Осем планински спасители в акция по спасяване на заседналите в Духлата

Осем планински спасители, двама от които са лекари, ще участват в акцията по спасяване на хората, заседнали в пещерата „Духлата”.

Това каза пред Фокус директорът на Планинската спасителна служба към Български червен кръст Кирил Русев. Той подчерта, че двамата лекари с оборудване ще влязат в пещерата, за да може на място да се окаже първа помощ и да се направи преценка на състоянието на пещерняците.

"В момента има екип с неопрени, който се опитва да влезе в пещерата, като екипите се сменят през час-два. Всеки момент ще влязат и екипи, които да евакуират хората. Планът за извеждането на заседналите в „Духлата” включва влизане на една група, която да види какъв е теренът. След това ще влезе втора група с лекари, с необходимото оборудване, и след това ще влезе и трета група, която да изгради база, от която да се подпомагат останалите две групи”, каза Русев и допълни, че след влизането на трите групи в пещерата, ще се направят допълнителни планове за действие. От влизането на екип в пещерата до достигането до хората, са необходими два часа. „Времето за извеждане ще зависи изцяло от състоянието на хората”, подчерта директорът на ПСС.

Заседналите в пещера "Духлата" три деца и двама възрастни са членове на клуб "Диамант" Карлово, по информация на Андрей Христов от спортния клуб, съобщиха от Община Карлово.

Експедицията е била организирана, а ръководител на карловската група е Петър Димитров - инструктор по спелеология. Той е баща на едно от децата – 12-годишния Емил. Другият от групата Илия Драганов е инструктор по алпинизъм. Двете деца Емил и Божидара са ученици от СОУ “Васил Левски” Карлово и са членове на клуб “Диамант”. Другото дете Марина е от Сопот и учи в СОУ “Иван Вазов”.

Пещерата Духлата е най-дългата българска пещера – 18 км. Тя е на няколко етажа и с няколко подземни реки.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини