Тренчев: Държавата катастрофира през април. Преглед на националния печат

"Стандарт": Бойко праща бръмбарите в Европа

Скандалът "Бръмландия" излиза извън България. Анализ в чужбина ще каже дали разговорите на митничар номер 1 Ваньо Танов с министри, депутати от ГЕРБ и премиера Бойко Борисов са истински или монтаж. Министър-председателят обяви в Бургас, че ако може да получи автентични записи, ще направи всичко възможно те да бъдат изследвани извън България. Според него става дума за манипулация и много от нещата, които са излезли, са компилирани, за да се получи друго съдържание. Борисов обясни, че тези, които се занимават с монтаж, знаят колко опасно е, когато се поставят или премахват думи от едно изречение.
"Няма нищо, за което да се срамувам. Ако такива са протекциите на Борисов - да се отнемат лицензите и да се пращат в съда, ами по-добре на никой да не сме протекции, нали?",  коментира Борисов разпространения аудиозапис от телефонен разговор с Танов за консултанта на фабрика "Леденика" Мишо Михов.

"Новинар": Хванаха хероин за близо половин милион на автогарата

Хероин за 400 000 лева бе задържан в неделя на автогарата в София. Наркотикът от 5,5 килограма бе открит в куфар с двойно дъно на пътник в автобус от Истанбул. Акцията на полицията бе проведена съвместно с Агенция „Митници" и прокуратурата и бяха задържани петима души - собственика на багажа и четиримата посрещи и получатели на пратката. И четиримата са от София и са криминало проявени. Единият от тях - 23-годишният М.П., е и тарторът на групата, който контролирал „мулето" в Турция и България. 20-годишният С.Д. пък е човекът, който вербувал мулето.

По данни на полицията, дрогата е била предназначена за трафик извън България. До успешната операция по задържането на хероина и трафикантите се стигнало след няколкомесечно предварително наблюдение и съвместна работа между институциите за изясняване на схемата. По данни на антимафиотите каналът е ползван многократно и е действал по отработен механизъм за трафик на хероин през България към други страни от ЕС. От един грам хероин се произвеждат около 5 дози за пазара на дребно, уточняват експерти.

"24 часа": Калфин зове посланиците да не напускат

Бившият външен министър Ивайло Калфин призова вчера в блога си посланиците, уличени за връзки с ДС, да не напускат постовете си. В петък парламентът, без депутатите от БСП, прие декларация, с която призова президента да ги отзове.

"Българските посланици не трябва да се поддават на глупавите "призиви" или "настоявания" на мнозинството в НС. Като български граждани те не трябва да толерират злоупотребата с власт, заобикалянето на законите, вменяването на колективна вина и лустрацията, за които депутатите говорят, но не смеят да заложат в закони", пише Калфин.

"Монитор": Властта без бонуси

Представителите на властта ще разчитат през тази година само на основните си възнаграждения, които бяха заковани на нивата им от декември 2009-а. Заради кризата ръководителите на държавните ведомства и чиновниците масово ще трябва да преглътнат липсата на парични бонуси и други привилегии, установи проверка на "Монитор".

Доходите на министрите и шефовете на агенции и комисии остават във фризера, тъй като се определят на базата на основното депутатско възнаграждение, а през 2010-а народните избраници решиха вместо да растат пропорционално със средната надница в бюджетния сектор заплатите им да не помръдват от нивото от края на предходната година. 

"Новинар": Тренчев: Държавата катастрофира през април

Ако нещата в социално-икономическата сфера продължават да се развиват по този начин, най-късно до април държавата ще катастрофира. Това предупреди пред бТВ лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев по повод скандалите от последните дни с изтеклите записи от разговори на основни лица в управлението. По думите на Тренчев политиците непрекъснато се занимават със скандали и са забравили държавата.

"Хората вече не искат увеличение на заплатите, а просто да останат на работа", заяви още Тренчев. Той допълни, че дневният ред на страната е друг и "политиците трябва да се кротнат и да спрат с тези войни". По думите му трябва да се направи "правителство на спасението или нещо подобно, за да се оправят нещата".

"Труд": Откриха шап при животни и в Резово

Десетки животни в пограничното село Резово вероятно са носители на шап. Това заяви пред БНР директорът на националната ветеринарна служба Йордан Войнов.

В Резово има 90 крави, 60 овце, 28 прасета и 30 овце и кози.

"Ще чакаме да излязат резултатите от лабораторните изследвания. Вероятността да е шап е доста голяма. При потвърждение правим пълна организация да се справим с животните на територията на Резово. Засега няма данни за пренасяне на вируса извън района", добави Йордан Войнов.

"24 часа": 10 949 загубили всички точки от КАТ

10 949 души са останали без контролни точки за 2010 г., съобщи началникът на "Административно-наказателна дейност" към Охранителна полиция Стойчо Костадинов. Голяма част от тези шофьори не са си върнали книжките и трябва да го направят, защото иначе ще им бъдат отнети принудително, след като започне работа новата онлайн информационна система в МВР. Това щяло да стане скоро.

"Хора, върнете си книжките", призова Стойчо Костадинов.

"Стандарт": Алексей зове да махнат Цветанов

Бойко Борисов трябва да отстрани вътрешния министър Цветан Цветанов заради разразилия се скандал с изтеклите СРС-та. Това обяви от дома си в телефонно интервю за Канал 3 Алексей Петров. "Трябва да се предприемат спешни мерки за прекратяването на този скандал, защото той нанася непоправими удари върху репутацията на държавата, което застрашава националната сигурност. Своевременно премиерът трябва да отстрани вътрешния министър Цветан Цветанов, за да започне оттук нататък работата на институциите по-тихо", заяви бившият съветник в ДАНС. По думите му веднага могат да се изградят междуинституционални автономни групи и те да бъдат насочени към една-единствена цел - намиране на 2-3 милиарда лева, отклонени от държавната хазната чрез контрабандни канали", посочи той. Според Петров, в изнесените разговори имало достатъчно информация, за да се потърси вина и тя водела към МВР шефа.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини