България е в топ 6 на най-съдените държави в Европа. Преглед на националния печат

„24 часа": Гръцка тв пусна "Хабери на помацки"

"И сега зафатот хабереве на помацко от Канали Екси. В понеделник сабаланто умря от грипен една женана, настанена в Серес. Женана не бола хич бална и сичконо стана от грипене..."

Така започва емисия новини на гръцка телевизия от Ксанти. Наречени новини на помацки (помашки - б.а.), предаванията разбуниха духовете в Родопите, където перфектно ги разбират, тъй като са близки до местния диалект.

"Какви новини на помацки, това си е български с няколко думи на гръцки и турски", гневят се хората.

Преди да се отвори пунктът при Златоград, няколко пъти на връх св. Костадин на граничната бразда се правиха българо-гръцки събори, на които роднини от двете страни на границата се виждаха за първи път след години откъсване. Сега обаче вместо гранична тел, хабери на помацки отново разделят близките.

 

„24 часа": Витамин Д за бебета тръгва към аптеките

Бебешките капки с витамин Д тръгват от утре към дистрибуторите и и ще са в аптеките до дни, съобщиха от "Софарма". Техният продукт остана единствен на пазара у нас, след като преди няколко месеца "Мерк" - Германия, изтегли препарата вигантол поради проблем с пипетите.

Повторното му пускане обаче се забави, а през това време родители поръчват бебешкия медикамент от чужбина, защото не могат да го открият у нас. Капките липсват на места, защото в страха си хората се презапасяват, коментираха от "Софарма".

Поради увеличеното търсене фармацевтичната компания не само че не е спирала производството на витамин Д, но е пуснала извънредно 50 хиляди опаковки, съобщиха оттам.

През 2009 г. са произведени 64 300 шишенца деавит, а през 2010 г. двойно повече - 110 611. След изтеглянето на вносния продукт през 2010 г. "Софарма" въвела промени в производствения си план и увеличила производството на лекарството.

"Софарма" винаги е реагирала на потребностите на българските пациенти и е изпълнявала социални функции в моменти, в които на останалите фирми им е икономически неизгодно да произвеждат и внасят необходимите медикаменти, се подчертава в съобщение на компанията.

Българските капки са евтини и достъпни. Неуместни са спекулациите, че те не се произвеждат в опит да се направи бърза печалба с извънреден внос на скъпи лекарства, допълват от "Софарма".

 

„Труд": НАП проверява 264 души, заемащи висши държавни длъжности

Националната агенция по приходите (НАП) ще извърши проверки на 264 души, заемащи висши държавни длъжности, съобщиха от агенцията.

Изпълнителният директор на агенцията Красимир Стефанов призовава всички тези лица да изразят писмено съгласието си да бъдат оповестени данните от техните проверки. Сметната палата е установила, че тези лица не са декларирали някакво имущество в декларациите, изисквани от Закона за публичност на имущество на лицата, заемащи висши държавни длъжности. Пропуските са най-разнообразни - от необявени покупки на леки автомобили на съпрузи и съпруги, до недекларирани хонорари, парцели и апартаменти.

Инспекциите ще обхванат не само необявеното имущество, но и всички приходи и разходи на проверяваните и техните съпрузи и съпруги, ще се изследва и това дали официално обявените им доходи съответстват на семейното имущество. Средният срок за една подобна проверка е 3 месеца.

Според данъчните закони ако се установи несъответствие на доходи и имущество, инспекторите на НАП начисляват пълния размер на укрития данък заедно с лихвите. При открити данни за данъчно престъпление, материалите се предават на прокуратурата.

Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години и конфискация на цялото или част от имуществото на лице, което е укрило данъци в особено големи размери.

 

„Труд": Измислят матурата миг преди изпита

Тестът по български език и литература, който тази година ще бъде даден на матурата за зрелостниците, ще бъде определен минути преди началото на самия изпит.

Новата система е част от мерките за сигурност срещу изтичането на задачите на образователното ведомство, научи "Труд". Експертите на министерството вече правели сухи тренировки как от банката с въпроси да подберат 40 за изпитния тест и после за отрицателно време да го разпространят по интернет в училищата. Директорите също трябва да действат максимално бързо при неговото разпечатване за всеки един от близо 75 000 зрелостници. Есето по литература ще бъде избрано от близо 30 определени преди това теми.

Нова система за опазване на матурите от изтичане на информация е измислило просветното ведомство. Причината - миналата година тестът по български език се разпространяваше сред зрелостниците часове преди изпита. А двама експерти бяха уволнени заради това. Така и не стана ясно как са изтекли изпитните задачи и колко гимназисти са знаели предварително задачите.

Сега въпросите от теста ще стават ясни минути преди началото на препитването. Отпада определянето на 3-те тестови варианта, които ден по-ранно се разпространяваха в училищата. И от тях, в деня на изпита, се избираше един.

Комисия от експерти ще се събира преди 8 ч, когато е началото на изпита, и ще избира въпросите за теста от банката със задачи. Те са общо 40. Определянето им ще става на принципа на жребия. Експертите ще следят за нивата на трудност на задачите. Последният, 41-ви въпрос, който е писмена разработка, ще се тегли от предварително определени 30. Зрелостниците, както и досега, ще избират дали да пишат есе или съчинение.

Сглобеният тест ще се изпраща по електронната поща до всяко училище, в което се провеждат изпитите. Директорите ще получават парола, с която да отворят теста, и време, в което да го разпространят сред абитуриентите. От образователното ведомство в момента правели сухи тренировки, за да няма засечки при новата процедура.

 

„Стандарт": Свалят лихвите

Шепа българи са късметлиите, които първи ще усетят, че кризата си отива. Те ще плащат по-малко по старите си кредити. Засега само една банка се престраши да намали лихвите по заемите. Нейните клиенти вече получават писма за намаления с 0,5% средно за оставащата част от дължимите суми. "Намаляваме цената както за нови, така и за стари кредити. Облекчението важи не само за граждани, но и за големи и малки фирми", коментира шефът на Райфайзенбанк Момчил Андреев. Той обясни, че това е възможно, защото са паднали лихвите по депозитите. По-евтини са и парите в чужбина, където е централата на "Райфайзен".

Твърде е рано за сваляне на лихвите, скочиха обаче негови колеги. Те се опасяват, че ще се върне модата на банковия туризъм, при който клиентите сменят трезорите, за да търсят най-изгодни условия.

„Стандарт": Мъже в черно по петите на Яне

Мъже в черно са взели страха на бореца срещу корупцията Яне Янев. Двама мъже в черно преследвали майка му, съобщи самият той в предаването "На четири очи" по Нова телевизия вчера. Лидерът на РЗС разказа, че страшните хора посетили майка му в родния град Сандански и говорили с нея. Те били в кола и стояли пред дома му. После я пресрещнали, докато се разхожда с приятелка в парка. "Г-жо Янева, вие наскоро загубихте мъжа си и баща си. Защо не спрете сина си?", казали те. Майката на Янев искала да поговори с непознатите, но те изчезнали за секунда. Янев заяви, че над 15 пъти е викан в прокуратурата и МВР за незначителни случки само и само да бъде унижаван да чака с часове.

"Не знам дали ще се занимавам с политика. Много ми дойде. Мина всякакви граници", омерзен обясни политикът. Лидерът на РЗС отрече Алексей Петров да е "пожелал" Атанас Семов да поеме председателския пост. 60% от политическото говорене е свързано с Петров, изчислили от пресцентъра на партията. Целият държавен апарат е успял да спретне само "две делца" на Алексей, каза още Янев.

"Дали ще се занимавам с политика - не е важно. Дали РЗС ще успее - не е важно. Важно е накъде отива нацията", обясни той. "Няма човек, който може да ми влияе. По-скоро съм неуправляем, отколкото контролиран от когото и да било", допълни още Янев. И обяви, че не е ходил сам при Бойко Борисов в Банкя, а "само с ключови посланици".

Той е убеден, че рано или късно истината ще стане достояние: кои са черните касиери, какво става с контрабандата. "В момента има грандиозно източване на държавния резерв и парите за бедствия и аварии. Част от ДПС е в коалиция с Бойко Борисов", категоричен бе Янев. И заплаши, че следващите грандиозни разкрития ще са за корупционните зависимости между ГЕРБ и част от ДПС.

Лидерът на РЗС каза, че най-големите проблеми с контрабандата не са на нашите граници, а на сръбската и турската граница. "За сръбската граница отговаря Искра Фидосова, а за турската - Иван Петров", заяви лидерът на РЗС. Искра Фидосова отказа коментар. Кражбата на джипа на Янев не е единственото нещо, което се случва, "откакто РЗС се разграничи от правителството на Бойко Борисов". "Случват се неща, които не желая да се случват и на най-големите ми опоненти. Натискът не е човешки", оплака се още Янев. Той обаче не каза какво е имало записано на деветте откраднати флашки. Те били оставени в джипа от негов сътрудник. "Не ме боли толкова, че аз съм употребен, а за избирателите на РЗС", допълни той.

„Монитор": 2 лева за синя зона в София от май

От 1,50 до 2 лева ще плащат шофьорите за час престой в синята зона в идеалния център на София от май. Платеното паркиране ще поскъпне в ринга между булевардите „Сливница", „Васил Левски", „Ген. М. Д. Скобелев" и „Христо Ботев", където се очаква да останат между 8000 и 9000 места за автомобили. Останалата част от сегашната синя зона ще бъде превърната в зелена зона, където цената за час престой ще остане 1 лев. Обхватът й ще бъде разширен с около 2000 паркоместа в района около Централна гара. Това предвижда последният вариант на концепция за паркирането в града, която Столичният общински съвет ще гласува до края на февруари. Окончателните цени за престоя и съпътстващите услуги ще бъдат обсъдени след това, като се очаква те да бъдат приети до април. „Ще бъде предвидена възможност на натоварени улици извън центъра, по искане на гражданите или пък по предложение на районните администрации, да се обособява жълта зона. Тя ще е безплатна, но редът на паркиране ще се контролира", обясни зам.-кметът по транспорта на Столичната община Любомир Христов вчера по време на официалното представяне на концепцията. Платените зони ще важат от 8 до 20 часа, а не както досега от 8,30 до 18,30 часа, предвижда още планът на общината. Целта била да може да се контролира нерегулираният трафик и паркирането в късния час пик, когато хората се насочват към търговски обекти, културни центрове и заведения. Разрешеното време за престой в синята зона ще остане до 2 часа. На зелените паркоместа пък шофьорите ще могат да оставят колите си най-много 4 часа. За паркирането ще може да се плаща както досега - с талони или със съобщение от мобилния телефон. За синята зона остава номер 1302, а за зелената се пуска номер 1303 за sms-и „Планираме строго да се следи времето за престой. След изтичането на двата часа  например няма да можете да се платите за следващ час със sms, тъй като операторът ще ви ограничава в продължение на 15-30 минути. Няма да можете да платите и с талон, тъй като служителите ще ви контролират на място. Идеята е да си преместите колата", обясни пред „Монитор" Марчело Доковски, който е съпредседател на Центъра за градска мобилност.

„Монитор": Джипът на Яне Янев в застрахователна измама

Застрахователна измама е една от основните версии, по които работят разследващите за откраднатия джип на депутата Яне Янев. В събота лидерът на РЗС разтръби пред медиите, че луксозното му служебно БМВ Х6 е откраднато от паркинг до ведомственото му жилище на ул. „Царево село" 13.

Народният представител разказа, че във всъдехода имал 9 флашки с изключително ценна информация, както и ключ от каса, в която държал важни документи и сигнали.

Два независими един от друг източника в МВР съобщиха вчера пред „Монитор", че има доста въпросителни около изчезването на колата и една от версиите е свързана със застрахователна или лизингова схема. Според разследващи джипът, който бил чисто нов, е застрахован за 160 000 лева.

Затова те работят по варианта колата да е продадена зад граница, а после да е обявена за открадната с цел прибиране на тлъстата застраховка. При такива случаи обикновено возилото се изкарва в чужбина седмица преди обявяването му за издирване.

 

„Монитор": Данъчни погват 264-ма от властта

Данъчните започват проверка на 264 души, които заемат висши държавни длъжности, съобщиха вчера от Националната агенция по приходите. Става дума за висшите чиновници, за които миналата седмица Сметната палата обяви, че са пропуснали да декларират част от имуществото си. Амнезията на представители на властта бе в най-различна посока - от недекларирани хонорари, парцели и апартаменти до необявени покупки на леки автомобили на брачните партньори.

Шефът на данъчните Красимир Стефанов призова всички тези лица да изразят писмено съгласието си данните от проверките да бъдат оповестени.

Одитът ще обхване не само необявеното имущество, но и всички приходи и разходи на властимащите и техните партньори в живота.

 

„Дневник": Плащане в брой - забранено за над 15 000 лева

Когато гражданите и фирмите извършват плащания над 15 000 лв., ще трябва да го правят по банков път. За това тройно увеличение на прага са се договорили Министерството на финансите и депутати от ГЕРБ преди окончателното приемане на Закона за ограничаване на разплащанията в брой, научи "Дневник".

Проектът беше одобрен на първо четене на 13 януари с лимит от 5 хил. лв., а мотивът беше, че такова ограничение ще подпомогне борбата с ДДС измамите и плащането на заплати "под масата".

От НАП, които от години настояват за подобни мерки, са се съгласили с по-високия праг. "Ако се покачи все пак ще има отчетлива разлика, защото при 5000 лв. голяма част от колите на старо и дори черната и бяла техника щяха да се изплащат не в брой, а по банков път. Сега при 15 хил. говорим за по-сериозни суми и от битова гледна точка няма да са засегнати хора, а фокусът ще е върху бизнес", коментира Петър Ганев от  Института за пазарна икономика.

 

„Сега": България е в топ 6 на най-съдените държави в Европа

България се изкачи небивало високо сред най-съдените държави в Европа - в класацията за 2010 г. зае 6-о място сред 47 страни от Съвета на Европа. Годишната статистика на съда в Страсбург показва, че продължава тенденцията страната ни все повече да нарушава правата на човека. През 2009 и 2008 г. тя бе на 8-о място, през 2007 г. - на 9-о, през 2006 г. - на 10-о, през 2005 г. - на 11-о.

Яркото присъствие на страната ни в непрестижната класация се дължи на постоянно растящия брой на осъдителните присъди срещу нея. Миналата година те са били 69, през 2009 г. - 61, през 2008 и 2007 г. - по 51, през 2006 г. - 43, през 2005 г. - 23. Както обикновено, главната причина е мудното правосъдие, заради което страната е била осъдена 31 пъти. На второ място с 27 присъди е липсата на ефективни правни средства за защита. На трето място с 18 присъди е нарушеното право на лична собственост. Броят на нарушенията надвишава броя на присъдите, защото в много присъди се констатира повече от едно нарушение. Миналата седмица България бе посочена от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа като държава рецидивист и бе предупредена, че може да понесе санкции като замразяване или дори прекратяване на членството й в Съвета на Европа. Заедно с нея бяха предупредени още осем държави. В момента само Беларус е наказан да стои извън най-старата паневропейска политическа организация.

 

„Дума": Три пъти скочил вносът на пшеница за месец

Близо 25 000 тона хлебна пшеница са внесени в България от края на декември досега. Три пъти по-малко - около 8 хиляди тона, е бил вносът от август до декември 2010 година. Това съобщиха за ДУМА източници от БСП и дори се осъмниха, че едно и също зърно веднъж се изнася и втори път се внася на по-скъпи цени.

Съмненията за повишен внос се потвърдиха и от думите на Явор Гечев, член на ИБ на БСП. Гечев коментира също, че в момента има кораб на пристанище Варна, който разтоварва пшеница. Което практически означава, че сме в зърнена криза, убеден е той.

Според експерти земеделското министерство продължава да няма ясна оценка колко зърно ще е нужно, за да покрие консумацията на хляб в България. Ако няма внос, сегашните запаси щели да стигнат най-много за четири месеца. До края на март страната ни реално може да е в зърнена криза, предупредиха още от "Позитано" 20. Оттам прогнозират и масови стачки на земеделски производители през април.

Цената на хляба може да надскочи 1,50 лева за килограм, коментира от своя страна Георги Попов, председател на Асоциацията "Хляб за България". Той обясни, че цената на насъщния в момента е в движение, защото скачат и суровините, и брашното, и горивата.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини