КНСБ иска 7% увеличение на заплатите. Преглед на националния печат

„Труд": Ало, Ваньо! 5! Борисов подпрял съотборник митничар

Нова порция записи с участието на шефа на агенция "Митници" Ваньо Танов разпространиха от в. "Галерия". Два от разговорите са с премиера Бойко Борисов, а третият - с шефа на митницата на аерогара София и брат на журналиста Методи Манченко - Павел Манченко. И в трите става дума за назначение на човек в митницата на летището, за което лобирал премиерът. Така и не стана ясно кога точно са проведени разговорите, знаело се само, че са провеждани късно вечер.


„Дума": Танов призна: Всичко е вярно, освен разговора с Менда

Ваньо Танов е признал вчера пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност, че всички огласени досега записи на негови телефонни разговори са истински с изключение на пуснатата стенограма от диалог с Менда Стоянова. Това потвърдиха вчера пред ДУМА депутати от вътрешната комисия, която изслуша шефа на митниците.
Обаждането на Борисов за Мишо Бирата не само че е истинско, но и не е единствено, е казал Танов. Имало е и доста по-остри разговори по темата, дори с нецензурни обиди. Премиерът го е натискал нееднократно да спре проверките в "Леденика", повтарял е няколко пъти: "Първанов ми звъня, ти какво правиш?".
Танов е казал пред комисията, че Борисов му се обаждал по принцип с многократни кадрови ходатайства, дори за хора, които не познава добре, но "въпросът требвало да се реши".

„Труд": Томов виновен за "Кремиковци", но не за ЦСКА

Александър Томов стана първият осъден вицепремиер в най-новата ни история. Бившият директор на "Кремиковци" и експрезидент на ЦСКА получи 9 години затвор от Софийския градски съд. Същото наказание отнесе и бившият член на управата на металургичния комбинат Иван Иванов.
Двамата бяха признати за виновни, че са ощетили "Кремиковци", като са извършили присвояване от активите му в размер на 6 300 000 евро. Останалите двама подсъдими Александър Гарибов и Божко Бонев бяха оправдани. Така дербито между прокуратурата и обвиняемите завърши наравно - 2:2.

„Стандарт": Синдикати искат 290 лева заплата

290 лева минимална заплата и 7% скок на възнагражденията поискаха синдикатите. Още следващата седмица те започват преговори с финансовото и социалното министерство, както и с бизнеса. Целта им е новите стойности на заплатите да влязат в сила от 1 юли. Профсъюзите нададоха глас само ден след като социалният министър Тотю Младенов обяви, че готви скок на най-ниските пенсии, ако, разбира се, след първото шестмесечие на 2011 г. средствата в бюджета го позволяват.
Според изчисленията на лидера на КНСБ Пламен Димитров, ръст на минималната работна заплата с 50 лева ще компенсира загубата на покупателната й сила, след като втора поредна година тя е замразена на 240 лв. От началото на 2010 г. обезценяването й вследствие на инфлацията е 6%. С толкова е поскъпнала издръжката на живот и за един човек в 4-членно семейство, като в момента сумата е 511 лева.
Синдикатите настояват също да започнат преговори с работодателите и за 7-8% ръст на заплатите в реалния сектор. Кризата отминава, вече имаме основания да договаряме подобно индексиране, заяви Димитров. В редица сектори се отбелязвал ръст на производството и на производителността на труда. Фирмите обаче не бързали да наемат работна ръка, нито да вдигат заплатите.

„Дума": 300 лв. глоба за кола без винетка

197 млн. лв. са очакваните приходи от винетки през 2011 г. През миналата година са събрани 195 млн. лв. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. През 2009 г. са продадени винетки за 192 млн. лв. В момента на пазара има в оборот винетки за 190 млн. лв. Купуват се по-малко годишни стикери за сметка на седмични или дневни, посочи Плевнелиев. В първите седмици на 2011 г. имаме продажби за 25 млн. лв., каза още той.
Ще се завишат глобите за липса на винетка или използване на фалшива, като за автомобили глобата става от 100 на 300 лв., а за автобуси и камиони 3 хил. лв., обяви Плевнелиев.

„Новинар": Лекарка, оперирала здрава ръка, е пред уволнение

Коментирай .Доц. Павка Тричкова от „Пирогов" ще бъде уволнена заради това, че е оперирала погрешка здравата ръка на момиченце от Пловдив. Други двама лекари ще получат предупреждение за уволнение.
Малката Виктория, която е на година и десет месеца, пристигнала за лечение в болницата. Преди няколко месеца детето пристиснало дясната си ръка на вратата на асансьор. От удара единият му пръст бил счупен, а другият премазан. Виктория била оперирана в болница в града под тепетата, но тя се оказала неуспешна.

„Стандарт": Бяла смърт, живакът на минус 19

Бяла смърт донесоха големите студове. Рекордно ниските температури през миналата нощ удариха до минус 19. Замръзнали и потрошени напълниха болниците от началото на седмицата. Самотница на 88 г. от село Мадара, Шуменско, умря от студ в близки ниви. Жената страдала от много заболявания, живеела сама и за нея се грижела съседка. Тя посетила старицата последно вечерта на 24 януари, а на другия ден сутринта бабата я нямало в къщата. Съседи започнали издирване на изчезналата, а група от петима полицаи започнала претърсване и на землището на селото. Така в следобеда на 25 януари старицата била открита в близка нива, вкочанена от студ. До минус 12 градуса са достигнали минималните температури през денонощието, става ясно от метеорологичната справка.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини