17 оцеляха от горящ автобус. Преглед на националния печат

"Труд": Световен шампион по борба наръган 5 пъти в меле

Световният шампион по борба Михаил Ганев бе наръган с нож пред бар "Текила" в Габрово. Кървавото нападение срещу 25-годишния мъж стана само три дни, след като журналисти от всички медии го посочиха на престижното второ място в анкетата за "Спортист на годината".

Ганев епретърпял животоспасяваща операция и вече няма опасност за живота му, съобщиха вчера от габровската полиция.

Инцидентът е станал около 5,30 ч на 26 декември. Михаил бил с приятели в бара. Възникнал скандал с друга компания, всички излезли навън и се сбили. В мелето участвали петима души. Един от тях - Владимир Иванов (31), извадил нож и намушкал пет пъти в корема световния шампион. При скандала са пострадали също братът на Михаил - Петър, както и техният приятел Калоян Косев. Двамата са с порезни рани.

"Новинар": Бойко Борисов е оптимист за Шенген, присъединяваме се през септември

През септември 2011 г. ще бъдем част от Шенген. Това заяви уверено премиерът Бойко Борисов в предаването „Станция Нова" по Нова телевизия. Според Борисов с писмата до Еврокомисията за отлагане на членството ни Франция и Германия не са ни "подлели вода". Двете държави са стожерите на Евросъюза и работят по правилата, подчерта премиерът. Той уточни, че критиките не го тревожат, защото има основание за тях и уточни, че страната ни първо трябва да реформира съдебната си система.

"През лятото ще бъде взето политическото решение за това доколко сме подготвени за Шенген. Това ще стане на базата на мониторинговите доклади през февруари и юли. Дотогава България ще трябва да е изпълнила всички технически изисквания", обясни Борисов. Премиерът коментира и срива на доверието в кабинета.

"Дневник": Антикризисният план 2010 - изпълнен наполовина

Правителството е успяло да изпълни половината от 60-те мерки в антикризисната си програма за тази година, приета в края на март. От нея се очакваха допълнителни 1.3 млрд. лв. в бюджета, но постъпленията не са повече от 600 млн. лв., показа проверка на "Дневник".

Реалният ефект от програмата, подкрепена от бизнеса и синдикатите, най-общо са замразените пенсии и заплати. Увеличаващата се дупка в бюджетните приходи, съпътствана с тегленето на готови пари от фискалния резерв (1.3 млрд. лв. за 11 месеца), беше компенсирана единствено от продажбата на двойно повече от планираните държавни ценни книжа - за 1.5 млрд. лв.

„Стандарт": Дилма Русеф идва в Габрово

Първата жена президент на Бразилия ще посети Габрово. В това е уверила Дилма Русеф с писмо до кмета на града Николай Сираков, научи "Стандарт". Бразилката с габровски корен е благодарила на гербера за подкрепата му по време на изборите и е обещала да посети родното място на дедите си.
"Разбира се, в писмото не пише, например, че в четвъртък ще дойде, няма конкретна дата, но категорично заявява, че ще посети Габрово", потвърди доволен за "Стандарт" Сираков. Най-вероятно Дилма ще гостува в Габрово до края на идната година. Тя ще се закълне като президент на Бразилия на 1 януари 2011 г. следобед. На церемонията ще присъстват премиерът Бойко Борисов и външният министър Николай Младенов. Засега не е предвидено в делегацията да се включат други държавници, тъй като визитата е по покана на Русеф. Борисов и Младенов ще подарят на новия президент подаръци от Габрово - родословното дърво на Дилма с всичките й предци със снимки и рождени дати. Русеф ще получи и снимка в рамка на леля си Вана, на която е кръстена, научи още "Стандарт". Малцина знаят, че второто име на Дилма Русеф е Вана.

"Монитор": Парламентът спестил всеки пети лев

Парламентарното ръководство отново се изяви като отличник по реализиране на икономии. Народното събрание е спестило на данъкоплатците всеки пети лев от предвидените в бюджета му за отминаващата 2010 г. 53 млн. лв., показа проверка на „Монитор".

Очаква се общата икономисана сума, която ще бъде обявена официално в началото на идната година, да надхвърли 10 млн. лева. Те се равняват на около 20% от предвидените за дейността на депутатите и парламентарната администрация пари, сравни главният секретар на Народното събрание Иван Славчов.

"24 часа": Бивш министър от ГЕРБ отива на съд

Бившият здравен министър от кабинета "Борисов" Божидар Нанев  ще е първият ВИП подсъдим на новата 2011 г.

Преди Коледа магистратите го привикали и му предявили окончателното обвинение и доказателствата, събрани по делото срещу него за 2 сделки за доставка на антивирусни препарати и ваксини срещу свински грип.

"Между Коледа и Нова година ще бъдат уточнени технически и деловодни подробности. Ще внеса обвинителния акт в съда около 10 януари", обясни наблюдаващият прокурор Маргарита Немска.

Освен Нанев на съд ще бъде дадена и Димитринка Николова, която е била шеф на бюджетната дирекция в министерството.

"Труд": Ин витро и за жени до 50 години

Жени на възраст до 50 години ще могат да зачеват ин витро, а сегашното ограничение до 43 г. ще отпадне. Това предлага здравния министър д-р Стефан Константинов. Той бе провокиран от жалба до Комисията за защита от дискриминацията, подадена от "Асоциацията за европейска интеграция и права на човека" и две потърпевши българки 44-годишната Татяна Тотева и 45-годишната Елена Николова.

Според действащата в момента Наредба №28, заради навършени 43 г. двете жени (както и всички останали след тази възраст) вече нямат право да станат майки с помощта на ин витро. А след 45 г. непозволени за тях са и инсеминациите (когато сперматозоидите се инжектират дълбоко в матката). В момента забраната за двата вида процедури важи както, ако искат да ги платят със собствени средства, така и ако кандидатстват за финансиране по линия на държавния Фонд за асистирана репродукция.

"Монитор": 17 оцеляха от горящ автобус

17 души оцеляха като по чудо, след като вчера автобус, пътуващ по линията София - Силистра се запали в движение и изгоря напълно за десет минути. Произшествието станало малко след 12,30 часа на обед на около 30 километра от Силистра. Повечето от хората се прибирали от коледни празненства към родния си град. Тъкмо подминали главинишкото село Зафирово и автобусът започнал да намалява ход. Пътуващите, сред които за щастие нямало деца,  помислили, че се е спукала гума и двамата шофьори имат намерение да спрат и да я сменят. В един момент със спокоен глас водачите съобщили на пътниците, че трябва да слязат, защото е възникнала авария

„Въпреки че действаха много професионално и навреме отвориха вратите, настана голяма паника. Няколко пенсионери започнаха да викат, да се вайкат и разтревожиха и останалите пътници. Не искам да си помисля какво щеше да се случи, ако водачите не бяха отворили навреме вратите. Автобусът изгоря буквално за минути", разказва за преживяния ужас 28-годишният Даниел Димов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини