48% от децата говорят турски или ромски. Преглед на националния печат

"Монитор": Трактора катурва Яне

Хора на главата на Октопода Алексей Петров-Трактора натискали лидера на РЗС Яне Янев да се оттегли от политиката. Превратът целял компрометиралият се Яне да бъде заменен от Атанас Семов.

Лидерът на Октопода вече лично бил подканил Янето да преотстъпи поста на Семов и последните събития около него се свързвали с неизпълнението на заръката отгоре. Зад заплахите, от които се оплака Яне, отново прозирал Алексей Петров, който искал да покаже на депутата, че раздялата с лидерския пост в партията е неизбежна, съобщи Bnews. Управителният съвет на РЗС ще решава бъдещето на Яне на 6 февруари.

Семов е по-добрият вариант за лидер на РЗС от сегашния, коментира приближеният на Алексей Петров ­ Антон Сираков, цитиран от Bnews. Според електронното издание Трактора се вслушвал в съветите му. Именно партията на Сираков "Нова сила" подкрепи кандидатурата на Петров за президент.

Върху Яне се оказва огромен натиск да се покрие чак зад Океана. Самият лидер на РЗС призна, че е подложен на силен натиск и допусна възможността да се оттегли от политиката.

"24 часа": Клошар върнал чантата на Яне, но без флашки

Софийски клошар е открил и върнал чантата на Яне Янев, която бе в откраднатия му служебен автомобил. Това научи "24 часа" от РЗС активисти.

Човекът намерил чантата в кофа за боклук на столичния площад "Журналист". В нея обаче останали само несъществени неща - партийни документи, пропуски и членска карта на шофьора му. И следа нямало от откраднатите с колата 9 флашки, портфейла и мобилния телефон на Янев, както и ключа от партийната каса.

Всичко било в похитеното служебно BMW Х5 на Янев. От РЗС съобщиха за кражбата в събота, а вчера клошарят занесъл находката си от боклука в партийната централа. Ориентирал се по партийните надписи на намерените папки в чантата на Янев.

"Изхвърлили са всичко, което не им е трябвало. Разни безинтересни неща. Запазили са си най-важното за тях", коментира близък до Янев партиец. В РЗС са категорични, че кражбата на луксозното наето возило не е случайна, а е целенасочен удар срещу Янев и разкритията на партията от последните седмици.

"Стандарт": Църквата иска пари от Брюксел

И църквата ще търси пари от Брюксел. Тя ще развива с тях поклоннически туризъм и ще популяризира пред света уникалните църкви, манастири и паметници на християнството по българските земи.
Целта е най-древни и значими храмове да се реставрират със средства по оперативните програми. Така те ще станат "спирки" по маршрутите за културен и религиозен туризъм и ще привличат интереса на родни и чужди посетители. Министър Томислав Дончев вече дава напътствия на БПЦ как да разработва проектите си, за да получи средства по еврофондовете, съобщиха вчера от екипа му.

"Новинар": Румен Петков: Ако Бойко не освободи Цецо, Цецо ще освободи Бойко

"Ако Бойко не освободи Цецо, Цецо ще освободи Бойко. Този въпрос е неизбежен", заяви депутатът от Коалиция за България и бивш вътрешен министър Румен Петков.

Това стана след срещата на парламентарната група на Коалиция за България с главния прокурор Борис Велчев и неговите заместници, предаде БГНЕС. "Той, пазейки Цветанов, в един момент няма да има избор поради реакцията на българското общество и поради реакцията на партньорите", каза още Петков за премиера.

Според него във вътрешнополитически план социално-икономическото напрежение ще доведе до нетърпимост към министър-председателя, а във външнополитически план - това правителство ще стане крайно неприемливо. Румен Петков е убеден, че филтрирането на информация от службите е престъпление.

"24 часа": Президентът обнародва 15 идеи за БАН

Президентът Георги Първанов публикува на сайта си статия под заглавие "За ново, европейско отношение към българската наука: 15 алтернативни идеи за реформи на БАН и в науката като цяло". Статията е в съавторство с Мариана Тодорова, експерт в Администрацията на президента. Вестник "Сега" публикува пълен текст на статията:

Преди повече от месец Администрацията на президента предложи в работен план на Министерския съвет да бъде свикан Консултативен съвет за национална сигурност по развитието на науката и образованието, в контекста на стратегическите национални цели. Предложението беше отклонено. Поради това съм принуден да обоснова публично основни елементи от своята позиция, за да бъдат избегнати някои от сериозните опасности и най-вече - да потърсим консенсусна позиция по развитието на науката.

"24 часа": Разнасят жена с инсулт 150 км между 3 болници

85-годишна жена с инсулт от село в Северна България измина 150 км с линейка и бе прехвърляна между три болници, докато получи помощ. Накрая почина, разказа синът й Огнян Георгиев. Жената живеела сама в с. Горни Вадин на брега на Дунав. На 12 януари синът настоявал линейката да откара болната направо в Плевен, който е на 50 км, но от "Спешна помощ" обяснили, че има райониране. Закарали жената първо на 40 км в общинския център Оряхово, после на още 30 км до Козлодуй. И на двете места нямали пътека за инсулт. Накрая я приели в неврологията на Враца. Дотам карали още 80 км. Разкарването между болниците отнело над 10 часа. Звънили на 112 от джиесем в селото, но вдигали в Румъния. С българския телефон нямало връзка.

"Труд": Голямото броене почва в полунощ

Точно в 0,00 часа на 1 февруари започва 17-ото преброяване на населението у нас. За разлика от всички предишни кампании, сегашната стартира първо в интернет. До 24 ч на 9 февруари всеки може да попълни анкетната карта на страницата на НСИ и по този начин да си спести визитата на преброител. По време на електронното преброяване анкетьори на Националния статистически институт (НСИ) нямат право да посещават жилищата. Те ще тръгнат по къщите чак от 10 февруари.

"Компютърната ни система позволява едновременното подаване на 400 000 преброителни карти. Тя е защитена от всички познати видове хакерски атаки", кълнат се IT специалистите от НСИ.

Надеждите за електронното преброяване са огромни, тъй като според най-новите проучвания 40 на сто от българите смятат да се възползват от тази възможност.

"Новинар": Димитровград поиска Паметника на Съветската армия

Паметникът на Съветската армия да бъде предоставен на община Димитровград, ако бъде демонтиран. Това са поискали от общинската администрация в писмо до зам.-кмета на столицата Христо Ангеличин. "Даже ми е приятно да чуя, че някой го иска това грозилище", заяви личното си мнение пред "Новинар" Ангеличин. Той обясни, че вече е изпратил официално писмо до община Димитровград, в което обяснява, че от февруари 2011 г. Паметникът на Съветската армия и прилежащата му територия се стопанисват от областната управа.

Идеята на общинарите от Димитровград е да създадат Алея за монументално изкуство, която да събере скулптори от цялата страна, но те да са от втората половина на 20-и век. Въпросната алея щяла да се изгради на централния булевард "България".
Светлана Николова от общинската администрация в Димитровград обясни пред "Новинар", че през 2010 г. са изпратили писма до 280 общини с искане, ако някоя от тях има паметник, свързан със социализма и няма какво да го прави, да бъде предаден на Димитровград.

"Труд": 48% от децата говорят турски или ромски

"Ще ви кажа един факт - в момента сред първокласниците 48% от българските ученици майчиният им език  не е български. В такава среда живеем вече."

Това съобщи просветният министър Сергей Игнатов. Той отиде в БАН на научна конференция, посветена на културно-историческото наследство.

"На пръв поглед някои биха казали, че това е застрашително, но всъщност не е точно така. Независимо че майчиният език на този голям процент не е български, всички сме български граждани", продължи разсъжденията си министърът. Точно когато присъстващите са зачудиха дали Игнатов визира само първолаците или всички ученици, той заяви: "Ако днес имаме 48% деца, чийто майчин език не е български, догодина ще бъдат малко повече, което наистина поставя пред нашето общество изключително сложни за решаване проблеми." Министърът обаче не допусна отчаяние и обяви, че това е добро предизвикателство и "очевидно било, че живеем в една цветна среда с много ярки цветове."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини