До 4-5 години тол-системи сменят винетките

До две седмици ще започне процедура за избор на консултант за въвеждане на електронна тол-система по българските пътища, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

По думите му, България нямала необходимото "ноу-хау" и ще се търси консултант, който ще провери всички системи и правила.

През 2012 г. правителството ще вземе решение каква система, за кои части от пътищата на България и след това ще започне концесията, обясни Плевнелиев, цитиран от "Фокус". Въвеждането на такава система ще отнеме четири-пет години, но според него през 2015-2016 г. ще е готова.

Не искаме да правим и такава система при липсващи магистрали, каза още  министърът. Преди дни Плевнелиев каза, че когато "направим нашите седем магистрали" ("Тракия", "Марица", "Люлин", "Струма", "Хемус", "Черно море", "София - Калотина" - бел.ред.) ще сме постигнали средноевропейско ниво по показателя километри магистрали на 1000 кв. км площ. България сега е на последно място в ЕС с 3.8 км.

Според него тол-системата е скъпо упражнение и даде за пример Словакия, където струва 500 млн. евро.
„Държавата не плаща нищо обаче, защото става въпрос за концесия и концесионерът влага пари.”, посочи още Плевнелиев. Той обясни, че Словакия е въвела тол-системата през 2008 г., а България вече е закъсняла.

"Когато страната ни въведе електронната система за събиране на такси по пътищата, тогава ще има достатъчно средства, за да може да се оправят всички дупки", каза министърът, който уточни, че около 400-410 млн. лв. трябват, за да се "елиминират" тотално дупките по пътищата".

Според него държавата на този етап има какво да прави по отношение на фалшивите винетни стикери и даде за пример операцията на МВР във Велико Търново, където са заловени хиляди фалшиви заготовки за стикери и се пошегува, че „СРС-та са се изплатили”.

Европейската банка приема винетките като временен период, най-разумни са електронните системи за таксуване, каза Плевнелиев.
При тол-системата се плаща на изминат километър.

Министърът очаква 197 млн. лв. приходи от винетки през 2011 г., като през изминалата година са били 195 млн. лв. Завишават се глобите за пътуване без винетка или за фалшива - за леки коли глобата става от 100 лв. на 300 лв., а за автобуси и камиони 3000 лв. Единственото изключение ще бъде за годишните винетки. Ако шофьор кара с годишна винетка, но не е нанесъл номера на колата, той няма да бъде глобяван, защото сега няма нормативна норма, по която да бъде санкциониран. Във винетката се описва номерът на колата, за да не може да се използва стикерът за няколко коли.
Номерът на винетката ще бъде вкарван в база данни и полицаите ще може да правят проверка за законността й, обясни Росен Плевнелиев.

Източник: focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини