ВОТ на доверие: Депутатите гласуват прави и поименно

Мнозинството в парламента реши депутатите да гласуват поименно, а не тайно вота на доверие към кабинета "Борисов". Всеки ще трябва да става прав на място и да казва как гласува - „за”, „против” или „въздържал се”.
Това ще става по азбучен ред. Предложението беше направено от ГЕРБ, предаде Дарик радио.

Цялото правителство дойде в парламента, където в 9 часа започнаха за разискванията по вота. Дебатите се предават на живо по БНТ и БНР.
След приключване на дебатите, на същото заседание ще се гласува и решение.
Очаква се правителството да получи поискания вот на доверие с гласовете на "Атака". От Синята коалиция най-вероятно ще гласуват „въздържал се”, тъй като поставиха изисквания, които няма да бъдат изпълнение от кабинета.

Вотът ще се смята за приет, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите в пленарна зала народни представители. ПГ на ГЕРБ има 117 депутати, а тази на "Атака", която подкрепя кабинета, е от 20 народни избраници, съобщи БТА.

В началото на разискванията Бойко Борисов изчете пред депутатите мотивите на правителството за искания вот, които вчера бяха оповестени официално.
Вотът е за "цялостната политика на борба с корупцията, престъпността, за модернизиране на българската икономика и финанси, за провеждане на реформите в сферите на външната политика, отбраната, сигурността, здравеопазването, образованието, социалната политика, правосъдието, транспорта, земеделието, опазването на околната среда, културата, усвояването на средствата от европейските фондове и спорта".
"Създаде се ситуация, в която неясни политически субекти чрез анонимни източници, чрез медии с неясни собственици разпространяват незаконни материали, стенограми и записи от разговори, с които целят да компрометират правителството, неговите усилия и политика и да трупат напрежение в обществото", се казва още в мотивите на кабинета по повод скандала с изнесените разговори.

Снощи, часове преди вота, прокуратурата излезе с дълго чаканото становище, че записите с разговорите на Ваньо Танов с премиера и финансовия министър Симеон Дянков са манипулирани.

В правилника на парламента се уточнява, че при гласуване на доверие или отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.
Вчера обаче от БСП заявиха, че това е спорно, тъй като едно е вот на доверие, искан от кабинета, друго - на недоверие, по искане на опозицията. Затова лидерът на социалистите Сергей Станишев обяви, че консултациите за вот на недоверие продължават.
Червеният депутат Любен Корнезов, който е юрист, уточни, че въпросът е спорен и Конституционният съд може да го реши.

Кабинетът "Борисов" вече преодоля миналата година един вот на недоверие - заради политиката в сферата на здравеопазването.

От 1989 г. досега има два вота на доверие - към кабинета на Филип Димитров  (1992 г.) и на Любен Беров (1994 г.).

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини