Правителството дава възможност на ромите сами да строят домовете си

Ромски семейства сами ще си строят жилища с европари. Това предвижда пилотен проект, разработван от правителството. Това е част от плана за ефективното усвояване на средствата от ЕС, комбиниран със стратегията по интеграция на ромските малцинства.

Идеята правителството да предприеме подобна експериментална стъпка при осигуряване на жилища за роми идва и като следствие от доказалия се като неуспешен досегашен модел, според който държавата строи наготово апартаменти за нуждаещите се хора, обясни министърът по еврофондовете Томислав Дончев, цитиран от БНР.

Този проект разчита, че приобщаването на хората към просеца на изграждане на жилищата им ще създаде в тях собственическо чувство, стремеж към това домът да бъде пазен и обгрижван и така ще ги приобщи и към идеята за неприкосновеността на частната собственост.

"Представете си нещо подобно на сглобяеми къщи. Обособяват се терени, избира се брой лица, ограничен, които ще бъдат включени в пилотната програма, осигурява се необходимото съдействие от строителен инжинер, техници, които им помагат да си построят или по просто казано да си сглобят къщите.

Това отнема време, но по този начин, изстрадвайки всички усилия за съграждането на дом, има много по-голяма вероятност това жилище да бъде ползвано с желание да бъде пазено", обясни същността на идеята министърът.

Идеята ще се финансира до 10 млн лева от еврофондовете. През следващите три месеца ще се подберат два или три региона в страната, където малка група роми ще започнат строителството на къщите. Ако експериментът се окаже успешен, следващата година ще има основание да се поискат повече пари от Брюксел за жилище на граждани от ромски произход.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини