София е "най-доброто място за живеене". И ще ни гледат в очите.

 

„Труд": Фермери с инсулти заради Калина Илиева

Зърнопроизводители буквално са настръхнали заради многобройните сигнали, които бившата шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева  е пускала до прокуратурата, ДАНС и ОЛАФ, информира BNEWS.

Според производителите тези сигнали са приети сериозно от разследващите органи и са им създадени огромни трудности. Много от тях са искали да вземат банкови кредити, но заради разследванията и обвиненията им попречили.

От асоциацията на млекопроизводителите разказват, че някои дребни производители дори са получили инфаркти и инсулти заради действията на Илиева, а други са фалирали. Фермерите обмислят граждански искове срещу нея заради сигналите за разследване без основание.

 

„Стандарт": Река повлече три деца

Буйна река отнесе три хлапета в радомирското Старо село. Две момченца и едно момиче излезли да поиграят край коритото, но тогава водата забучала и като водопад връхлетяла върху главите им. Спасители и местни жители се опитваха да измъкнат децата от стихията. Първите две бяха извадени, но от третото дълго нямаше следа. Когато екипите се отчаяха, че се е удавило, по чудо то успя да подаде глава и да извика за помощ. Откриха го полицаи от Радомир. Реката го беше завлякла на близо километър надолу по течението.

Невиждан потоп събуди Перник, Дупница, Кюстендил, Благоевград и София вчера. Хората изпаднаха в паника от огромните количества вода, които се сипеха от небето. Перник осъмна разцепен на две след продължилия цяла нощ проливен дъжд. Река Струма преля в ниските части и прекъсна вътрешноградската магистрала. В района на бензиностанция "Шел" се образува дълбоко езеро, което погълна и прозорците на колите. Шосето веднага бе затворено от КАТ. Шофьорите бяха пренасочвани през Бучино, но повечето от тях се отказаха да пътуват и се прибраха в домовете си. Пороят удави и жп линията. Наводнението спря влаковете към София, а пътниците бяха оставени по гарите да чакат автобуси, които да ги извозят. Нивото на Струма е само на 50 см от критичния максимум. Заради опасността да залее града кметът Росица Янакиева обяви бедствено положение. Хората, живеещи близо до коритото, бяха предупредени да следят водите и при нужда да бягат от домовете си. Десетки семейства стягаха багажа в готовност да се евакуират. Майките с деца се преместиха при баби и дядовци или при роднини в по-високите части на Перник.

„Стандарт": Уволнения заради бебето във фризера

Извънредна общинска сесия от 17 ч в понеделник ще реши съдбата на управителя на общинската болница "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица д-р Миролюб Кожухаров. Общинарите се свикват с една-единствена точка по нареждане на председателя на ОбС Даниел Костадинов, който не скри, че е напълно възможно оставката на болничния шеф да бъде гласувана. На откритото заседание ще бъде обсъждан казусът с бебето, което беше намерено във фризер, а също така и телефонните разговори, които хвърлиха в шок цяла България. В същото време жителите на Горна Оряховица са объркани и разделени на две. Тези, които са раждали при д-р Кожухаров и при неговите колеги, казват, че са доволни и че той е спасил много родилки и техните бебета. Дори някои от горнооряховчани са готови на протест, ако се стигне до отстраняване на Кожухаров и неговите колеги от работните им места. Друга част от населението твърди, че докторите трябва да си отидат дори и само заради разговорите, които са водили по толкова циничен начин.

„Монитор": Градим скоростна железница с китайците

Съвсем скоро предстои България да подпише договор с Турция и Китай за строителство на високоскоростна железница, по която китайски стоки ще бъдат доставяни на територията на  Евросъюза. Това съобщи министърът на транспорта Александър Цветков два дни преди да отлети за поредни преговори в Пекин.

Включването на страната ни в проекта на Китай за изграждането на високоскоростна железница с Турция бе договорено по време на посещението на Цветков в Пекин.

Министърът поясни, че тунелът под Босфора ще бъде готов до година и половина и ще се явява жп връзката между Европа и Азия. Товаропотоците с адрес в Западна Европа ще осигурят нови и значително повишени като обем товари за БДЖ, прогнозира Цветков. Той направи сравнението, че докато пътят по море е месец, то по релсите е едва 11 дни.

„Монитор": Бойко: Тук съм да строя магистрали

"Аз съм тук, за да строя магистрали, естакади, мостове и пътища. И то така, че след 50 години хората да знаят какво съм направил, а не за да коментирам скандалите. Нали знаете - всяко чудо е за 3 дни!". Това каза вчера премиерът Бойко Борисов, помолен да коментира текущите скандали в страната, докато инспектираше строителството на автомагистрала „Тракия".

Само след седмица ще бъдат положени първите 400 м асфалт по отсечката ЛОТ-2 на аутобана от Стара Загора за Нова Загора, обяви  Борисов. След като провери строителството на участъка на място и похвали изпълнителите от консорциум „Магистрали Трейс" за спазването на графика и договорените цени, той обеща 20 дни по-късно да инспектира и отсечката между Карнобат и Ямбол. Според Тихомир Димитров, шефа на строителната компания Пи Ес Ай, работеща по ЛОТ 2, всяка седмица за нуждите на тежката механизация се доставят по 20 тона дизелово гориво, работи се по няколко съоръжения, има готовност първият асфалт да бъде положен на 10 декември.

„Монитор": Осмокласник рита учителка в час

Освирепял тийнеъджър наруга и събори с ритници учителка по география по време на час. Грозната случка се разиграла пред очите на осмокласниците от училище „Антим Първи" в Казанлък след направена забележка към ученика да не използва мобилния си телефон в час.

Красимир Ангелов заедно с още няколко момчета слушали музика по джиесемите си. Преподавателката Лиляна Терзиева им направила забележка и решила да отбележи постъпката им в дневника.

„Я си гледай работата ма, к..", изкрещял Красимир. Последвала забележка от учителката, че ще прибере телефона докато приключи часа, при което тийнейджърът се втурнал срещу нея и с шут я повалил на земята. Последвали още няколко ритника докато жертвата успее да избяга на коридора и да се развика за помощ. Наложило се униформени полицаи от близкото до школото районно управление да изведат побеснелия ученик.

Час по-късно обаче в училището влетяла майката на Красимир. Вместо да се притесни от поведението на сина си, тя потърсила сметка от директора и учители с какво право синчето є е отведено в районното. След това вдигнала невероятен скандал и дори заплашила с министерски уволнения.

„Капитал": Превратът Wikileaks

Сто шейсет и шест години са били нужни след изобретяването на печатарската преса от Гутенберг през 1439 г., за да се появи първият вестник в света. През следващите столетия вестниците (и развитието на по-масовото образование) променили изцяло начина, по който хората виждали света около себе си, както и общуването между онези с власт и управляваните от тях.

Възможно ли е да живеем във време, когато това уравнение се променя отново? Тази седмица станахме свидетели на глобалното "изгряване" на феномена Wikileaks, който от няколко години набира сила и опит. Контролираното пускане на стотици хиляди тайни документи на Държавния департамент на САЩ превърна една доскоро слабо известна организация в основен източник на информация за огромна част от медиите, като в същото време извади тайните от ръцете на затворената дипломатическа каста и позволи на всеки личен достъп до суровия материал.

Кратка история

Wikileaks съществуват от края на 2006 г., като първият им голям удар е разкриването на корупция на един от водещите кенийски политици през 2007 г. С тази история, която тогава намира място на страниците на в. Guardian, те успяват да повлияят дори на изборите в африканската държава.

Първоначалният вариант на сайта им твърди, че са създадени от група ентусиасти, сред които китайски дисиденти, компютърни специалисти и журналисти. Джулиън Асандж, изглежда, е обединяващото им звено и двигател. Сайтът е затварян веднъж поради липса на средства, местен е няколко пъти на сървъри из целия свят, като в момента е в Исландия, където законът защитава подобни организации. В началото позволява редакции от читатели, сега е с много по-рестриктивна политика и с изключително секретен начин на опериране.

Сред попаденията им са тайните книги на сциентологията, хакнатият мейл на кандидата за вицепрезидент на САЩ Сара Пейлин, откраднатите писма между учените климатолози и документи за нередности в каймански клон на голямата швейцарска банка Julius Baer. В началото Асандж и съмишлениците му пишат собственоръчно пояснения и статии около документите.

През април тази година те започват да разбиват на парчета огромния пакет информация и пускат видео от Ирак, на което се вижда как американски хеликоптер убива 12 души, сред които журналисти от Reuters. След предизвикания бурен, но кратък фурор, Wikileaks пускат "дневниците на войната" - колекция от ежедневните докладни на военните в Ирак и Афганистан, в сътрудничество с 3 медии- Guardian, New York Times и Der Spiegel.

Такъв грандиозен успех в амбициозното начинание не само ще предизвика сериозни последствия за американската администрация, но може да подтикне много други притежатели на тайна информация да я споделят по този начин, променяйки уравнението в области като финансите, банките, индустрията и, разбира се, политиката. Днес повече от всякога изглежда, че достъпът до всякаква информация е неограничен. Почти 50 години след създаването на интернет, или три пъти по-бързо от вестниците, информационната епоха навърши пълнолетие.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини